Monthly Archives: March 2011

När är det OK att säga ”god morgon”!?

Finns många frågor i vården som det finns många åsikter om. En av dessa är vad nattpersonalen skall göra innan de går hem på morgonen. En fråga som kan vara mycket infekterad och då fram för allt på avdelningar med hör arbetsbelastning som dessutom drabbats av nedskärningar (ca 90% av alla avdelningar i Sverige)!

Har jobbat på avdelningar där natten förväntas ta alla blodprover och kontroller på morgonen. Kanske är OK om man är gott bemannade, men minskar man på personalen samtidigt som man ökar patientantalet kommer man oundvikligen till frågan “NÄR ÄR DET OK ATT VÄCKA PATIENTERNA FÖR ATT TA RUTINPROVER”???

Att påbörja morgonarbetet 05.30-06.00 har inte varit ovanligt, men jag har varit på arbetsplatser där man nu för tiden måste börja väcka patienter före kl 5 så att allt hinner bli klart och det tycker jag inte är OK!

För har man då haft svårt att somna pga snartkande grannar, cancerdiagnoser eller något annat man har legat och tänkt på, haft ont av så blir det inte mycket sömn. Och sömn sägs vara viktig…

Skall man patienterna vara till förfogande dygnet runt för all typ av vård bara för att de är inlagda och för att nerdragningar gör att vården inte går ihop!?

Vad tycker ni? Vad har ni för erfarenheter av detta?

/Andreas

PS Eftersom jag tittade på Bullen när jag var liten och vill skydda avdelningen jag jobbade på inatt så: Avdelningen jag jobbade på inatt har inte med detta inlägg att göra…

En bemannings-sjuksköterska planerar sin sommar

Har en lugn hemmadag och laddar inför en natt på Kirurgen 4 i Borås.

Förutom lite ärenden och en intervju med “arbetslivs-magasinet” Shortcut (artikel kommer antagligen i September) försöker jag hinna med att planera sommaren. I Sverige har sommarens bemanningsuppdrag redan kommit in och Xtra Sverige ligger på. Finns tydligen hur mycket som helst att göra i sommar och det är hög tid att bestämma sig 🙂

Samtidigt har jag sagt att jag vill tillbaka till Lofoten tre veckor men Lofoten kommer ej kunna svara på om jag får komma för än i mitten på april. Jag har löst problemet genom att bestämma att jag är i Norge v 29-31 oavsett om det blir Lofoten eller inte, för jobb finns det alltid och i mängder i Norge på sommaren!!!

Var först lite inne på att jobba en vecka i Stockholm i sommar, men ångrade mig. Efter min semester i juni kör jag jobb i Sverige tre veckor och efter Norgeperioden kör jag två veckor till. Har, precis som förra året, förlagt merparten av jobbet i Borås och mest vardagar så jag skall kunna maximera den lediga tiden med kvinnan jag den sista tiden har träffat allt för sällan. Avdelning ej bestämd men jag vet vad det lutar mot…

Ganska nöjd med planeringen!

Har du börjat planera din sommar? Skall du vara ledig eller blir det Norge eller Sverige???

/Andreas

PS Hur går det för landstingen i sommar? Blir det tvådelad semester eller semesterperioder i slutet på augusti??? Lite nyfiken!

PPS Bilden tog jag förra året i Tysnes, en ö i Hardangerfjordens mynning. Jag var på väg upp på Tysnessåto och lyckades ta denna fina bild.

Fjäll och Hav är Norge!

Månadsplanering, årets första grill och lite övning…

Har nu  varit ledig sedan i onsdags. Skall bli skönt att börja jobba lite!

Skall till Borås imorgon och jobba på Neuro/Reuma. Skall bli kul att komma tillbaka till SÄS. VAr ett tag sedan nu.

