Monthly Archives: July 2012

Surt regn idag, men imorgon sol och sikte mot nya höjder!

Finns dagar då man hade föredragit att ligga kvar i sängen,

eller i alla fall slippa gå ut ur hemtjänstbilen…

Plikttrogen som jag är så gick jag ut, blev blöt och utförde jobbet, men surt och kallt var det. Imorgon blir det dock andra bullar!

De flesta vädertjänster förutspår hyfsat bra väder. Detta sammanfaller med en dags ledighet, så nu har jag lagt fram ullunderställ, vandringskängor, laddat upp med “turmat” och allt annat man kan tänkas behöva när man skall bestiga “Norges Tak“!

Det skall vara mellan -5 och 3 grader och turen tar ca 9 timmar så Iris och mamman i familjen skall få slippa följa med. Mina ben är tacksamma och så även Otto som istället blir min vapendragare på detta äventyr!

Återkommer med bilder och lite ljug från toppen om en dag eller två 😉

/Andreas

PS Vi skall såklart ta den långa vägen upp från Spiterstulen och kartan kommer från fantastiska ut.no som har alla turkartor över norge (ink turförslag) on-line!

Vardagsmagi med Cafféfåglar och riktig Magi med Nise

Rutiner, jobb och vardag är döden för blogginspirationen!

Jobb, familj och fjäll, jobb, familj och fjäll. Jag har inte tröttnat på att vara i naturen, men bilder på mig på en bädd av blåbärsris kanske Ni har sett nog av?

I dessa lägen får man börja leta magin i vardagen, den typen av magi som man tar för givet, men som inte är mindre fantastisk för det!

För om inte som vardagsmagi, hur skall man då beskriva…

…känslan av att sitta på café i ett soligt Sogndal och titta på “caféfåglar”, även kallade gråsparvar, med en blivande ornitolog, eller

smaken av pannkakor, vispgrädde och körsbärssylt, som frun kokat ihop medan jag var på jobbet?

Men är man uppmärksam här vid Sognfjordens strand så blir vardagsidyll plötsligt naturäventyr.

En krusning på vattenytan och en gång till. Kanske skall vi gå lite närmare för att se vad det är!? Såg vi rätt?

Ett stim med småfisk försöker hoppa ur vatnet för att undkomma något fasansfullt, men vad? Och då, ljudet som man hört så många gånger på naturprogram, “Pfffff”, ett litet moln av vatten och sedan en ryggfena som försvinner lika fort som den dyker upp.

Det är såklart inte blåval vi pratar om, men när man 50 meter från stranden kan följa vikval jaga, eller Nise som det heter på Norska, blir i alla fall jag varm i hela kroppen. Då är det inte längre vardagsmagi, då är det bara magi!

Och som all magi så är det oerhört svårt att fånga på bild, speciellt om man bara har med sig vidvinkelobjektivet, men jag lovar, det är vikval…

/Andreas

Familjen Papagiannis Norska Årdals-vardag

På Söndag har jag och min familj varit i Årdal i 5 veckor. Någon form av vardag har infunnit sig, inte som hemma, men ändå vardag. Trivs på jobbet. Trevliga medarbetare och har fått en god relation till alla “brukare” (eller vad det heter). Lite action, men mycket trevligt, som sagt, och såklart en hel del…

…fina utsikter från hemtjänstbilen!

Krutet ligger helt klart på fritiden. Som ni antagligen har förstått så blir det ganska mycket “gå på tur” (vandra på norska, fram för allt på fjället).

Jobbar jag eftermiddag så kanske vi tar bilen till “Övre” dvs Övre Årdal som uttalas Aurdàl och går de fem kilometrarna”fram till Vetti”, äter en glass för 30 Nok/st och går 5 km tillbaka igen.

Jobbar jag dag så är en kvällstur till tex den drygt 3 timmar långa turen från Offerdal till Paradisjuvet perfekt. Här har vi tagit med oss Xtra-kollegan Ia som är i Norge som sjuksköterska för första gången. Hon gjorde missen att inte ta med sig något fortskaffningsmedel till den norska landsbygden, men förståndig nog att packa ner en kall öl som avnjöts 850 m.ö.fjorden (jag fick också smaka).

