“Bli inte sjuksköterska” är Vårdförbundets nästa kampanj, eller!?

Förra veckan var bitvis ganska stressig, men allt efter som måstena betades av började jag också gå ner i varv och det var på tiden!

Har varit uppe i varv lite väl länge och jag kände att det började ta ut sin rätt. Vet inte om det är en klassisk gå-ner-i-varv sak eller om det skall skyllas på att vi varit mer sociala den senaste veckan än vad vi varit på hela sommaren, men igår slog förkylningen till med full kraft och idag har jag känt mig ganska skruttig och hade det inte varit för att en liten flicka, på snart ett år, kämpar med sin första riktiga förkylning samtidigt så hade jag tillåtit mig att vara mer ynklig.

Det positiva i denna klagosången är att förkylningen kommer nu, när vi är i Sölvesborg hos mina föräldrar och inte om en vecka när vi är i Grekland!

Nog om mig och mina betydelselösa krämpor.

I Vårdfokus, Vårdförbundets tidning, läste jag idag en artikel om att utlovade utbildningsplatser för sjuksköterskor är i forozonen. Det står inte i klartext, men eftersom det finns ett negativt focus på denna nyhet så misstänker jag att Vårdförbundet är för att fler sjuksköterskor skall utbildas och min fråga är då varför tycker man det!?

Vilket är Vårdförbundets jobb? Är det att värna det svenska samhället, att försöka få politiker att göra det som är bäst för Sverige och dess medborgare, eller är det att värna om svenska sjuksköterskor och deras intressen?

Man måste vara både blind, döv och dum för att inte se att sjuksköterskor är underbetalada och att Vårdförbundets största motpart Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) både öppet och dolt använder sig av både kartellbildning och andra tjuvknep för att hålla sjuksköterskornas löner nere, trotts att brist råder eller kanske just därför.

Tittar man på tex Högskoleingenjörer som har en lika lång utbildning som sjuksköterskor så kan man på SACO (Sveriges Akademikers CentralOrganisation) läsa följande:

För nyexaminerade högskoleingenjörer i den privata sektorn låg lönen 2011 enligt Sveriges Ingenjörers lönestatistik i spannet 24 000-30 000 kr/månad, med en median på 26 000. För högskoleingenjörer utan chefsbefattning med 10 års yrkeserfarenhet var medianlönen 35 000, och efter 15 år i yrkeslivet var medianlönen 40 000 kr/månad. För chefer med motsvarande yrkeserfarenhet var medianlönen 9 000 kronor högre.

Frågar man en högskoleingenjör varför de har en sådan lön så kommer de helt säkert säga kompetens, låg tillgång och hög efterfrågan. Varför gäller detta inte sjuksköterskor? Varför skall sjuksköterskor tjäna över 35% mindre än högskoleingenjörer? Köper vi 35% billigare mat, hus eller bjuder landstingen på semesterresor?

Är det var sjuksköterskas plikt att subventionera svensk välfärd med sin låga lön så att politikerna blir omvalda genom att lägga pengarna på nya JAS-plan, sänka skatter eller subventionera städhjälp till bättre bemedlade? Nej säger jag, men jag hade önskat att facket också hade en hårdare linje i frågan!

Precis som på vårdavdelningarna där sjuksköterskor slopar sin lunch för att indirekt täcka upp för politiska beslut (den aktiva handlingen är att hjälpa en människa) så är Vårdförbundets beslut att propagera för fler fler utbildade sjuksköterskor att springa SKL:s ärenden.

Vårdförbundet borde inte bara sluta propagera för fler sjuksköterskor, men också göra som läkarnas fack som trots prognoser som pekat på framtida brist (framtiden är nu) aktivt har jobbat för minskade utbildningsplatser, men inte bara det! De borde också köra mitt kampanjförslag som jag skrev om för 2 1/2 år sedan “Kampanj 2010: Bli inte sjuksköterska!” och då menar jag inte som en liten tillfällig sak, men som en permanent, hela tiden och över allt fram till den dagen trycket på politikerna blir så stort att SKL säger “vi behöver fler sjuksköterskor och vi som arbetsgivare har ansvar att göra det till ett attraktivt yrke”.

