Monthly Archives: October 2011

Sjuksköterksa har jobb, minst 36 900 jag har

Jag, precis som ca 10.000 andra, “gillar”  “Sjuksköterska söker jobb, minst 36.900 vill jag ha“.

Vad finns det att inte gilla med den önskan, men det är en Facebook-sida och varken mer eller mindre. Blev därför lite irriterad när jag läste en kommentar som skrivits häromdagen:

“Hur blir man av med detta forumet!! Har inget minne av att jag accepterat denna vänförfrågan?? Tycker det dyker upp pinsamt ofta, det är ju ändå ingen som får igenom något lönelyft fram för allt inte genom facket…”

Ett tydligt exempel på en sjuksköterska som väntar på att någon annan skall komma och stoppa några fler 1000-lappar i lönekuvertet. Tyvärr tror jag det är allt för många som känner på samma sätt…

Har vänner i alla möjliga brancher och alla säger samma sak om sitt jobb, nämligen “skall jag få upp min lön så måste jag byta jobb”. De vet hur arbetsmarknaden fungerar och de använder sig av mekanismerna. De skaffar sig nödvändig erfarenhet och sedan går de vidare till den som behöver dem och konsekvensen är alltid att lönen tar ett kliv uppåt.

Jag vet att arbetsmarknaden ser lite annorlunda ut för sjuksköterskor, men i vårt yrke så är det så ovanligt att folk säger upp sig så dessa ovanliga händelser genast skapar rubriker, senast var det på akuten i Huddinge. Kan någon ge exempel på ett annat yrke där det blir rubriker när 5 personer säger upp sig från en arbetsplats där lönen har sänkts?

Ja, du läste rätt, den nya lönemodellen i Huddinge hade gjorts om så sjuksköterskorna “förlorade upp till flera tusen i månaden” och konsekvensen blev att en handfull sade upp sig! Varför inte alla, undrar jag!?

Sen har vi en annan förbannelse som vilar över vårt yrke, nämligen den som handlar om att vi tror att vår utbildning bara duger till att jobba som sjuksköterskor. En vän till mig läste till Civilingenjör i Teknisk Fysik, en utbildning som anses vara en av de svåraste på högskolenivå och han har aldrig jobbat med något som ens kommer i närheten av att beröra de ämnen han har läst eller forskat på. Hans utbildning är ett kvitto på vad han är kapabel till, att han har kapacitet!

Vi kan tyvärr inte använda vår utbildning på samma sätt då min åsikt är att man måste gå in för det för att inte klara av vår utbildning, men att ha jobbat några år på vårdavdelning och vara spindeln i nätet, rodda, fixa och styra upp i ett vansinnigt tempo och med kravet att inget får gå fel för då kan någon dö, DET är något att använda när man söker sig vidare! Eller varför inte att vi kan förklara, sälja in olika “produkter” (behandlingar) till människor som har den värsta dagen i sitt liv. Vad skulle vi inte kunna sälja till människor som har en bra dag!?

Sjuksköterskor måste, precis som tex modedesigners (som min fru är) eller reklamare (som jag har flera vänner som är) börja ta ansvar för sin egen situation. Vill man ha minst 36 900 kronor i lön så är det bara att få tummen ur och göra något för att få det!

Det går emot jantelagen genom att skriva att jag har haft “minst 36 900” i flera år, men ja, jag var tvungen att säga upp mig från min “trygga” landstingsanställning och ja, jag var kunde inte behålla mina jobbkompisar osv osv, men som sagt, det är sällan någon kommer och kastar pengar i ansiktet på en. Var ett tag sugen på att starta en FB-grupp med namnet “Sjuksköterska har jobb, minst 36 900 har jag”, men några i min omgivning tyckte det var lite väl magstarkt.

Gruppen skulle så klart inte finnas till för att peka finger, eller för att se ner på någon annan, men för att inspirera och visa att det är möjligt. Det är också syftet med min blogg och varför inte även använda bloggens Facebook-grupp och “Sjuksköterksa söker jobb” till att inspirera varandra och ge varandra exempel på vad som verkligen fungerar?

Kanske har du gjort som jag och börjat jobba för Xtra Care eller någon annan privat vårdaktör, kanske har du blivit sjuksköterska på ett försäkringsbolag eller kanske har du hittat på något helt annat!!??

Har du gjort något som funkar så tycker jag att du skall dela med dig av det och inspirera dina kollegor!

/Andreas

PS Och ja, jag tror att ALLA sjuksköterskor, även de som är kvar i Landstinget tjänar på att andra rör runt i grytan, så Stötta, Motivera och REVOLUTIONERA, vi står på samma sida!

PPS Som sagt, gå gärna med i bloggens Facebook-grupp och följ mig på min jobb-odyssé!

Naturbeteskött, direkt från Österlen till din frys!