De lediga dagarna tar vi längre turer, en del har jag skrivit om, andra inte. Igår var vi uppe på ett fjäll vid den av UNESCO Världsarvsmärkta Nærøyfjorden. Gick fyra kilometer långt och en kilometer upp dvs 25% lutning i snitt (de första 2 km hade 40% lutning). 8 km på 6 timmar ink lite vila.

Varför utsätter man sig för något så smärtsamt kan man undra!?

Behöver knapt skriva “utsikten”, men också för att få…

…mysa lite på blåbärsrisbädd…

…gå ner igen och…

…leka extrem Top Model såklart!

Nästan sorgligt att det snart bara är tre veckor “fam Papagiannis Norska Årdals-vardag” kvar 🙁

/Andreas

PS Behöver jag påminna om att bjuda in era ssk-vänner till bloggens Facebooksida?

Humanistisk Attack

Ett år har gått sedan det ofattbara i Oslo och på Utöya. Jag tror alla vet precis var de var när de fick nyheten om det inträffade i Oslo, var de var när till en början difusa rapporter om att något höll på att hända på en liten ö i närheten av Oslo, var de var när de förstod vad som faktiskt hade hänt.

Jag vet var jag var och jag kommer aldrig att glömma den arbetsnatten!

En dryg månad senare skrev jag i Dagens Sjuksköterska och uppmanade alla att gå till Humanistisk Attack. Jag står fortfarande för vart enda ord i den texten. Tänker därför inte skriva något mer än att be er läsa “Humanistisk Attack”.

Nu skall jag lyssna på Eskil Pedersen, som var på Utöya, på Sommar i P1.

/Andreas

PS Kan också rekomendera “Som om ingenting har hänt“, som man kan läsa i Aftonbladet idag…

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6SvD1, SvD2, SvD3SvD4, SvD5A1, A2, A3, GP1, GP2, GP3, GP4, GP5

 

 

 

 

 

 

 

På Fanaråken är det fram för allt två ting som gäller!

För två dagar sedan skrev jag att “vi räknar med en relativt lätt fjälltur trots 1100 meters stigning, fram för allt för att Visa-kortet har blivit betydligt lättare efter 2 dagars norsk shopping”. Antydan till hybris!?

YR.NO hade lovat vita moln med stora solar som skulle titta fram, det var inte riktigt vad vi såg när vi tittade upp på himmeln när vi vaknade på morgonen. Med en läkarstudent vid namn Otto, som jobbar på ett av kommunens sjukhem i sommar och hans fästmö som är på besök, i följebil, gav vi oss iväg mot fjällvandrarnas, bergs- och glaciär-klättrarnas Turtagrö Hotel. “Tindevegen” som bara är öppen sommartid skulle bjuda på storslagna vyer, men moln och lite får var det vi fick se på väg till hotellet.

Väl framme började molnen spricka upp och fulla med entusiasm för att påbörja vår vandringen mot Fanaråken slängde vi upp packningen på våra ryggar och så gav vi oss iväg…

…åt fel håll, något vi kom på 4 km och 200 höjdmeter senare…

Det var bara att lifta tillbaka och starta om.

Efter den omvägen var det lite grusväg i 4 km, så att vi var ordentligt uppvärmda till den stora utmaningen. För sen var det bara en, nej, två saker som gällde.

Upp och Sten…

Upp och Sten…

Upp och Sten…

Upp och Sten var det enda vi såg efter 2,5 timmar Upp och Sten. Med lår som höll på att explodera av ansträngning och 1 timme till toppen var det en tröstlös syn att se Otto och Sofi försvinna bakom den “falska” toppen (den riktiga toppen är straks över det som syns i dimman). Med hur trötta benen än var så var det, som ni ser, bara två saker som gälde Upp och Sten, Upp och Sten…

och lite lurig hal SNÖ som omväxling för att skoja till det för benen…

Men upp till den molnhöljda toppen 2068 m.ö.h kom vi!

Om jag ser skeptisk ut så beror det på att jag inte ser vad som finns 5 meter under mig. I hjärnan på någon som har höjdskräck betyder det “ett stup” och det får det att pirra obehagligt i benen. Antagandet var korrekt. Det var en brant och en stor glaciär som vi inte fick se, men oavsett så är fantasistup värre än riktiga!

Något annat som var”riktigt”…

var den “riktigt” goda lapskaus:en som serverades på “norges högst belägna turiststation” (på toppen)!

