Monthly Archives: June 2012

Eldegard, en del av varfør jag kom tillbaka till Årdal, Linnea och lite konjunktivit

Att jag går över på nattjobb Fredag-Söndag och att jag jobbade dag på Torsdagen gav en ledig dag att fylla.

Fredagen har dock har varit regnig så det blev ingen fjälltur, men det blev det igår efter jobbet. Solen sken och det var høg tid att gå med familjen till Eldegard!

1,3 km på 1 timme står det på skylten.

Låter oerhørt långsamt, men är ganska lagom när man har tung packning och drygt 300 höjdmeter att klättra.

Belöningen var en timmes mys/lek i solen,

påfyllning med bulgur-kyklingsallad,

och utsikten, såklart!

Vi valde att gå ännu lite högre och runt, för att slippa gå exakt samma väg tillbaka, och fick då syn på denna vackra lilla blomma som växte i mängder längs stigen.

Kunde det vara Linnea?

Lade ut upp fotot o frågan på Twitter och Facebook och fick genast svar. Det var mycket riktigt blomman som läraren på mellanstadiet hade talat så varmt om och som jag, mig veteligen, såg för första gången i torsdags.

Nedstigningen var lättare, men det kompenserades av att det var en tjej på ryggen som var trött och som inte kunde komma till ro med solen i ögonen. Lite banan var 10:e meter hjælpte 🙂

Allt som allt ännu en fantastisk dag och även om jag var på Eldegard flera gånger förra året så är det något annat att  uppleva det tillsammans med familjen!

Vad vi gjorde idag när vi var lediga och det regnade?

Som om det inte vore nog med dottern som hon är, så var det dags för ett besök på “Legevakten” (vårdcentralen). Fem dagar med varigt öga var nog tyckte sjuksköterskepappan som tvättat enligt alla konstens regler.

Nu blir det både Kloramfenikol droppar och salva i några dagar…

/Andreas

PS Trevlig svensk AT-läkare var det också 🙂

 

 

 

Första jobbdagen på Tangen och första riktiga turen med Vaude Jolly Comfort

När man jobbar som sjuksköterska är det svårt att fotografera på jobbet utan att bryta sekretessen…

I Årdalstangens Hemsjukvård har man dock en del transporttid mellan besöken då det är svårt att inte (och riskfritt att) plocka fram kameran!

Idag är för övrigt en dag då jag är oerhört tacksam att jag inte behöver gå så mycket på jobbet och att de flesta besöken är på markplan. Varför?

 5 timmars fjälltur med Iris på ryggen tar ut sin rätt på Gluteus Maximus och omkringliggande muskulatur, men det var det värt!

Något annat som är “värt” är bärmesen Vaude Jolly Comfort!

Värd varenda krona i uppförsbacke samtidigt som Iris tjoar i ens öra

och när man, i den medföljande spegeln, ser sin dotter sova tryggt!

/Andreas

Lång bilresa med Bebis till Årdal

Igår var det en stressig dag. Det sista skulle packas och organiseras, lägenheten städas och hela tiden skulle vi hålla ett öga på en liten ilbatting.

Familjens nya bil har fått en ny bilbarnstol. Britax Multi-Tech II blev det då den var bäst i test och kan användas i många år. Vi har välsignats med en väldigt snäll liten flicka, men det betyder inte att hon alltid tycker det är så kul att bli tagen från sin kryptid och fastspänd i en bilbarnstol. Denna åsikten ventilerade hon tydligt under gårdagens sista shoppingfärd (pålägg, på-väg-fika och baby-pool till varma dagar).

Hur reser man 8 timmar med bil utan att en 9-månaders bebis blir förtvivlad och föräldrarna galna!?

Den nattjobbande fadern kom på att man kan köra när bebis sover!

Tog mig en liten tupplur medan Johanna packade klart det sista. Lastade bilen på ett sätt som för mina tankar till Monty Pythons kanske äckligaste sketch, inte ens en After Eight hade fått plats

Klockan 00:52 i natt lämnade en fullastad vit V70 Majorna, Göteborg!

Hällregn på E6:an genom Bohuslän ledde på drygt tre timmar fram till Oslo. Vi hade då tillryggalagt 300 km och kommit halvvägs om man endast tar hänsyn till kilometer, men det kan man inte…

Man måste också ta hänsyn till E16 som är landsvägen som förenar Norges två största städer, Oslo och Bergen.

