Monthly Archives: May 2012

La Ritournelle

Oh nothing’s gonna change my love for you

I wanna spend my life with you

So we make love on the grass under the moon

No one can tell, damned if I do

Forever journeys on golden avenues

I drift in your eyes since I love you

I got that beat in my veins for only rule

Love is to share, mine is for you…

Detta är mitt soundtrack för de nästkommande tre dagarna!

Mmmmm HEMMA…

/Andreas

Mamman och Modern

Igår hade jag lust att skriva om “modern” då det var Mors Dag. Mitt arbete ville dock något annat. Högt tryck på avdelningen och dåliga patienter gjorde att avdelningen önskade min närvaro lite längre och orken att skriva fanns inte längre där när jag kom tillbaka till lägenheten…

Igår var det som sagt Mors Dag, min frus 1:a mamma och min mammas 33:e.

De 32 tidigare Mors Dag jag har levt har Mamma varit något, jag självklart älskar, men också tagit ganska mycket för givet. Mamma är ju alltid där när man behöver henne och så är det bara.

I år är det dock lite annorlunda. Den 10 September 2011 föddes inte bara min dotter Iris, men också en moder.

Jag har på nära håll sett det unika band som finns mor och barn, som ger modern kraft att vakna var annan eller var tredje timme för att amma och att med ett lugn som kräver “en moders tålamod” försöka ta reda på vad det är som är fel när barnet gråter. Att ha fått se detta på nära håll hade kunnat göra mig, som far, svartsjuk då det är ett ganska stort försprång mamman får i relationen till barnet (och jag tror säkert att Freud har något att säga om den saken), men nej, glädje och respekt är de orden som kommer till mig i denna stund.

Sedan jag blev far har jag börjat se mödrar över allt och när jag ser en moder se på sitt barn så blir jag varm inombords!

Skulle kunna fortsätta skriva om mina känslor och upplevelser i detta ämne, men det skulle betyda att jag inte hinner städa innan jag går till jobbet. Detta betyder i sin tur att jag måste vänta ännu längre på att få träffa min familj och det vill jag inte.

Slutligen, så här dagen efter Mors Dag, så säger jag inte Grattis till alla mödrar, men jag bugar mig, långsamt och full av vördnad!

/Andreas

PS Ihopskrivet på 10 min innan jobbet så är texten säkert full av stavfel och andra missar och ja, jag har utelämnat pappans roll i den moderna uppfostran och ja, en mamma kan också vara trött och tappa tålamodet och nej, allt är inte alltid guld och gröna skogar när man har små barn, men det tar vi en annan dag.

Nattarbete och Sol

Sol och värme trots att klockan bara är 09.38…

Det är dagar som denna nattarbetande sjuksköterskor i Norge är glad för att de råkar bo i en sval och mörk källare!

Ha en fin dag och se till att njuta av solen medan jag sover. Kanske skall du maila mig en bild från där du är???

/Andreas

Sommarplåga 2012, Imam Baildi!

Ligger och solar i trädgården till huset som jag bor i här i Lövenstad/Strömmen, norr om Oslo. I lurarna det, som blir årets sommarplåga hos familjen Papagianni!

Sommaren 2001 spelades electrojazz gruppen St Germain:s skiva varm i pappas bil. Skön jazz som blandades med taktfasta beats bakom ett par solglasögon i Skåne. Minns och småler!

Har det undgått någon att jag är en Skånsk Grek? Nej, jag misstänkte väl det…

Varken man vill det eller inte så måste man, som grek, förhålla sig till sin historia. Steget 100 år bakåt i tiden är mycket kortare för en grek än en svensk. Kanske har att göra med de de stora omvälvande händelserna under 1900-talet med etniska rensning där minst 2 miljoner tvingades lämna sina hem, två världskrig, flera diktaturer som har fått folk att vårda de kollektiva minnena? Detta blir väldigt tydligt i musiken. Hur många svenskar kan sjunga med i sånger som är äldre än 80 år? I Grekland kan alla det och inte för att vi måste, men för att vi älskar det!

Blandar man St Germain, lite Rap och gammal grekisk musik så får man Imam Baildi (betyder “den avsvimmade imamen”) som förutom en musikgrupp (två bröder) är en GrekAnatolisk (ÖstGrekisk)/Turkisk maträtt (som är fantastiskt god).

Namnet och omslaget på brödernas första platta visar tydligt att de har för avsikt att flirta med musiken som som kom till det unga Grekland från nuvarande Turkiet 1920-21 med flyktingarna och som utvecklades vidare ett (eller två) årtionde i slummens hasch-kvartar, innan “Rebetikan” tog steget vidare ut i dagsljuset (se bilden lite längre upp).