I det tillståndet vi befann oss äter man som ni kanske förstår inte “med ögonen”. En mugge (kanna på norska) vatten och närings-sörja var som manna från himmelen för våra kroppar och som genom ett litet mirakel…

började molnen skingra sig när vi klev ut och började vår nedstigning.

Under den var det Ner och Sten som gällde. Några trevliga saker hade dock tillkommit!

Vi hade fått en praktfull Utsikt som bortsett från att vara vacker…

…var väldigt tydlig med hur långt det var tillbaka till bilen…

…och så hade, den alltid så välkomna, solen bestämt sig för att titta fram bakom molnen för att värma våra ansikten och ingjuta hopp om att vi skulle komma ner.

Ner kom vi…

…och 4 km senare var vi framme vid Turtagrö Hotel!

Efter 18 km, 1100 höjdmeter , 9 timmar (+ den lilla omvägen som jag inte räknar med) och med en bebis på ryggen i 8 timmar (Otto bar sista timmen) är det lätt att känna sig som en ledbruten och sårig hjälte, men hur stolt jag än känner mig för att jag gjorde något som var tyngre än något jag gjort tidigare så finns det bara En som är duktigast.

Och det är såklart den lilla 10 månader och 10 dagar gamla Iris som suttit i sin bärmes på pappas (och Ottos) rygg i sammanlagt 9 timmar utan att tappa humöret en enda gång. Kan bara upprepa vad Johanna sa efter att hjälten somnat i sin spjälsäng sent på kvällen “hon borde få en medalj för att hon är så underbart tapper och glad”. Hon borde få en medalj för att hon är så underbart tapper och glad!

/Andreas

PS Så här många bilder har jag nog aldrig haft i ett blogginlägg, men det är svårt att välja. När träningsvärken, som jag har hintat om på Facebook, går över vet jag inte, men jag fasar inför att kliva ur sängen imorgon. Det jag däremot vet (numera) är att ordentliga kläder är ovärderligt på fjället och idag är jag tacksam att jag spenderade en mindre förmögenhet i Övres (Övre Årdal:s) sportaffär.

 

Draperad till en Norrman

Är det någon som gillar Sinfeld? Jag älskar Seinfeld och har sett alla avsnitt minst en gång!

George säger i några avsnitt “om det hade varit socialt accepterat så hade han draperat sig i sammet“.

I Norge är nog acceptansen för sammetsklädda män också liten. Något annat som Norrmännen dock älskar att skyla sina nakna kroppar med är “turkläder” och då aldra helst i  ULL!

Efter att ha frusit rumpan av oss uppe på Böttejuv i 5-6 grader och vind i Söndags har vi insett att man kanske borde göra som Norrmännen i Norge och inte som en naiva storstads-Göteborgare. Så imorgon lämnar vi Sportlife-gym-kläderna hemma och tar på oss de nyinhandlade.

Ull, ull och åter ull, till både mamma, pappa och barn. Irisens lilla body är i ull/siden, NICE!

Kom med lite fleecetröjor och byxor i “supermaterial” också, så imorgon bär det av till Fanaråken kläda som riktig Norrmän. Kanske ÄR jag en Norrman!?

Imorgon blir det 5-10 grader, sol och lätt bris på anrika Turtagrö Hotel så vi räknar med en relativt lätt fjälltur trots 1100 meters stigning, fram för allt för att Visa-kortet har blivit betydligt lättare efter 2 dagars norsk shopping…

/Andreas

PS Vet inte om jag skall skratta eller gråta när jag ser hur dåligt klädd jag var när jag besteg Tromsdalstind för snart 3 år sedan. Det går trots allt bra att vara lite naiv ibland…

Närhet och Distans, i hemsjukvård och på Böttejuv

Har haft fullt upp de senaste dagarna. Jobbat var dag sedan i fredags och umgåtts med familjen ute i naturen på fritiden.

På jobbet har lite spännande skett och det är inget dåligt. Hjälper, vårdar, organiserar och gör allt för att mina “brukare” skall få en så gott liv som möjligt. Tycker det är så fantastiskt att prata med dem om hur det var förr här i trakten.