Innan Johanna åkte till Istanbul igår satte vi oss ner och tittade lite på hur jag skulle jobba fram tills semestern. Till skilnat från många andra så bokar ju jag först och bestämmer hur jag skall jobba sedan 🙂

Visade sig att april var en knepig månad att komma iväg till Norge på. Först vill jag vara hemma, sedan vill jag åka till min syster i Malmö, så hade vi 3 operor inbokade, ett ultraljud, en besiktning och som om inte det vore nog så tar vi nog en konstrunda på Österlen i påsk… Puhh!

Har med andra ord lagt mig tillgänglig i Sverige vardagarna resten av månaden och så planerar jag en ny treveckors i början på maj för att fylla på semesterkassan.

Snackat med Tom Erik i Oslo och det lutar åt en resa till Årdal, längst in i Sognfjorden. Skall vara galet vackert!

Men maj är maj och nu är nu. Var som sagt ledig idag så jag drog hem till två gamla barndomsvänner som skulle bjuda på årets första grill. Pierre och Johanna tycker jag otroligt mycket om, men deras två små troll skulle jag kunna dö för!

Spelar inte någon roll om jag inte har träffat William och Felicia på två månader, jag får alltid ett stort léende och en kram när jag kommer!

Vi åt grillad kyckling som sköljdes ner med en flaska Petit. Kanske det perfekta grillvinet!?

Efter maten blev det sagostund med “farbror” Andreas. Mamma Mu skulle åka vattenrutschkana. Snart treårige William fattade konceptet. 15-månaders Felicia tyckte dock att jag gott kunde läsa samtidigt som hon “klappade” på Mamma Mu. Klarade utmaningen ganska bra trots att jag får anses vara nybörjare och ungarna gick och lade sig utan gnäll. Hepp!

Om det är så enkelt kan jag tänka mig att göra detta oftare, men det kanske kallas nybörjartur…

/Andreas

PS Lyssnade på P2:s Klingan (världsmusik med Lennart Wretlind) i helgen. Programmet var en enda lång intervju mer Ry Cooder med insprängd musik från alla hans fantastiska musikprojek. Ry:s mest kända kanske är Bueno Vista Social Club där han återförenat Cubanska legender son nu, minst sagt, har kommit till åren, men som fortfarande har DET kvar. Lennart tipsade dock om skivan “Talking Timbuktu” (som finns på Spotify) där Ry är i Timbuktu, den legendariska staden i Mali som länge var ett nav i Afrikas handel. Och som så många andra platser där människor möts har det skapats fantastisk musik. Länge leve mångfalden!

PPS Inlägget skrwvs såklart till skivan och med två katter på magen. För er som inte har Spotify, kolla YouTube!

En blivande pappas gravidblogg…

Vet inte riktigt vad man säger. Är jag gravid? Är vi gravida!? Eller är det så att Johanna är gravid och jag är bara jag???

Jag är inte dum, men jag har fortfarande lite svårt att greppa vad som händer. Förutom att Johanna är lite tråkigare och tröttare än normalt så är allt som vanligt. Skulle behöva en gravidmage att klämma på för att förstå på det känslomässiga planet!

Men kanske är det så att det är mannens lott i barnskaparprocessen, att stå bredvid, vara goda lyssnare och utan att klaga ta emot det som kommer flygandes…

Igår hade vi vår första lediga hemmakväll på en månad. Som jag redan skrivit så tittade vi på film och när vi halvlåg på divanen med var sin katt i knät insåg jag att vi antagligen kommer vara en till i soffan om ett halvår. Framför mig såg jag ett litet barn ligga på mina ben. Då kändes det för ett ögonblick väldigt verkligt och jag fick en tår i ögat…

Kanske behöver fler hemmakvällar med min kvinna för att komma ikapp!? Om ja, så får det vänta till slutet på veckan för nu åker hon till Istanbul…

/Andreas

Dagens filmtips: En trippel Colin Firth!

