Monthly Archives: May 2011

Ny HLR:ad

Idag var det repetition av S-HLR på Xtra Care:s kontor på Lindholmen.

Linda, Karin och jag hade fullt upp med att rädda Annie…

Skämt å sido så käns det bra att repetera lite. Jag har nämligen en obehaglig tendens att dra till mig hjärtstopp (skrev om ett för snart två år sedan)!

Vi fick också reda på att det är nya riktlinjer på väg…

/Andreas

Hamburgare, när målet inte är meningen!

Igår var mitt kök som tomteverksan.

Potais skars till stavar med japanskt stål och med en precision som bara kan presteras av en Chalmers-ingenjör…

Någon annan hade googlat fram det ultimata hamburgerköttet som tydligen består av 50% högrev och 50%  ryggbiff. Något man bara kan få genom att göra det själv!

Allt skulle optimeras, allt skulle göras med omtanke!

En hamburgare som tog en halv evighet att laga och 15 minuter att äta.

Var det värt det?

Definitivt!

Vist maten var god, men att laga mat samtidigt som man umgås med sina bästa vänner är oerhört trevligt. Att nörda ner sig i detaljer och sedan gå in för det till 100%, skratta och prata om allt mellan himmel och jord!

Vissa bygget modelljärnvägar, andra stickar, vi lagar mat…

Vad gör du när du skall spendera tid med dina vänner???

/Andreas

PS Stör mig lite på att jag inte kan centrera bilderna…

Loppis i Majorna och hamburgare…

Njuter av att vara hemma!

Har så mycket att ta igen efter fyra veckor i Norge.

Idag, söndag har det varit loppis i Majorna. Ett återkommande event som ger Majornas invånare möjlighet att tömma sina föråd och andra att fylla sina. En riktig folkfest i sann återvinningsanda!

I detta nu är Anders på väg över med köttkvarn och kött. I ugnen bröd. Det blir hamburgare från scratch och målet är såklart den ultimata burgaren!

/Andreas

PS Spana in denna hamburger-bloggen!

Aordal X.O inspirerar till att gå på tur

I tisdags paratade vi trevliga drycker på jobbet. Då slänger någon ur sig att det finns en Årdalscognac!

Tyckte det lät märkligt, men efter jobbet var det raka vägen till Övre och Vinmonopolet och mycket riktigt, på en hylla stod Aordal X.O Cognac.

Tydligen är det så att det har varit inne bland städer/platser med lite mindervärdeskomplex att ta fram en unik blend i samarbete med ett cognacshus i Frankrike och döpa den efter sin plats. Cognacen har, som sig bör, en club men med tanke på att deras blogg/hemsida inte uppdaterats sedan feb 2010 så misstänker jag att aktiviteten är låg. Finns dock en faktaflik som är väldigt informativ om man är intresserad av cognac!

Aordal X.O är lagrad och blandad av Birkedal Hartmann och är av X.O-kvalitet (innehållet har lagrats minst i 6 år på ekfat). Desto finare cocnac desto mer av de äldre beståndsdelarna.

Måste säga att jag tycker etiketten är väldigt oinspirerande, men istället för att åka till pensionatet och dricka cognac tog jag med mig en av Xtra-uskorna och gick till Vettisfossen

Den svettiga tretimmarsturen till Vettisfossen blir den sista för denna Norgeresan. Igår blev det heldag, idag sovmorgon innan kvällsjobb och imorgon hemfärd efter dagpass!

Fy FAAAN vad det skall bli härligt att komma hem!!!

/Andreas

PS Hör så klart av mig när jag har smakat på cognacen

Svensk sjukvård måste ta fart innan uppförsbacken, inte motsatsen

DN har sista tiden haft en lång artikelserie om Svensk Sjukvård. För oss som lever eller har levt i den så kommer mycket av det som har skrivits knappast som en nyhet!

Att sjukvården är ojämnlik och att friska och välutbildade får bättre behandling än sjuka och fattiga.

Att 1/2 miljon Svenskar idag har en privat sjukvårdsförsäkring för att garantera dem snabbare vård fid behov.

Att för att bibehålla dagens standard på vård behöver budgeten ökas med 270% fram till 2040 och enligt beräkningarna skatten höjas med 14% på 25 års sikt.

Att dagens system gör att sjukhus tjänar mer på att behandla lättare åkommor och därför låter de sjukaste vänta.

