Monthly Archives: March 2012

Sjuksköterska

Senaste jobbperioden var ganska tuff. Inte så mycket för att jobbet var tungt och besvärligt, snarare tvärt om. Hjärtövervakningen på A-Hus har givit mig tillbaka en del av yrkesglädjen som går förlorad när man slutar utvecklas.

Fotograf: Jezzica SunmoNej, intressanta utmaningar har det inte varit brist på. Septiska chocker, nirto-dropp som titrerats upp och ned och avslutningsvis en bedårande liten dam som fick ett plötsligt hjärtstopp, nästan bokstavligen, i mina armar!

Blev ganska känslomässigt att visa in en son till sin nyligen avlidna moder och sedan sätta sig i bilen för att komma hem till en mor och en liten dotter. Livet i början och slutet på bara några timmar. För stora kontraster för att det inte skall darra till i hjärtat. Man är trots allt bara människa…

Inte heller känslorna har gjort veckan tuff, men en rastlöshet jag har haft i kroppen som gjort att jag inte kunnat sova och sömnbrist sliter som inget annat, det har nog de flesta skiftarbetare upplevt!?

Nu är jag i alla fall kurerad. Ett träningspass som fick varenda muskel att svida, en öl med en vän och hemmets ljuva säng skänkte mig den djupa sömn så har längtat efter.

Dags för en barnvagnspromenad i vårsolen!

/Andreas

PS Med tanke på det jobb vi sjuksköterskor gör, borde det heta “inte under 34000″…

Fel vecka att jobba på “hjerteovervåkningen”

Det var också en vecka att råka jobba på “hjerteovervåkningen“!

Enligt en artikel i DN så ökar antalet hjärtinfarkter veckan efter att man ställt om till sommatid.

Med tanke på att det var fullt på avdelningen igår så kanske inte detta kommer att påverka vårdtyngden nämnvärt…

/Andreas

PS Får försöka boka in mig på samma avdelning när det är dags att ställa tillbaka klockan, för att kompensera 🙂

Sköljer ner en Septisk Chock!

Fick härom dagen uppleva uppleva hur dramatisk en septisk chock kan vara. Som om inte det var nog så var även patienten min…

Med god hjälp av kollegor och läkare uppnådde vi ett skört, men stabilt dåligt läge som vi klarade att upprätthålla genom natten.

Ytterligare två arbetspass och 48 timmar senare har trycket de senaste timmarna börjat normalisera sig. Urinproduktionen har efter kolossala mängder vätska och nu senast hästdoser med Furix åter kommit igång så bra så att det sista jag gjorde innan jag lämnade var att bromsa ordentligt på furix-infusionen. Andningen stabil med endast 4l på grimma och nedtrappning sker.

Jag har lärt mig mycket både tekniskt och omvårdnadsmässigt, men skulle gärna vilja höra om det är någon som kan dela med sig av sina erfarenheter av Septisk Chock och eventuellt hur tillståndet behandlas i Sverige!?

Har nu i alla fall, välförtjänt, sköljt ned den septiska chocken med ett glas rött och lite medhavda delikatesser. Hoppas jag blir en klokare man imorgon när jag kommer hem från jobbet och läser era kommentarer 🙂

/Andreas

“Våga vägra under 24.000” inspirerar i Umeå!

Det var en fantastisk stämning i Umeå igår!

Ca 70 sjuksköterskestudenter, som alla stödjer “Våga vägra under 24000”-rörelsen, hade samlats i Vårdvetarhuset igår. Jag talade om mina erfarenheter från när jag var nyfärdig, hur jag då bemöttes av landstinget och hur jag gång på gång fick finna mig i deras spelregler, tills den dagen då jag hade fått nog och valde att sluta och börja jobba som bemanningssköterska i fram för allt Norge.

Jag uttalade min beundran och mitt stöd för deras kamp. Betonade att det de gör är viktigt för alla sjuksköterskor i Sverige, att det de gör kan rubba en gammal ordning där landstingen ser nyfärdiga som sin egendom som bara skall finna sig i de spelregler de dikterar och tvingas in i den köttmassan som består av sjuksköterskor och som man tyvärr måste avlöna.

Mina anteckningar var få och jag talade från hjärtat. Flera gånger avbröts jag av tjoande och applåder.

