Höjd Sjuksköterskelön, ett fall för Poirot

På Dagens Medicin och Dagens Sjuksköterska kan man i dessa dagar läsa att “en sjuksköterska misstänks för bedrägeri och dataintrång efter att hon gått in i lönesystemet på sin arbetsplats” och höjt sin egna lön.

Arbetsgivaren, Region Skåne, fattade misstankar någon gång förra året, polisanmälde och nu pågår en förundersökning. Sjuksköterskan nekar, såklart…

När jag läste artikeln såg jag framför mig en engelsk salong med öppen brasa. I sofforna och kring spelbordet alla de misstänkta så som städaren, sjuksköterskan, kirurgen, avdelningsföreståndaren, bemanningssköterskan, praktikanten, AT-läkaren och såklart Arbetsgivaren.

Poirot, vankandes fram och tillbaka på den persiska mattan, försöker med sina frågor knäcka denna svåra nöt. Vem är den skyldige!?

Sedan slog jag bort tanken med ett skratt. I en Engelsk deckare är alla misstänkta för brottet och på slutet är det inte sällan den minst sannolika som är skyldig och då ofta med ett tydligt (och självklart) motiv. Detta är dock inte möjligt i denna gåta för det skulle innebära att den som höjde sjuksköterskans lön var Region Skåne med motivet att “det var det enda anständiga att göra” och det är väl knappast troligt, eller!?

/Andreas

PS På bloggens Facebooksida står hur jag tror denna deckare kommer att sluta!