Istället för att blogga har jag ätit thaimat och tittat på “The King’s Speech” med Colin Firth i huvudrollen. Trots att jag är en hängiven republikan och filmen utspelar sig mitt i förra århundradets största kungliga skandal, så måste jag säga att det är en underbar film med en Colin som som vanligt är helt enastående!

Kul också att man titt som tätt känner igen fler skådespelare från “Stolthet och Fördom”.

Se den om ni inte sett den och när ni gjort det så ser ni “En enda man” också den med en melankolisk Colin!

Har mannen gjort några dåliga roller!?

/Andreas

PS Allt detta besvär gås såklart igenom efter att man sett hela serien “Stolthet och Fördom“, men jag kan väl knappast tänka mig att det finns någon där ute som inte sett denna sprakande Jane Austin-klassiker, eller!?

Hierarkier dödar!

Hemma från Lofoten och tar mig några dagar Off, Off från jobb och måsten!

Min kära gravida flickvän skall på Spa-helg med tjejerna, så Andreas skall sitta hemma och ha det tråkigt på hans första fredagskväll hemma på en månad… Not!

Har klickat mig igenom dagens nyheter och på Dagens Sjuksköterska har jag funnit något intressant. De skriver om en studie som gjorts i USA som visar på hur mycket brist på kommunikation “kostar” i vården.

På grund av hierarkiska strukturer i vården påpekar inte sjuksköterskor i USA de fel läkare gör, eller så påpekar de och läkare väljer att inte lyssna…

Någon som upplevt detta i Sverige!?

/Andreas

PS Nej, bilden har inget att göra med texten, men vist är den fin!? Spindelmannen var tydligen en av mina patienter…

Fast i tullen, nästan…

Som sagt mcket förseningar idag, en del märkligare än andra…

Sist jag skrev var jag i Bodö,hade missat anknytningsplanet till Oslo med 10 min och väntade på nästa osloplan som kom iväg 2,5 timmar försent pga snö och vind.

Det är väll sådant man får räkna med, men att labradoren i tullen skulle markera på min väska hade jag inte räknat med!

Eller markera, den vände sig om och Ullabella och de andra hade inget annat att göra så jag fick packa upp.

När tullgubben frågade om det var något i väskan av intresse kom jag på att jag i kanske 2 år burit omkring på 1/2 karta Zopiclone och det sa jag til honom…

Det jag ochså sa var att det var det samma som Imovane. Imovane står tydligen på tullens narkolista och i små mängderger det böter, något jag i alla fall aldrig har tänkt på. Men nu stod det som sagt Zopiclone och inte Imovane så ja fick gå.
Provocerande korkat och det sa jag till honom samtidigt som jag slängde tabletterna. Man kanske skulle utbilda tullen i generiska preparat!?

Hemma om en gimme!
/Andreas
Ps Ser inlägget konstigt ut så beror det på att jag använt min WordPress-app på tellefonen. Också anledningen till alla stavfel….

Pps Slog mig precis att gubben kanske bara var snäll. Han kanske inte ville sy in en sska för ringa narkotikabrott och smugling. Kanske vi alla skall tänka på när vi äe ute och reser och har medel mot flygskräck eller bara en insomningstablett som vi tar v.b….

Dansa fram på jobbet och lite mer av Dolk och Pøbel

Igår dansade jag fram på jobbet!

Idag flyger jag fram, eller borde i alla fall…

Väder och vint göra att jag missar plan och blir ombokad till plan som också de är sena.

På jobbet igår var jag 1:a ssk:a. Jag ansvarade för alla mediciner och rond. Hade jag en ssk:a med mig som har bredvidgång och i tillägg så gick ssk-studenten Ida, som ochså har varit min “sambo” på Systerhjemet. Sambo och sambo, men våra rum delar kök.

Passar mig och mitt lilla ego alldeles utmärkt att vara så pass mycket i centrum som jag var igår. Ja, mycket ansvar och mycket jobb, men igår var det INGET som kunde rubba mitt strålande humör!