Söndag, härlig söndag!

Iris feber är borta och har ersatts med röda prickar. Tror nog det är “tredagarsfebern” som varit på besök. Söndagen är dock inte bara härlig av den anledningen, men också för att på söndagar är vänner lediga. Blir mycket fika, luncher och nu söndagsfilm med indisk hämtmat 🙂

Som ni förstår så är det en upptagen Andreas…

Skall därför tillägna detta inlägg gratisreklam åt mina vänner på Österlen (som jag har skrivit om tidigare här på bloggen), närmare bestämt på gården Spjutstorp 110. Läs deras text och förstå varför du också behöver en leverans prima kött till vinterns gryta och sommarens grill!

Våra djur kan gå ut året runt. På sommaren betar de på gårdens naturbeten bland brudbröd, långbensgrodor och rapphöns. Sent på hösten flyttar vi hem dem till stallet där de går fritt i en lösdrift och kan gå ut på en platta när de vill. På vintern äter de ensilage som odlats hemma på gården. Slakten sker på ett av Sveriges få gårdsslakterier som ligger i Illstorp, dit vi transporterar dem själv.

Den här gången går det att beställa kött från ungko som kalvat en gång eller kött från en 4-årig ko som kalvat två gånger. Kött ifrån hondjur har ofta lite mer insprängt fett, är lite mörare och smakar mer. Köttet kan beställas i lådor om 25 kg (en åttondels kviga eller en 16-dels ko) eller 50 kg (¼ kviga eller åttondels ko). Köttet levereras vacuumförpackat, och är styckat, märkt och vägt. Pris: 100 kr/kg inkl. moms. Gå gärna ihop och dela en låda!

Skicka din beställning till info@spjutstorp110.se senast den 14 november för leverans i slutet av november.

Min sista bit från förra leveransen gick åt i veckan, den blev en saftig rostbiff och jag ser redan fram mot den nya leveransen. Jag har blivit lovad leverans till Göteborg, så det är bara att passa på om du bor någon stans mellan Skåne och Gbg!

/Andreas

Jag ville si, men Iris ville så!

Jobbade i Sverige igår. Körde runt på landet och träffade gamla som behövde min hjälp.

Tackar gud (och NASA) för GPS:en!

Tänkte att det kunde vara bra att jobba lite, så man kan ha det extra kul under helgen med gott samvete.

Planen var att fylla mitt stora matsalsbord med vänner och duka upp till “grekfest”, men saker och ting är inte som de brukade. Det är någon annan som måste godkänna allt som skall hända…

…och hon hade andra planer!

En 7-veckors flicka skall inte ha feber och det fick Iris torsdags. Enligt “boken” skall alla spädbarn med feber uppsöka läkare och medan jag körde runt i Stenungsund så försökte Johanna få tag på en barnläkare, men förgäves.

Så det var bara att ta sig till det stora barnsjukhuset.

Mor och dotter passade på att vila medan prover analyserades.

Efter några timmar konstaterades ett CRP på 26 och en blank urinsticka. Det blev inskrivning på avdelning 330 med permission till idag. Idag CRP på 11, men fortsatt feber. Ny perm och utskrivning per telefon när alla provsvaren har kommit.

Har hört skräckhistorier om barnakuten. Långa väntetider och massor med folk så jag blev positivt överraskad då allt var klart på 6 timmar och då skall ni veta att vi hade varit klara 2 timmar tidigare om lilla Irisen hade varit lite duktigare på att kissa på kommando. Hemma brukar hon kissa ner 4 handdukar på 10 minuter, men när man vill att hon skall göra det, då vägrar hon…

Genesen till infektionen och febern är med största sannolikhet de två kusinerna som var på besök i veckan. De hade också feber och precis som Iris inga symptom från luftvägarna. Då de endast var krassliga i 2-3 dagar hoppas vi på ett liknande förlopp hos Iris.

Nu får vi vänta ut febern och planera middag längre fram i höst!

/Andreas

PS Vill så klart tacka all trevlig personal som var inblandade i Iris besök. Kul också att springa på gamla Xtra-medarbetare. Hoppas vi ses i Norge snart igen 😉

Minstefradrag och varför jag älskar mitt jobb Xtra mycket idag

Idag har det varit Onsdag hela dagen och det är oftast inget märkvärdigt, men idag var det helt underbart!

Helt underbart av den enkla anledningen att vi efter fem dagars besök av föräldrar och kusiner, som vi så klart älskar och alltid är glada för att träffa, fick vara ensamma i lugn och ro. Det är märkligt att hur saker förändras, men kanske är det så att relativt nyblivna familjer behöver mer tid för sig själva!?

Hur som helst så var det skönt att äta en syndigt sen frukost, med sin nybadade dotter vid kortändan, i lugn och ro, för att sedan ta en lång promenad i Slottsskogen. Komma hem och låta en rostbiff ta hand om sig själv i några timmar innan middag och ett glas vin.