Den tillåtna hastigheten överstiger aldrig 80 km/h men går ofta ner till 60. Trots den fantastiska naturen tickar kilometermätaren otroligt långsamt i 60 km/h när klockan börjar närma sig frukost.

När klockan var 06.30 kände jag att jag var på väg att bli en dålig förare. 15 minuters power nap bredvid en fors gav mig nya krafter så att jag säkert kunde köra och samtidigt njuta av de sista fem milen över Tyin-platån…

…som ser ut som ett sagolandskap.

Vägskyltarna på vägen ner mot Övre Årdal varnade för både tunnlar, kurvor och halka.

Klockan 09.05 var vi framme och bortsett från korta stunder så hade Iris sovit sig igenom hela bilfärden!

Utsikten från trädgården är fin.

Lägenheten som ligger på bottenplan är en 3:a och lika stor som vår lägenhet hemma.

Katterna hade sovit minst lika bra som Iris, jag hade kört hela natten och Johanna sovit någon enstaka timme. Katterna var inte speciellt sugna på att passa dottern så frun och jag har fått sova skift, denna första dag i Årdal.

Var dock tvungna att ta en liten invigningspromenad med Irisens nya “Vaud Jolly Comfort”-bärmes för att visa runt Johanna på “Tangen”.

Kan bli bra det här!

/Andreas

PS Börjar inte på hemsjukvården för än på tisdag så om vädret håller i sig så blir det en liten fjälltur i morgon!

 

3D-Tetris

Mycket saker blir det när man skall vara i Norge i 6-7 veckor!

Leker 3D-Tetris medan Iris tittar på i sin nya bärmes. Innan vi är klara kommer bilen vara sprängfull!

Klockan 02.00 bär det av då det är bäst att köra när barnet sover…

/Andreas

Storhandlar till Norge

Sex veckor Norge med fru, en liten flicka på nio månader och två katter. Vad skall man köpa med sig?

Allt säger jag!

Tur att man har köpt en V70…

Nu skall jag förbereda avskedsmiddag. Det blir korianderdoftande biffar och ratatouille till drygt 10 pers. De är här om en timme.

Skynda Skynda!!!

/Andreas

PS Blöjor behöver man inte köpa med sig. De är faktiskt billigare i Norge av någon anledning.

 

Karolinska, värre än befarat!

Klockan är 09.39, har precis ätit frukost och jag har fått ett ultimatum av min fru “gör vad du vill, men 10.45 skall du vara klar för att åka”. Ingen rast, ingen ro. Idag är det mina svärföräldrar som skall besökas.

Jag har lagt mig i sängen med min MacBook och till mitt sällskap två Devon Rex som också disponerar sin tid som de vill, men utan tidsbegränsning.

Klockan tickar så det är bäst att jag kommer till sak!

I Maj skrev jag att Karolinska skulle spara 330 miljoner och det motsvarade 300 heltidstjänster. Jag erbjöd i det blogginlägget lite alternativ till att sparka vårdpersonal.

De som borde, har uppenbart inte läst inlägget för nu kan man läsa i DN att de 330 har blivit 650 miljoner och man har bestämt att man skall minska personalstyrkan på Karolinska/Huddinge med 700-800 personen.

På sjukhusdirektören låter det som att naturliga avgångar kommer räcka och att ingen skall sägas upp. Pensionärerna går alltså utan att bli ersatta, men det brukar också betyda att vicken inte förlängs.

Tuffa tider för de som blir kvar.

För de som får gå (eller tröttnar), en gyllene möjlighet att prova på något annat tex NORGE!?

Klockan är nu 10.09 och jag har hela 35 minuter på mig för att göra mig i ordning.

/Andreas

Sommar och Österlen

Omvägen över Österlen bjöd inte på några rapsblommor, som jag antydde igår, då de var överblommade.

Istället metallicgröna kornfält som böljade likt havet i den starka vinden och med klarröd vallmo som kämpade för att hålla blommorna över ytan.

Det är något med Österlens mjuka kullar, stenlador och vitkalkade hus som träffar mig rätt i hjärtat.

Framme på Spjutstorp 110, den lilla gården som producerar naturbeteskött av högsta kvalitet och som ägs och drivs av två goda vänner Sandra och Oskar, blev det lunch som avslutades med Svensk Sommars juvel.

 Jordgubbar och Vispgrädde!