Då kan man ta en kaffepaus och lyssna på vad de har att säga…

/Andreas

PS Följ gärna bloggen på Facebook. Brukar länka till intressanta artiklar och får ofta minst lika många kommentarer på mina inlägg där som här!

PPS Lånade en bild av Lindström och hoppas att det är OK. Se fler på hanns fantastiska hemsida!

 

 

10 thoughts on ““Bli inte sjuksköterska” är Vårdförbundets nästa kampanj, eller!?

 1. Björn Andersson

  Bra rutet må jag säga. Jag håller med. Problemet som jag ser är att Vårdförbundet har som huvudsakligt mål att genom omvårdnad som akademiskt ämne nå diffusa fördelar. Personligen anser jag att detta har varit ytterst tveksamt, inte minst då dygdetik i sig sedan två millenier en utdöd fåra av filosofin. Förstod ni det sista? Inte? Men; ni är ju sjuksköterskor och innehar som minst Fil. Kand i ämnet Omvårdnad. Hur kommer det sig? Personligen anser jag att detta, så kallade, akademiska ämne är mig till lika stor nytta som fornbabylonsk akustik i mitt yrkesliv d.v.s inte alls. Nåväl, “be that as it may”, akademiskt aktiva sjuksköterskor håller inte med mig, många fler kollegor i yrket håller med mig, de flesta är indefferenta. Det är i sig en annan diskussion. Målet med detta från Vårdförbundet var att genom akademisering ge högre löner. Det som gav högre löner initialt var snarare att Vårdförbundet släppte lönesättningen fri och de facto helt prioriterat bort frågan om lönesättningen. Jag var en av många Leg. SSK som bytte jobb minst var 12:e månad för tio tolv år sedan i Stockholm för att få högre lön. Till Danderyds Sjukhus fick jag förmånen skicka ett svar på erbjudande av tjänst, med för låg ersättning, att; “jag tackar för visat intresse”. Det är den kampen som fortsätter, VI, VI enskilda sjuksköterskor gör detta tillsammans utanför alla våra intresseorganisationer. Det är unikt på svensk arbetsmarknad och har ingen motsvarighet sedan Gruv 12:an i malmfälten tog strid mot tidsstudierna. Minns ni dom? Själv försökte jag få Konkurrensverket intresserade av Landstinget i Stockholm för tolv tretton år sedan och de höll med; detta är kartellbildning som i sig är illegal, men då det berörde en arbetsmarknad kunde de inte agera. Att det var kartellbildning mellan de enskilda arbetsgivarna var dock klart och därmed i princip illegalt. Problemet var ju då som nu att privata arbetsgivare slagit Stockholm i spillror och att alternativ fanns. Det var vi själva, då som nu, agerar tillsammans för att nå våra gemensamma mål.
  Idag frågar jag mig hur politiker ständigt säger sig prioritera vård, skola och omsorg utan att någonsin se resultat. Ni är våra arbetsgivare i slutändan. Om politiker anser oss värda högre lön, så varsågod, höj den då. Ni sätter ramarna, Ni anger målen, Ni är i slutändan min arbetsgivare oavsett om jag är privat eller offentligt anställd. Ni är ytterst ansvariga. “Jag anklagar!” vill jag utbrista.
  Kampen får Vi driva själva. Varför inte ta ut våra raster? Varför inte gå hem i tid? Varför inte själva driva kampanjen “Bli Inte Sjuksköterska!”. Vi har ju redan tagit det första tyngsta steget; “Ge oss en skälig lön!”. Ingen hjälper oss men är inte det vår styrka? Det ger oss möjligheter. Möjligheten att själva ta initiativet. Tillsammans är vi starka.