Livskvalité i mitt nya liv 🙂

Därför kanske inte märkligt att jag valde att tacka nej till ett nattuppdrag i natt. Jag behövde familjens närhet mer än pengarna denna gång och jag ÄLSKAR att jag har möjlighet att välja!

De senaste dagarna har jag fått flera mail från läsare som haft problem med Skatteetaten och sitt Skatteoppgjør 2010.

Skatteetaten har i samtliga fall lagt ihop alla arbetade dagar och delat dem med 30 för att få fram antalet arbetade månader som de beräknar minstefradraget med. Det har betytt att människor som jobbat en vecka/månad i 4 månader iställer för att få 4/12*72800 i avdrag, endast har fått 1/12*72800 i avdrag. En skillnad på 18200!

Jag uppmanar alla att kontrollera sina deklarationer och överklaga om fel har begåtts. Fradraget skall beräknas ”beløpene avkortes forholdsmessig etter det antall hele eller påbegynte måneder i inntektsåret du har hatt opphold/vært bosatt i Norge” och inget annat.

Jag hade samma problem och överklagade, hur man gör står om jag inte minns helt fel på baksidan av slutskattebeskedet (jag gjorde det online), fick rätt och massor av pengar tillbaka!

Viktigt är dock att man betalar sin restskatt då det inte tas hänsyn till att ärendet är överklagat när förfallodatumet löper ut. Man vill ju inte hamna hos Kronofogden 🙂

/Andreas

PS Gå gärna med i bloggens Facebookgrupp. Lägger både upp blogginlägg och annat intressant där + att nästan hälften av alla kommentarer till det jag skriver är på FB!

Vilket ansvar har man som förälder???

Läste något i lördags som fick mig att tänka efter.

En 3-åring i Italien hade lunginflammation, magsmärtor och tappade håret. Pappan som var ortoped (!) och homeopat (?) behandlade den lilla pojken med homeopatmedicin (!?) och te (…). Pojken fördes, till slut, till sjukhuset, men det var för sent och pojken avled!

Folk får tro vad de vill. Man får tro att Jesus uppstod på tredje dagen, att jorden är platt, att undergången är nära eller att homeopatmedicin fungerar, jag bryr mig (nästan) inte, men är tro en ursäkt för att utsätta ett barn för livsfara!?

Fallet är lite speciellt då fadern dessutom var ortoped (snickare förklädd i läkarläder) och måste någon gång i sitt liv gått igenom en läkarutbildning och borde veta bättre, men alla andra föräldrar. Vilka skyldigheter har de?

I sjukvården är vi skyldiga att använda “vetenskap och beprövad metod”. Har man som förälder någon sådan skyldighet?

Tror man att homeopatmedicin fungerar, kan man då som denne fadern, “behandla” barnet i god tro tills det avlider i en sjukdom som kunde botas med penicillin?

Kan man nöja sig med att be för barnet, om man tror att det fungerar?

Fallet är tragiskt, men säkert inte unikt. Vissa föräldrar behandlar med homeopatpreparat, somliga vägrar blodtransfusion, andra har andra lustigheter för sig.

Det är ingen liten fråga, men får man göra vad man vill med sitt barn så länge det är i “god tro”!? Om nej, var går gränsen i juridisk och i moralisk mening???

3-åringens föräldrar misstänks för dråp. Är de skyldiga?

/Andreas

En post-Oslo-helg med R. Strauss Salome m.fl

I en skabbig bunker står ett bord och kring bordet sitter män och kvinnor, ur taket hänger förvridna armeringsjärn och sladdar.

Bildmässigt för det tankarna till “den sista nattvarden”!

Men det är allt annat än Jesus och hans apostlar som sitter kring bordet, det är dock bibelfolk och bland dem ingen mindre än Johannes Döparen (mannen med papperpåsen över huvudet).

Oskar Wilde skrev i slutet av 1800-talet en oerhört kontroversiell teater som utgick från bibelns berättelse om Johanne Döparens död. Om hur han var fånge i tetrarken (fjärdingsfurten) Herodes Antipas slott. Hur Johannes miste livet efter att prinsessan Salome, som inte får sin “kärlek” till Johannes besvarad, dansat förföriskt för sin styvfar Herodes och får då önska vad hon vill, Johannes Döpares huvud på ett silverfat…

Vet ej vad som står i Bibeln, men i Wildes version så är det en rå och brutal värld Salome lever i där sexorgier, våld, droger och fylla avlöser varandra.

Pjäsen förbjöds i England när den kom 1891, men som spelades och provoserade på många andra platser tex Tyskland, där Richard Strauss såg den och blev hänförd av berättelsen. Han satte en översättare på jobbet att översätta den franska texten till ett tyskt libretto. Operan blev Straus första opera succé!