Vad jag vet så kan det varken bli enklare eller godare än så, eller vad tycker du?

Min dotter åt frukost i Malmö, lunch på Österlen och skall snart somna i Blekinge. Vi har haft en fantastisk och vacker dag, hoppas du haft det samma!

/Andreas

PS Spana in Spjutstorp 110:s hemsida och är du minsta sugen så tveka inte. Glada kor gör gott kött och till ett mycket bra pris!

Utsövd, då sker Mirakel

Jobba natt i Oslo, köra 300 km hem, sova två timmar och sedan köra 300 km ner till Malmö sliter lite…

Fru, Syster och svåger var förstående igår och lät mig sova länge, riktigt länge!

Efter en härlig lördag som avslutades med ett litet mirakel bär det nu av mot Sölvesborg och Blekinge, men inte utan att ta omvägen över Österlen och de blommande rapsfälten!

/Andreas

En vår av HjerteOvervokning, men nu dags för annat!

Idag gick jag av min sista nattvakt på HjerteOvervokningen på A-Hus på väldigt lång tid.

Det har varit en underlig vår på det sättet att jag har varit nöjd med att jobba på ett och samma ställe, till skillnad från tidigare då jag blivit rastlös efter några dagar på samma avdelning. Misstänker att dotterns ständiga utveckling har gett variation nog…

Sedan den 21/2, då jag satte min fot på avdelningen första gången har jag lärt mig massor. Jag har fått behandla flera, för mig, nya, krävande och intressanta diagnoser.

Mottagandet på avdelningen har på vanligt norskt maner varit välkomnande och trevligt. Jag har från första dagen varit öppen och ärlig med vad jag kan och inte kan. Jag menar att det både gör en till en säkrare ssk:a och får medarbetarna att känna sig trygga med ens närvaro på avdelningen, för hur man än gör så har man ögonen på sig som vikarie…

Min senaste bekantskap är BiPAP:en, som kan göra underverk på patienter med CO2-narkos!

Men nu blir det andra bullar. Min fru som under fyra år endast har sett Norge genom mina fotografier skall nu för första gången själv få bekanta sig med den Västlandets magiska natur. Dottern skall få sitta i den nyinköpta bärmesen. Till mitten av Augusti blir det alltså Norge.

Därefter en Sverigeturné för att far- och mor-föräldrar skall få hälsa på barnbarnet innan vi drar vidare till Grekland och 6 veckors semester.

Det känns som oceaner av äventyr som jag och min familj har framför oss och jag är så förväntansfull!

/Andreas

Förändring och Utveckling, Privat och på Jobb

T’illbaka på A-Hus! Har varit dålig på att skriva de senaste dagarna, men det har varit lite mycket…

Det är snart dags för hela lilla familjen att åka till Norge, samtidigt har jag jobbat ovanligt mycket så tiden jag varit hemma har familj (för att det är familj) och vänner (för att vi snart skall åka bort i nästan 3 månader) prioriterats.

Hemma händer det nya ting hela tiden. Dottern är inne i en underbar fas och hon har utvecklat en fantastiskt busig sida. Känner dock att det är en liten uppförsbacke på en dag var gång jag kommer hem. Det tar en dag inna vi riktigt hittat tillbaka…

Som bäst är det alltid när jag skall åka…

Skall bli skönt att komma iväg tillsammans, få lite kontinuitet och spendera mycket tid tillsammans i den fantastiska naturen i och omkring Årdal!

Jobbmässigt kör jag min sista period på HjertOvervakningen, där jag varit stort sett hela våren. Även här händer det mycket och avdelningen har utökats med 4 MedisinskOvervaknin-platser.

Den nya superavdelningen invigdes igår och förkortas inofficiellt H.O.M.O.

Nya spännande patientgrupper och nya spännande behandlingar, samtidigt som de gamla vanliga bröstsmärtorna och lungödemen trillar in…

Känner mig nöjd och riktigt sliten efter en först tidig och sedan lång dagvakt!

Till skillnad från i relationen med min dotter så känns det helt OK att att vara borta några månader och förhoppningsvis komma tillbaka i höst, när saker lugnat ner sig och de nya rutinerna är ordentligt inarbetade. Bemanningssjuksköterskans privilegium!

Nu 20 minuter Grekland-Tjeckien och ett måls underläge för de BlåVita. GoGoGo!!!

/Andreas