Nu är det dock inte första plattan, men andra jag har fastnat för. Vad tycker ni om denna lilla biten?

Som handlar om hur en kvinna slösar bort sitt liv, väntandes förgäves på mannen hon älskar (här i orginalutförande)…

Eller denna, vars första kända inspelning är från 1936. När den sjöngs första gången vet ingen…

Titeln betyder “Min vattenpipa, varför slocknar du”. Personen i fråga lider av brustet hjärta och nej, inte äppeltobak i pipan…

Audin har jag inte kvar, men RayBan:s, Aygo (lånad) och Imam Baildi funkar också bra i sommarvärmen 🙂

Nej, nu måste jag krypa ner i min källare och sova en stund. Snart dags för nattjobb!

/Andreas

PS Hela plattan CookBook finns på Spotify

Utgifts minimerar inför sommaren!

Sommaren närmar sig med stormsteg och den 24:e Juni åker jag och familj till Årdal för att vara där till mitten på Augusti. Efter det är planeras en liten semester till Grekland till mitten på Oktober.

Insåg härom dagen att det blir ganska mycket tid hemifrån!

Genast kryper ekonomi-Nisse fram (det skall väl sägas att han inte är på besök i denna familjen så ofta). Kan man spara några pengar här?

Som från ingen stans dök detta upp på Johannas Facebook…

Så bra sa vi, så nu är vi två familjer, avlägset bekanta, som skall hjälpa varandra. Dom får boende och vi slipper hyra i 3-4 månader dvs Win/Win!

Facebook när det är som bäst 🙂

Sen har vi den andra pengaslukaren i familjen. Nej, jag menar varken mig själv eller vinstället, men min bil. Har länge funderat på att göra mig av med den och krypa till korset och köpa mig tex en V70. Hade jag sålt den nu hade vi dessutom kunnat vänta till i höst med att köpa ny (spara spara)…

Så nu ligger den på Blocket!

Och jag har nästan redan ångrat mig. Skambuden väller in, folk vill nästan att jag skall betala dem för att de skall ta bilen ifrån mig, men men…

Tänker att de som är seriösa behöver fundera lite, kolla med banken på måndag osv. Den ligger där den ligger på Blocket och det värsta som kan hända är att vi inte får den såld och fortsätter köra Audi och det är inte så illa det 🙂

/SparAndreas

100.000 anledningar att fira och en linslus

Har snart bloggat i tre år. Jag har skrivit 862 inlägg och i 2273 kommentarer har åsikter diskuterats och meningar utbytts.

Igår blev jag väldigt glad när jag såg att besökarantalet passerat 100.000.

Inte så mycket om man heter Blondinbella, men för mig ofantligt många. Vetskapen om att det finns människor där ute, så som du, som återkommer och läser om mina funderingar och om mina andra förehavanden, ger mig motivation att skriva vidare.

Tack och vill du göra mig riktigt glad, så kommenterar du ett inlägg. Med god ton och ömsesidig respekt är det väldigt trevligt och lärorikt när vi tycker och inte tycker samma sak 🙂

Och nu till något helt annat. Min syster, “faster Anna”, har varit i Göteborg i två dagar. På bussen hem läste hon Aftonbladet och skickade denna bilden till mig…

Är inte detta gubben på din blogg, frågade hon i meddelandet?

Stämmer bra det. Mannen i Aftonbladet var med på bloggen 17:e Maj i år, på en bild som jag tog på Karl Johan i Oslo för två år sedan. Stein Smith heter han visst och om jag inte minns helt fel så var det en dräkt från Telemark han hade på sig. Stilig är han i alla fall!

/Andreas

PS Gjorde lite hemlagat Vietnamesiskt för att fira…

Fira vad? Mycket, hade minst 100.000 anledningar 😉

17:e Maj

Idag är det 17:e Maj, Norges nationaldag.

För ett år sedan firade jag 17:e Maj i Årdal med 17:e Maj-tåg och “softis” (mjukglass).

För två år sedan firade jag 17:e Maj på Karl Johan i Oslo.

I år missar jag denna fina dag då jag är hemma i Göteborg, men jag gläds likväl med alla Norrmän, Svenska sjuksköterskor och undersköterskor som får fira dagen på plats.

Gratulerar er alla med dagen och hoppas att ni får en strålande dag med mycket glädje (och softis)!

/Andreas