Samtidigt som jag kom hem från Oslo i fredags, efter att ha jobbat i fem dagar, anlände också mina föräldrar. Det var min födelsedag och den firades med att jag bar omkring på min lilla dotter (när inte farföräldrarna gjorde det) och med ett glas Chablis.

Presenten fick jag/vi på lördagen och som ni kanske har förstått så var det några timmars barnvakt för att gå på GöteborgsOperans Salome. Självklart hann vi med ett glas bubbel i Operabaren 🙂

Föreställningen var som sagt förlagd till ett bunkerliknande rum. Scenerna som spelades upp var intensiva och brutala. Ibland blev det nästan lite för mycket. Inte för att våldtäkter av döda, heroin, fylla och grupporgier i sig är så provocerande 2011, men lite för mycket för att den övertydliga scenografin gjorde det svårt att ta in den fantastiska musiken som målande beskrev den galenskap som spelades upp. Ibland var man tvungen att blunda för att den stora orkestern skulle få det utrymme den förtjänade!

Vad skall man då förstå och tänka om denna frågeställning?

Jag tänker att den unga Salome, trots sin unga ålder, har fått en skev bild av kärlek i sitt liv. De vuxna har gjort henne till det hon är genom att föregå med sina exempel. Så när hon inte får det hon vill använder hon, precis som sin omgivning, sin sexualitet för att få det hon vill med våld!

Herodes (styvfadern) blir förtvivlad av dotterns önskan, men som sagt äpplet faller inte långt från trädet.

Salome fick till slut kyssa Johannes, livlösa, läppar. Hon fick drömma sig bort till en bättre värld med sin Johannes…

Salome 2011. The Göteborg Opera. from GöteborgsOperan on Vimeo.

Och trots att jag och Johanna njöt av vår tid för oss själva så var det underbart att komma hem till den lilla dottern.

Lördagen blev söndag och mina föräldrar byttes ut mot en 3- och en 5-åring från England (+mamma). Intensivt värre så nu skall vi leka av oss på den nyinvigda lekplatsen, Plikta, i Slottsskogen.

/Lek-Morbror-Andreas

PS Herodes förfäras av Salomes kärlek till den döde så han beordrar sina soldater att döda henne. Fasansfulla ting!!!

DN, SvD, GPExpressen, HN, SR

Krisen i Grekland når oanade djup!

Inte nog med att folk blir arbetslösa, vräkta, går hungriga och att självmordsstatistiken stigit kraftigt, nu avslöjar Expressen frapperande nyheter som borde få alla att känna medlidande för detta prövade stackars folk!Ord kan inte beskriva det som sker…

Uppdaterat 20/10 kl 18.03

Ett nyanserat inslag från Al Jazeera http://english.aljazeera.net/news/europe/2011/10/201110207230500592.html

/Andreas

PS Tack Ali Esbati (på Twitter) för tipset!

DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3

Att tänka så långt näsan räcker

Tillät mig själv att sova tills jag vaknade. Att döma av antalet timmar jag lyckades snarka bort så fyller jag 33-ton på fredag…

Skall straks ta mig till ett av sjukhusen här i Oslo för att jobba en aftonvakt, men innan jag gör det så vill jag tipsa om debattartikel som fanns att läsa GP igår.

Ett antal läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset går till attack mot ledningen av sjukhuset och landstingspolitikerna som har satt budgeten som första prioritet. Det har sparats bland de patientnära personalgrupperna, men samtidigt har administrationen vuxit. Detta har lett till bl.a skandalen med de missade hudcancerfallen och kommer de planerade besparingarna på 1/2 miljard klubbas igenom så förutspås en total kolapps!

Är det inte märkligt att vi, både i Norge och Sverige, lever i de rikaste länderna på jorden och att vi ändå inte kan komma överens om att satsa på en fungerande sjukvård? En dag blir vi alla sjuka och den dagen kommer vi alla att förvänta oss god vård, eller!?

Nu jobb!

/Andreas

PS Mannen på bilden är Niclas Sahlgren och han har liten skuld i det som nu pågår i bygget som är uppkallat efter honom!

Ett kärt återseende

Över 1 och 1/2 år sedan jag skrev del lilla inlägget om “den sensuella tavlan” på urologen och hur ironiskt det var att den hängde där den hängde. Var senare nära att  köpa tavlan litografin.

Tavlan glömdes bort och så även avdelningen, men var det dags att fräscha upp minnet!

Tog bilen upp i måndags morgon. Inga bokade pass, men utan att vara orolig. Någon stans utanför Strömstad ringde Anne Lise och berättade, med sin pigga och glada röst att jag hade fått tre “vakter” (norska för arbetspass) på Urologen B på Aker.

Det blev ett kärt återseende och även denna gången fälldes lite bittra kommentarer!!!

/Andreas