Trots att landstinget i Västerbotten inte har flyttat sina positioner (än så länge) fick jag inte känslan av att studenterna jag mötte igår höll på att ge upp, snarare tvärt om. Humöret var gott och kampviljan hög!

Självklart pratade jag en del om hur det är att jobba i Norge och ännu en gång fick jag oroliga frågor angående språket. Skriver detta en gång till: Har aldrig träffat en sjuksköterska som inte klarar av det norska språket och jag har träffat många!

Tillställningen avslutades med att Marcus, rekryteringsansvarig på Xtra Care Norge pratade om hur goda möjligheterna var att få jobb i Norge i sommar för dem som önskade. Lönen studenterna erbjöds fick många att gapa av förvåning innan de åter bröt ut applåder och tjut.

Till frukosten idag kunde jag nöjd läsa hur jag citerades i Västerbottens-Kuriren och se mig själv skymtat förbi i TV.


Otroligt nöjd med resan och hoppas att jag snart får stå och tala inför studenter igen!

/Andreas

PS Birro stödjer också vår/Er kamp i en mycket trevlig krönika i Aftonbladet idag!

NA

Talar inför Upprorsmakare (sjuksköterskestudenter) i Umeå 20/3 (och min medarbetare erbjuder jobb)!

Löneupproret bland sjuksköterskestudenter sprider sig över landet och mitt hjärta fylls av hopp. Senast läste jag att det kommit till Göteborg!

Blivande studenter har utmanat landstingen på ett “chicken race” där landstingen vill säkra sommarens bemanning, men utan att höja lönen och från andra sidan studenterna som vill få 24.000 i ingångslön, annars inte jobba. Vem skall stå fast vid sina principer längst?  Oddsen är lite ojämna då landstingen nästan har monopol på arbetsmarknaden, men har samtidigt skyldighet att erbjuda säker vård. Studenterna måste ha mat i magen….

Minns som igår när jag tog mitt första jobb som sjuksköterska. Det var Januari 2007, jag var 29 år gammal, hade 4 års yrkeslivserfarenhet som lärare, men fick ändå lägsta ingångslön. 18.500 stod det på mitt kontrakt…

Avdelningschefens som jag “förhandlade” med hade bundna händer. Hon sa ursäktade att hon inte kunde göra något just nu, men att längre fram skulle det komma lönehöjningar och att det var då jag kunde kräva högre lön. Det skulle visa sig att det inte fungerade riktigt på det sättet och det ledde fram till mitt beslut att lämna landstinget.

Imorgon, tisdagen den 20/3 kl 18, är jag och Marcus Gambreus, sjuksköterska och rekryterare på Xtra Care, i Aulan i Vårdvetarhuset, Umeå. Jag skall tala om mina erfarenheter från Norge och mina tankar kring studenternas kamp. Marcus skall förbättra oddsen för studenterna genom att erbjuda de nyfärdiga sjuksköterskorna jobb i Norge!

/Andreas

PS Är du ssk-student i Umeå så sprid gärna detta vidare så ses vi imorgon. Är du ssk-student och upprorsmakare  någon annan stans och känner att lite pepp-talk och Norge-jobb skulle hjälpa dig/Er så kontakta gärna mig eller Marcus (andreas.blogg@hotmail.commarcus.gambreus@xtracare.se)

Läs mer här: Dagens Medicin, BLT, ttela, Arbetaren, DN, NorrbottensKuriren, SvD,

Holistisk AutoOmvårdnad

Puhhh har två kusiner på besök som jag inte har träffat på väldigt länge. Det i kombination med sen grek-middag och dagen efter vara pappa kan vara lite slitsamt, men allting har ju ett pris…

…och det var helt klart värt det!

De onda biverkningarna fördrevs med ett smärtsamt förmiddagspass på gymmet. Ont skall med ont fördrivas, helt enligt gammal kristen tradition…

Nu, djupt nersjunken i soffan, klickar jag runt bland de tidningar jag brukar läsa och som jag försummat de senaste dagarna. I dagens medicin läser jag att Akademiska Sjukhuset i Uppsala arrangerar ett kulturdygn där besökare, personal och patienter får ta del av olika typer av kultur. Kul med kultur för dom, men varför skriver Andreas om detta, tänker ni…

Jo, jag citerar “Flera forskningsstudier har visat att kulturupplevelser kan ge positiva effekter på hälsan” säger Erik Klang, chef på sjukhusbiblioteket. Och det är därför jag skriver om detta!