 2. Björn Andersson

  PS: Anledningen till att Konkurrensverket inte agerade var att detta agerande var Vårdförbundets roll på arbetsmarknaden. Hade de gjort det, argumenterade konkurrensverket, fanns en god möjlighet till vinst i en juridisk process vid AD alternativt från Stockholms Tingsrätt.

 3. sara

  tack än en gång andres för kloka tankar och reflektioner! du är en av mina favoriter här i bloggvärlden 😀

 4. victoria

  Enkelt fråga enkelt svar, vilka är facket? Jo ssk, bma och röntgenssk… Vilka av er och jag antar då med detta inlägg att man inte är med i facket, arbetar för dessa frågor istället för att ifrågasätta? Facket är som de alltid varit arbetarna och de de fackliga som väljer de som ska arbeta med frågorna… De är demokrati… Anyway bra skrivet men gör nåt som kan påverka istället.

 5. Eva

  Förbannat bra skrivet!
  Till Victoria som skriver “Gör något som kan påverka istället?”: Tja, detta måste väl ändå anses vara ett försök till just det. Om jag förstår dig rätt så håller jag med om att fackföreningsrörelsen har en lång och för vårt samhälles och dess arbetande medborgares helt ovärderlig och viktig framgångshistoria bakom sig. Jag hör till de som ryser och känner en oerhörd tacksamhet och stolthet när jag tänker på alla dessa modiga människors kamp för bättre och drägligare arbetsvillkor för sig själva och kommande generationer. Men ärligt talat: Vem vill vara med i Vårdförbundet? Det måste ju vara det sämsta fackförbundet någonsin.
  Deras försvar av individuell lönesättning bidrar till utvecklingen att var och en i slutändan är sin egen lyckas smed istället för att ingå i ett starkt kollektiv. Det är upp till var och en att precis som någon skrev byta jobb var 12:e månad för att försöka driva upp den egna lönen något åt gången.
  Efter knappt 4 år i yrket är jag skapligt bitter och förbannat trött på de villkor som vi sjuksköterskor jobbar under. Inte har man känslan av att det någonsin händer något i positiv riktning heller, ständigt tal om nedskärningar ökar bara stressen då vi som jobbar inom akutsjukvården vet hur situationen ser ut redan idag.
  Jag skulle vilja uppmuntra politiker, sjukhusledningar och allmänheten av skeptiska skattebetalare att göra studiebesök på sjukhusen och se hur en dag för en sjuksköterska inom akutsjukvården ser ut. I sammanhanget känns det skrattretande och som ett stort hån med allt prat om dyra fester för skattepengar på statliga myndigheter (vilket man naturligtvis inte behöver vara sjuksköterska för att uppröras över). Vi får drömma om ordentliga raster (som är avsatta till 30 minuter! vem förutom vårdpersonal har endast 30minuters rast -och hinner inte ens ta den?!) där man inte blir avbruten av läkare eller ärenden som bara inte kan vänta?, fortbildning (finns det överhuvudtaget någon sådan verksamhet så ska den vanligtvis hinnas med på en eftermiddag efter att dagens arbete är avklarat), någon extra uppskattning exempelvis till jul (jultallrik till självkostnadspris förekommer) etc. Jag undrar vem som ska vilja jobba inom landstingen i framtiden med dessa obekväma arbetstider, omåttligt dåliga löner i förhållande till ansvar och arbetsbelastning, ständigt övertidsarbete och bristande bemanning, risk för beordring att stanna vid personalbrist och obefintliga utvecklingsmöjligheter etc etc.
  Jag skriver gladeligen under på parollen: Bli inte sjuksköterska!