Som om inte detta vore bra nog så sken solen efter jobbet. De 50 cm nysnö som hade fallit några dagar tidigare hade decimerats till ca en dm och med hård skare. Tog direkt chansen att leta upp lite konst av Dolk och Pøbel som jag hade fått tips om!

Teddy Riot av Dolk

Old Man Shooting Cane (mitt namn) av Pøbel

Robin Hood av Pøbel

Fler bilder och motiv i “Dolk och Pøbel”-albumet på Facebook!

Nu dags för bording!

/Andreas

Nattjobb på akudmedicinsk avdelning

Har krupit ner i sängen efter att ha jobbat min 3:e natt i rad på medicin i Gravdal.

Känner mig otroligt hemma. Förutom det vi skulle kunna kalla Norska normaliteter (rutiner, dokumentation mm) så är patientgrupperna det jag är van vid från min tid på MAVA i Borås.

Lite intox, hjärta, neurologi, infektion osv osv  och ffa ingen med problem man bara kan skära bort!

Många stabila, andra instabila och endel kluriga patienter. En del långliggare, andra kortliggare och så några nyinlagda…

Man vet aldrig hur nätterna blir. En kan vara luuuugn, nästa med en jämn arbetsbelastning som får natten att gå fortare, endel as-stressiga och ibland, som natt, lugnt tills det är 1 timme kvar. Då händer allt!

Det bästa med att jobba natt är i alla fall morgonen. Är man den typen av människa som jag är så ser man inte soluppgångar om man inte måste, bortsett från när man ser dom innan man går och lägger sig…

I Gravdal ser man det magiska “ljuset i tunneln” när det är en timme kvar på jobbet!

Sen rapport och en kopp kaffe. Dröjer gärna kvar några extra minuter på morgonen. Så skönt att veta att man får gå hem och lägga sig precis när man vill….

/Andreas

PS 2 pass kvar innan hemfärd. De senaste dagarna har jag börjat lida av svår hemlängtan, men det är normalt för mig…

”En lovløs mann”, debattreplik på NRK-Debatten

Som ni säkert förstod så var jag ganska upprörd efter mina upplevelser på NRK förra veckan. När jag vaknade på morgonen så pågick debatten fortfarande i huvudet på mig. Jag hade blivit tagen på sängen, hade kommit oförberedd till en debatt med slipade politiker och debattörer. Jag hade blivit förstummad av strålkastarljuset som lös rakt i ansiktet på mig och av stundens alvar!

Kanske en nybörjarsak att göra, men så var det.

I mitt huvud fick jag frågorna om och om igen och allt efter som hotellfrukosten slank ner började jag formulera längre och längre svar med en personlig ståndpunkt som bara blev tydligare och tydligare. Att fackets representanter dessutom hade tagit upp frågan om “kompetens” och avslutat med att förolämpa både mig och alla andra bemanningssjuksköterskor retade gallfeber på mitt grekiska temperament!

Jag var tvungen att replikera!

Första utkastet på en debattartikel nr2 hade 8000 tecken, dvs 3500 för många. Den var skriven i affekt, eller skall vi säga “febrig passion” istället så att det inte låter som ett sjukligt tillstånd. Sen började det mödosamma arbetet att korta ner den utan att tappa skärpa och sylvass egg. Med lite hjälp på slutet så gick det ganska bra. Döm själva:

Publicerades idag 19/3 i Dagens Næringsliv (klicka på bilden så blir den större). Vad tycker ni!?

/Andreas

PS Ringer NRK eller någon annan, så skall jag göra det bättre denna gången!

PPS Idag står det i Frifagbevegelse att “Helse Sør-Øst” förra året gjorde sig skyldiga till ca 50 000 brott mot arbetstidsbestämmelserna i “Arbetsmiljöloven”. Anser min tes om att det finns ett glapp mellan lag och verklighet vara bevisad!