Många är födda och uppväxta på gårdar runt omkring. I dalar och på fjäll. En del har jag gått till på någon av mina fjällturer, andra finns inte längre och några ligger nu mera inne i samhällen som vuxit upp omkring dem. En del av de gamla växte upp som gårdsägare, andra som tjänstefolk och anställda. Så gott som alla lämnade under 40- och 50-talet gårdsbruket och började på Årdalsverken. Aluminiumverket förde inte bara med sig välstånd, men också stora utsläpp som förgiftade naturen till den grad så att djuren dog och fjällsidorna, som idag åter är gröna, blev svedda och bruna. Varken unga eller gamla pratar om vad föroreningarna gjorde med människornas hälsa. Kanske ett känsligt ämne…

Som ett naturlig del i samtalet tar jag rätt så ofta upp vad jag gör på min fritid här i Årdal. Norrmän älskar sina fjäll och när jag visar bilder…

…som denna (tagen igår på Böttejuv 1322 m.ö.h) skiner de alltid upp och berättar om när de var där, eller om något annat fint fjäll.

Idag har flera påpekat hur fin utsikten är där uppifrån och jag kan inte annat än att hålla med!

Böttejuv mot Övre Årdal som ligger hissnande 1300 meter längre ner.

I höjd med mitt hår till vänster kan ni ana Eldegard som jag har besökt flera gånger (tittar man på den 5:e bilden i inlägget från den 30/6 så är Bettejuv precis över gården).

Självklart leder bilder som dessa ofta in samtalsämnet på barn. Mitt och deras barn, barnbarn och “ålderbarn”. Både glada och ledsamma minnen får man ta del av.

Förutom fjäll och barn har jag också fått endel förstående leenden när mina stela och ömma ben kommit på tal. Många har haft samma smärta, men hade nog gjort vad som helst för att få känna den en gång till…

Kommer ihåg att vi läste en bok som hette “Närhet och Distans” under utbildningen. Har dock intet minne av vad som stod i den. Vad tycker ni om att använda sig själv och sitt privatliv i jobbet på detta sätt? Var går gränsen?

/Andreas

PS Vill ni se hur kul det är att sitta i en bärmes i 3 1/2 timme så kan ni se det på bloggens Facebook-grupp!

Hur går det i VårdSommarSverige!? Blev det KAOS och fick någon 24.000?

Efter att jag hade gjort mina hembesök, lagt några dosetter och kommit hem funderade jag igår på om jag skulle skriva och fråga hur det gick i VårdSommarSverige. Jag gjorde inte detta utan jag tog min dotter på ryggen och gick en smärtsamt brant promenad upp till Eldegard.

Två timmars kroppslig smärta i vacker natur är som balsam för själen, inte då men efter…

Hur det går i Sverige i sommar är trots allt inte mitt problem. Jag har tagit min familj och åkt till Norge för en jobb/natur-sommar. Med god bemanning på jobbet och med hela Sognfjorden och Joturneimen för våra fötter tjänar jag både pengar och njuter av en plats som kryssningsfartygspassagerare från hela världen betalar massor för att uppleva i några dagar. Det bästa av alla världar!

Med 1200 meter höga fjäll som kuliss så ser även riktigt stora kryssningsfartyg små ut…

Men så kan jag inte låta bli att bry mig. Jag är Svensk, det är min sjukvård som vansköts, den som skall hjälpa mig, min fru och vår dotter när vi blir sjuka. Och jag är inte minst lojal med och känner för mina kollegor hemma i Sverige som med sina kroppar och dåliga löner får finansiera ROT, RUT och jobbskatteavdrag 1, 2, 3, 4, 5…

Idag hade vi planerat för en långtur, men det har vädret satt stopp för. Kanske dags att ställa frågan idag istället?

Under våren har retoriken varit vass, det har slagits på trummor fram och tillbaka. Nyutbildade har krävt 24.000 och arbetsgivare har sagt “befängt”, vi klarar sommaren ändå. Hur är det då i VårdSommarSverige? Hur är det där du jobbar? Nog med personal? Överbeläggningar? Är det någon som fått 24′ i månaden? Har marknadens lag om “tillgång och efterfrågan fungerat”?

/Andreas

PS. Precis innan jag sätter mig för att skriva detta surfar jag in på dn.se och finner svaret på hur det har gått i Stockholm “Större kaos på Akuterna än någonsin” (artikel 2). Politikerna, som är ytterst ansvariga för vården, säger varken bu eller bä. De bestämmer bara hur lite pengar sjukhusen skall få och låter sedan sjukhusdirektörerna och alla där under slita sitt hår. Varför ställer inte massmedia Filippa Reinfeldt till svars för situationen, hon är trots allt ytterst ansvarig för vården i Stockholm!?

