En sjuksköterskas plikt och hur lite Norge hamnar i en Grekisk trafikolycka

Finns få saker som är så irriterande som långsamt internet. Av den anledningen har jag tagit mig till närmaste småstad för att få lite blogg-lugn och en anständig uppkoppling.

Härom dagen, när vi var på väg till stranden, stod det några bilar mitt på vägen. Såg märkligt ut. När vi kom närmare såg vi en polis vinkade förbi oss. Reflexmässigt följde jag polisens anvisning, men sedan hann tanken ifatt kroppen. Ingen ambulans var närvarande. Ställde mig i vägkanten klev ur. Polisen tittade frågande på mig. “Jag är sjuksköterska, kan jag hjälpa till med något”. Lät väldigt mycket som på film, men vad skall man säga? Polisen pekade på en tant som låg utsträckt  på asfalten, såg nästan lättad ut och sa “du får gärna ta en titt på henne”.

Tanten som hade suttit i baksätet utan bilbälte var vid medvetande. Var inte speciellt svårt att konstatera att hon hade en humerusfraktur och på huvudet, som kade krossat sidorutan, en stor lös hårlapp. Kraniet under såg helt ut, men under där fanns nog en väl omskakad hjärna…

Kunde inte mycket göra än att prata lugnande med tanten och se till så att hon låg stilla. Efter 10-15 min dök ambulansen upp och ut hoppade en läkare och en “paramedic”. Rapporterade lite snabbt vad jag hade observerat medan vi satte på krage och fick upp henne på båren. Läkaren såg lite konfunderad ut när han såg på mig och frågade “var jobbar du”. När jag svarade Norge och Sverige ryckte han till!

Visade sig att läkaren hade bestämt sig för att emigrera och skulle börja på norsk språkkurs nästa vecka. Hade lust att prata mer med honom om detta, men vi hade en patient emellan oss som skulle få åka med blåljus 100 km till Thessaloniki.

Jag gjorde min plikt som sjuksköterska genom att stanna vid en olycka för att hjälpa en medmänniska och det faktum att alla med någon form av utbildning ser sig om efter en nödutgång från detta land fick lite Norge att hamna på den solvarma asfalten någon stans mellan antika Amfipolis och det turkosa havet!

Nu skall jag tillbaka till byn och koka marmelad på farbrors persikor då de kommer i sådana mängder att ingen människa klarar av att äta dem och så skall det packas. Imorgon bär det av söderut. Första stopp Delfi!

/Andreas

PS Aldrig jobbat ambulans eller akuten. Hade jag kunnat göra mer för tanten? Kontroller jag borde ha gjort?

3 thoughts on “En sjuksköterskas plikt och hur lite Norge hamnar i en Grekisk trafikolycka

 1. Uffe

  Kan ju alltid vara bra att kontrollera nacke, rygg, revben, neurologiskpåverkan med känsel och lättare rörlighet, pupiller. Vitalparametrar( adningsfrekvens, puls, vakenhet) antar jag du använde en klinisk blick för 😉 Har man inga hjälpmedel så brukar samtalet ha en något lindrande effekt iallafall. Bra jobbat

 2. Robban

  För att ge sig på ABCDE enligt PHTLS bör man vara två gärna flera. Under rådande omständigheter skulle jag stabiliserat nacken och se till att tanten ligger still, samtidigt som jag försökt prata med henne.

  Tycker du gjorde ett riktigt bra jobb!

 3. Andreas Post author

  Jag kontrollerade rörlighet i extremiteter, pupiller och könde över bröstkorgen. Då damen var vaken och andades relativt obehindrat glömde jag puls.

  Dina förkortningar känner jag inte till Robban, men jag misstänker att det är ambulans-saker 😉

Comments are closed.