“Den gode samariten” och ett märkligt förslag

Jobbar i natt, för första gången, på Diakonhjemmets Sykehus i Oslo. På väg till “Post 7 Reuma” gick jag förbi en stor och gammal tavla. Kunde inte låta bli att gå lite närmare och läsa på plaketten, “den gode samariten”…

IMG_7815

Hört talas om “honom”, men vem är han? Vet att han finns med i bibeln, men vad gjorde han?

Har nu haft en ledig stund och försökt läsa på. Tydligen så ingick “samariten” i en liknelse som Jesus drog för att knäcka en “besserwisser”. Liknelsen går ut på att visa vem som “älskar sin nästa”. Den fysiska grannen eller den som känner medlidande med alla oavsett ursprung.

För att ta det kort.

Samariter och Judar var inte goda vänner. En judisk man blev rånad, misshandlad och blev liggande i diket. Först gick en tempelman förbi och valde att byta sida på vägen för att slippa hjälpa till och sedan en till som gjorde samma sak (båda judar). Till slut kom en samarit, som enligt traditionen var ovän med judar. Han fylldes med empati för den skadade, lade om hans sår, tog honom in till stan på sin åsna och betalade för hans uppehälle och vård.

Besserwissern fick sedan frågan vem som “älskade sin nästa”.

(Rätta mig gärna om jag har misstolkat något)

Inte så dum den där Jesus!

Jag är inte troende själv, men kan definitivt uppskatta en bra liknelse. Det är trots allt så att medmänsklighet inte endast är förbihållen de troende!!!

Appropå troende så kan man idag läsa på DN om att en kristen grupp, i USA, vill likställa bön med läkarbesök i den nya sjukvårdsreformen. Gruppen “Christian Science” menar att deras bön botar sjukdommar genom att föra den sjuke närmare bibeln och gud. John Kerry, den förra presidentkandidaten, är en av dem som stödjer förslaget! Förslaget har strukits en gång med frågan skall tydligen debatteras igen. Man undrar om det är på riktigt!?

Man kan också ställa sig frågan om det bara är Christian Science bön som skall få skattemedel eller om sammaskall gälla muslimsk eller buddistisk bön???

Ja, mycket skall man få läsainnan ögonen pluppar ut!

/nyvis Andreas som aldrig upphör att förvånas

4 thoughts on ““Den gode samariten” och ett märkligt förslag

 1. Johannes

  Varför skulle inte kristna ha rätt att få del av skattemedel som de betalat in till staten? Varför skall kristna vara tvungna att betala skatt till en icke kristen stat? Japp, mycket skall man läsa innan öronen pluppar ut…

 2. Johan Rams

  USA är skilt från den kristna kyrkan precis som Sverige, den delen av “Pledge of Allegiance” när de svär trohet till en förenad nation under Gud, så är det gudomar i stort som avses, inte Jesus pappa. Läs deras grundlag så kommer det att klarna, precis som Frankrike har de religionsfrihet inskrivet i deras konstitution.
  MVH
  Johan Rams

 3. Johan Rams

  …Men jag tror att det Andreas syftar till ovan kanske mer siktar på att påpeka att Average Joe kanske är mindre benägen att betala ur statskassan för muslimska och judiska böner… Precis som han skrev.
  //J

Comments are closed.