Det vi ser i Sverige idag är, precis som det står i DN, politisk flathet där man vägrar tala om de svåra tingen och vilka val vi står inför. Har Sverige råd med alla dessa skattesänkningarna, RUT- och ROT-avdrag. Vi har idag en sjukvård som är som en buss full med folk och framför oss en lång och brant backe. I detta nu bromsar bussen och om den inte börjar ta fart  mycket snart så måste vi börja slänga av folk i farten för att komma upp!

En satsning på den offentliga sektorn skapar, precis som alla RUT och ROT också jobb. Sjukhus skall byggas, undersköterskor skall anställas och tjänster skall inhandlas, samtidigt som det skapar en grundtrygghet i samhället som jag tror främjar kreativitet och arbetslust.

Det brukar så ofta heta att stadskassan är begränsad och att det skall löna sig att arbeta, skall vi då inte prioritera vården, omsorg och skola framför någon tusenlapp mer i fickan!? Är det någon gång mer lönsamt att ha arbetat än när man får flyga ambulanshelikopter till SU för att vårdas på IVA till en kostnad på ca 50.000/dygn, eller när vi får de senaste cellgifterna, eller när vi lämnar våra barn på dagis, eller studerar på Universitet utan avgift!?

Allt ovan finns att läsa i högerliberala Dagens Nyheter. Jag har bara tolkat informationen. Vi står helt uppenbart i ett vägskäl och de som skall hjälpa oss att välja väg pratar om något annat, av den enkla anledningen att man inte vinner val på att säga att 50-talisterna inte kommer få någon vård (om de inte har privata försäkringar) och inte heller på att säga att skatterna skall höjas.

Den politikern som reser sig upp och pratar klarspråk om dessa problem och berättar sör svenska folket utan omsvep vilka val vi har och vad dennes parti tänker göra har min röst i nästa val, för min, din, mina föräldrars och mitt kommande barns skull!

Detta är som sagt min tolkning av DN:s artikelserie. Dela gärna med dig av din tolkning.

/Andreas

PS Kan verkligen rekommendera er att lägga lite tid på att klicka runt och läsa artikelserien “Vården och Vi”.

DN1, DN2, DN3, DN4

Nattmänniskans bästa tid

Är man som jag, en nattmänniska så skyr man skymningen om den innebär läggdags. Att lägga sig klockan 23 för att gå upp klockan 6 och gå till jobbet är en plåga, en kamp mellan förnuftet som vill lägga sig och lusten att vara uppe lite till. Lusten vinner allt som oftast…

När dagen däremot gryr och man har jobbat hela natten, då finns det inget bättre än att krypa ner i sängen!

Är det såhär morgonpigga känner på kvällen???

/Andreazzzzzz…..

Förlängning

Fösta, andra perioden är till ända och om två dagar också den tredje och sista. Har dock bestämt mig för att förlänga vistelsen här i Årdal till fredag nästa vecka.

Har aldrig varit borta och jobbat så länge, men jag har fått bra med jobb och desto mer jag jobbar nu, desto bättre kan jag ha det i sommar + att massa barnvagnar och annat skall köpas!

/Andreas

En bemanningssköterska i Karlavagnen och 18:e Maj…

Som jag skrev igår så hörde SR:s P4 Karlavagnen av sig igår. Dagen till ära så skulle de tala om Norge och de tyckte att mina erfarenheter kunde vara av intresse för de övriga lyssnarna.

Precis som förra gången jag var med blev jag nervös, men mindes råden jag hade fått av en vän. Tänk på vad du vill säga och få det sagt.

Följ länken till Karlavagnens hemsida och lyssna! Fick betydligt mer tid än förra gången och samtalet med mig är från min 25-35.

Lite pinsamt att jag hade glömt vilken fjord jag var vid, annars tycker jag det gick ganska bra!?

Var såklart så där uppspelt som bara Andreas kan bli efter programmet så jag somnade klockan 3, vilket resulterade i att det blev extra tungt att gå upp till jobbet idag.

Jobbet underlättades dock av att Maud hade med sig det som hade blivit över av 17:e Maj-tårtan!

Efter två bitar slog samvetet till. Jag har ju ett vad att vinna. Det fick bli en frenetisk fjällvandring på tre timmar och ca 600 höjdmeter. Var egentligen på väg till Vettisfossens ovansida, men stoppades av duggren. Ville inte riskera att gå ner den branta vägen i regn.

Då jag var genomsvett blev jag lite kall de sista kilometern fram till bilen.

Då kom Xtra-buffen väl till pass!

/Andreas