 6. Marie

  Finns ingen anledning att vara med i vårdfacket, inte en enda – de för inte min talan – jag för min egen! Vårdfacket har spelat ut sin roll! Har de inte begripit det än… Varför ska vi ssk acceptera att vara livegna våra arbetsgivare? Anställningsavtal på dag-kväll-natt dvs så de kan utnyttja de stackars systrarna dygnet om och sätta in dem i en lucka i schemat – Varför acceptera detta 2012!? CACA-turer!? Är det inte en mänsklig rättighet att få sova 8 tim/natt? Varför acceptera detta? 2012?! Det är såå gammalmodigt och mossig schematradition och små systrarna bara accepterar detta! Nej, det är inte ok att acceptera dag-kväll-natt i en salig blandning! Det är inte ok att sluta 22.00 och börja 06.45 nästa morgon och bara få 5 tim sömn! Det är inte ok att jobba för låga, underbetalada löner längre! Alla snälla sjuksköterskor – var snälla men inte dumma!

 7. Ann Beutler

  Angående våra arbetstider, så håller jag verkligen med ovanstående. Detta roterande förkortar våra liv med 7 år, det finns det studier på. Att få sova 8 timmar mellan passen borde vara självklart. Likaså att få jobba 8 timmars pass. Kvällstid 7 timmar två ggr i veckan, ger 11 arbetspass extra per år. Våra arbetstider och vår dåliga lön, det borde Vårdförbundet verkligen ägna sig åt. Förslaget Bli inte sjuksköterska tycker jag är bra, mkt bra!

 8. Tomas

  Tråkigt men sant. Prioriterar du pengar och ledig tid och goda och långa sovnätter skall du inte bli sjuksköterska. Vårdfacket har och lär inte göra något åt den här situationen och skulle det ev bli strejk så kommer regeringen gå in och förklara den samhällsfarlig. Framtiden ser tyvärr mycket mörk ut för en sjuksköterska som vill ha en god lön och goda arbetsförhållanden i vårt samhällssystem.

 9. Ann-Sofie

  Andreas – gillar att läsa din blogg!! Skönt med personer som reflekterar och har åsikter. Känns uppfriskande och berör.

  Vårdförbundet ska självklart värna om profession och villkor. Det är en idéburen organisation som ska ha medlemmarnas åsikter och intresse som fokus. Det finns stadgar och kongress, alla ni som undrar – läs hur det fungerar och se till att påverka personer och inriktning om hur Vårdföprbunet ska arbeta.
  Vårdförbundet arbetar med frågor både på lång-och kort sikt, för att nå en förändring. Vi måste som medlemmar hjälpas åt i alla forum och på all anivåer .. Och – det sker förändring och BRA saker. Såhär lyckades Vårdförbundet Örebro i år (löneökning med i snitt 5,2 %), och det är ett steg i rätt riktning – yes!!:

  https://www.vardforbundet.se/Om-Vardforbundet/Lokala-avdelningar/orebro/nyhetsarkiv-lokalavdelningen-orebro/Rekordstor-satsning-pa-loner-i-Orebro-lans-landsting/

  Fackförbund och kollektivavatal är BRA – även för er som väljer att stå utanför. Jag tycker det är snudd på okollegialt att stå utanför och ändå ta del av det som är bra ( och det är MIN personliga åsikt, inte Vårdförbundets .. 🙂 – för du får del av ALLA avtal om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal. Det gäller inte bara lön. Det gäller semester, föräldraledighet, pension, OB tillägg .. you name it. Är du medveten om att du får allt detta pga kollektivavtal???

  Om någon undrar vad kollektivavtal är så läs .. för det gäller inte bara lön. Det är avtal emllan parter, och inget den ena helt får bestämma över ..
  http://tco.se/Templates/Page2____2301.aspx

  @Mari och @ Tomas – det finns inget Vårdfack men det finns ett Vårdförbund.

  Och jag kan skriva under på att nästan ALLA jag känner inom mitt yrke – är felavlönade- lågavlönade och felvärderade. Jag VILL ha en förändring helst idag. Sjuksköterskor ska INTE behöva subventionera med låga löner .. anser jag.

  Andreas – kommer fortsätta läsa din blogg 🙂

  / Ann-Sofie – anestesisjuksköterska,medlem i Vårdförbundet, aktiv i TCO och som är helt missnöjd med min lön, men såååå nöjd att vi har kollektivavtal i Sverige

Comments are closed.