Gå gärna med i bloggens Facebook-grupp för uppdateringar och andra intressanta (och ointressanta) nyheter!

UPPDATERING 12/7 kl 12.34: Socialdemokraterna kräver krismöte med Filippa Reinfeldt angående vårdsituationen i Stockholm!

DN3, DN4, SvD

Bloggat, men inte här

Har ägnat en timme eller två med att blogga för Dagens Sjuksköterska. När inlägget publiceras vet jag inte, men förhoppningsvis snart.

Varit ledig i tre dagar men snart dags för jobb, så ni får nöja er med lite bildet från gårdagens utflykt till Borgsund, Undredal och Aurlandsfjellet.

Vindhellaveien var lätt att gå på, men måste ha varit tung att bygga.

Från 1180-talet är Borgsund Stavkirke och är betydligt mindre än man tror.

Lekpaus i Undredal.

Utkiken på Aurlandsfjellet 650 m.ö.h

Genvägen (genom tunneln) är inte alltid den bästa (läs vackraste)!

Nu jobb. Ha en fin dag!

/Andreas

Hurtig på Molden och Lat med Klara Zimmergren

“NEJ, Slappna av. Tanka hem en TV serie. Lägg dig på soffan. Njut” var uppmaningen en gammal studiekamrat gav mig igår på bloggens Facebook-sida när jag skrev att vi skulle ut och gå på tur på min lediga dag.

Yr.no hade dagen innan skrivit att det skulle bli strålande sol. Igår morse hade de ändrat sig, men vi var taggade och varken Viktor eller de regnande-moln-symbilerna på kartan kunde stoppa oss.

Var lite nojig för låga täta mon som kan göra fjället en ganska läskig plats att vara på, men de dök först upp när vi var på väg hem.

På bilden Årdal inkilat mellan fjällen, eller det lilla man kan se av byn pga de låga molnen.

Innan det hade det varit behagligt mulet och svalt. Svettades gjorde vi ändå. Och när det började regna lite lätt.

Då var det bara att sätta på regnskyddet och ingen var ledsen för det…

Efter knappt 2 timmar hade vi klarat av de 3,6 km långa stigen och de 600 höjdmetrarna upp till Molden

Känns alltid lite som om man äger världen när man står vid ett toppröse…

En känsla som snabbt går över till ödmjukhet när man inser hur liten man är i denna vidunderliga natur!

Visst, utsikten hade säkert varit mer färgglad och Jotunheimens toppar hade prytt horisonten på ett magnifikt sätt om vädret varit fint.

Men olika nyanser av blått är också fint att fika till.

Eller vad tycker ni?

Ni som följer bloggen vet att jag älskar mat. Och mat är som vi alla vet aldrig så gott som när kroppen har förtjänat det.

Igår på en brygga i Solvorn, en liten pärla vid Lusterfjordens gröna vatten…

…där också det anrika Walaker Hotell ligger som är från 1600-talet och Norges äldsta hotell.

Dricka kaffe, äta lefse och studera kartor kan man göra där, om man inte vill betala för boende och flott middag.

Idag är också en ledig dag, men till skillnad från igår, följer vi Viktors uppmaning eller så gott det går när man har en 10 månaders dotter som går i 500. Som tur är så sover hon mellan varven och då gör vi allt vi kan för att ha lite “Söndag i Sängen”, som Bo Kaspers sjöng på en av sina första plattor…

TV-serier har vi inga, men Sommar i P1 med mängder av trevliga sommarpratare finns på nätet. Till frukosten lyssnade vi på Klara Zimmergrens sommarprat och blev rörda till tårar av hennes prat om ofrivillig barnlöshet.

Mellan varven kan jag också erkänna att jag fick lite dåligt samvete för att jag kanske ibland har varit en av de tanklösa män hon beskriver.

Skall inte försvara mig, men tacka henne för att hon delat med sig av sina erfarenheter och gjort mig medveten om hur det också kan vara.

Så kära Viktor om du läser detta, eller du som gör det nu. Ta dig en liten timme och lyssna.

This entry was posted in Betraktelser, Jobb och resa, Lön för mödan and tagged , , , , , , , , , , on by .