Redan de gamla grekerna visste att kultur var viktigt och precis som vi lade de en hel del skattepengar på att bygga och upprätthålla tex teatrar. Inte för att det genererar massor av pengar, men för att det öppnar upp något i människans själ som gör oss gladare och hälsosammare.

Läser man kvällspress så är hälsosamt leverne synonymt med att gå ner i vikt, äta nyttigt och träna sin kropp. Som sjuksköterska så skall jag inte argumentera emot dessa ting snarare tvärt om, men alla som har fått en utbildning  post-Nightingale  vet att en människa med hälsa måste ha mer än en hälsosam kropp.

Skall inte tjata om opera, som jag brukar, men få lite värde för dina skattepengar och utöva lite holistisk omvårdnad på dig själv. Använd er söndag till att gå på ett museum, se en teater, lyssna på en konsert eller vad vet jag. Konsumera lite kultur, inte för att det är kul, men för bättre hälsa!

/Andreas

Gratulerar med π-dagen

Jag har vid ett antal tillfällen återkommit till den Harikleitos, den grekiske filosofen från Effesos som levde på 500-talet f.Kr och hanns “ta panta rei”, allting flyter dvs ingenting är konstant och du kan aldrig kliva ned i samma flod två gånger.

Jag bejakar förändring och finner utmaning och glädje i det. Kanske därför jag har valt att jobba som bemanningssjuksköterska vilket konstant utsätter mig för förändring och nya utmaningar!?

I denna föränderliga värld så finns det dock några få konstanter som på något sätt alltid är i orkanens öga och vad vi än gör så kan vi inte förändra dem. Den främsta och vackraste av dessa har fascinerat matematiker från antiken fram till idag. Archimedes, kanske den främste matematikern genom tiderna, uppskattade den till någon stans mellan  223/71 och 22/7 (som ger ett korrekt närmevärde inom ±1 i tredje decimalen).

Alla som minns något från matematiken på högstadiet vet att det är π (eller pi) jag talar om.

Konstanten man får om man räknar ut omkretsen på en cirkel med diametern 1 (π x d=O, π x r x r=A) och som har ett oändligt antal decimaler brukar förkortas 3,14 och har fått en egen dag, π-dagen och den infaller så klart den 3:e månaden på den 14:e dagen (3,14) dvs idag.

Grattis π och hoppas att du alltid kommer vara med oss 🙂

/Andreas

Betablokad mot intolerans!

En studie som gjorts på Oxforduniversitetet visar att rasism och främlingsfientlighet snart kan vara ett minne blott.

Lösningen?

Propranolol (läs om studien här)!

Tycker att vi genast skall börja med storskaliga försök. 1985 var Flourtant mot Karies. 2013 blir det Inderaltant för tolerans!

Vad sägs om en försökskommun fram till valet 2014. Landskrona skulle tex kunna vara en lämplig försökskommun…

5mg Proranolol/liter driksvatten borde råda bot på både malign intolerans och deras biverkningar!

Bara en tanke såhär innan jag skall somna…

/Andreas

Glömmer Världsfred och tuggar tidig kvällsmat

Klockan är 08.57 och jag intar en tidig kvällsmat.

Efter en natt då jag fattade ett litet, men avgörande beslut för en människa avnjuter jag en grekisk kikärtssoppa, lite rågbröd med olivolja o italiensk salami och ett glas smarrigt portugisiskt vin.

I bilen på vägen tillbaka från Ullevål till lägenheten i Strömen lyssnade jag som vanligt på NRK Nyheter. En söndag som denna är det BBC World Service som sköter sändningarna (det tackar jag för) och under de 15 minnuter det tog att köra fick jag veta att under natten har en amerikansk soldat i Afghanistan, efter ett sammanbrott på basen, gått ut och skjutit ihjäl tio civila människor. Ungefär samtidigt har israeliskt flygvapen bombat Gaza som svar på beskjutning från militanta grupper (19 palestinier dödade, 4 israeler sårade sedan i fredags). Blir nog inte världsfred idag heller…

Vann rätt låt? Ingen aning, nu går jag och lägger mig!

/Andreas

PS Kanske drömmer jag något som jag aldrig drömt förut(antagligen inte)…

DN, DN2, SvD1, SvD2