Monthly Archives: October 2010

Morgonarbete, byråkrater och Pommeau

Jobbade dag idag,i Borås. Som om det inte vore nog med att jag var tvungen att gå upp klockan 5 för att komma i tid så gick jag av klockan 07.30 igår morse efter att ha jobbat natt. Tuff omställning!

Inte konstigt att jag deckade i soffan när jag kom hem. Vad TExas hade gjort för att vara så trött vet jag inte, kanske bara att vara katt!?

Kom att tänka på ett samtal de hade på jobbet idag. Slimmade organisationer, fler naturliga avgångar som inte skall ersättas och problemen de skapar för arbetet.

Blir någon sjuk är luckorna VÄLDIGT svåra att fylla!

Den fast anställda personalen har slutat svara i telefon pga rädslan att bli inbeordrade. Bemanningsföretagen får svårt att hjälpa till då minimal framförhållning finns. Kan man inte bara boka in 2 bemanningssköterskor med tanken att “någon kommer alltid att bli sjuk”!?

Detta leder tankarna vidare till en artikel jag läste för några veckor sedan!

Blir uppriktigt sagt förbannad. Visar hur skitit det är i landstingens långa korridorer!

Vi som läser vårdrelaterade tidningar läser dagligen om “omorganisationer” och vi vet ju alla vad det betyder!

Den mest omtalade “omorganisationen” det senaste året är utan tvivel den på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Sjukhuschefen Sigbjörn Olofsson drev igenom besparingarna efter att ett konsultföretag tagit fram hur mycket som, enligt dem, var möjligt att spara. Har träffat lite folk i Norge som säger att arbetssituationen i VästerNorrland är överjävlig!

Det var dock något vi inte fick veta, men som allt som döljs i snö, kommer det fram i tö!

Den delen av Mantecs rapport som handlade om hur mycket som kunde spara i Landstingets byråkratkorridorer. Mantec kom fram till att man kunde klara sig utan 50% av Landstingets byråkrater. Landstingsdirektören Lars Bolin tyckte det var lite besvärligt att detta läckte ut, så han avgick och Sjukhuschefen Sigbjörn Olofsson svingar nu (för någon vecka sedan) uppåt i ett vasst inlägg i Dagens Medicin (läsvärd)!

Hjälper knappast Sjuksköterskorna som sliter sönder sig…

50% är mycket. Tänk om det är så i alla landsting!?

Nu är det lördag och jag har varken tid eller lust att sitta framför datorn, men innan jag slutar måste jag tipsa om Pommeau! Äppelmust från Normandie som spritas upp, med calvados, till ca 17%. Jäsprosessen avslutas med spriten och man får äppelvärldens svar på druvornas Portvin, sött och gott!

På Bolaget finns budgetvarianden från Domaine Dupont (den på bilden) och lyxvarianten från Ceur de Lionsom också gör en ljuvlig cidre och vi skall inte tala om deras calvados…

Pommeau passar perfekt till, en inte allt för söt, äppelpaj eller kanske ännu bättre till en vällagarad ost, varför inte Livarot från Normandie, med en klick syrlig äppelkompott på.

Nu blir det ausgang!

/Andreas

Fonden sköter sig själv medans jag jobbar med annat…

Hade påbörjat ett inlägg med ganska negativ ton, men jag får färdigställa det en annan dag för mina känslor är just nu allt annat än negativa!

Igår ägnade jag min dag åt att pyssla i köket. Vid 20-tiden åkte jag iväg för att jobba och nu 12 timmar senare står det en hemkokad kalvfond och reducerar lite till för att höja sig ytterligare ett snäpp.

Kalvbenen, oxsvansen, grönsakerna och vinet har kokat i sammanlagt 20 timmar. Vätskan som omfamnade de fasta ingredienserna, i detta bad, har nu plockat upp en så ljuvlig smak så jag får lust att ropa HURRA!

Kommer aldrig mer kunna använda köpbuljong/fond. Och det bästa är att fonden har kokat till sig medans jag har jobbat 10 timmar i hemsjukvården och tjänat lite pengar 🙂

Inget arbete, inget bröd!

Nu ofantligt trött…

/Andreas

PS Receptet är en kombination av 1 och 2

Vad PVK:er, Jesus och Massive Attack har gemensamt

Dagens Sjuksköterska skriver om en studie som sjuksköterskan Daniella Hasselberg har gjort (här hittar ni studien). Daniella har kommit fram till att ökad risk för tromboflebit ej föreligger om PVK:er byts inom 72 timmar.

På alla ställen jag har jobbat på i Sverige byts PVK:er på den tredje dagen (minnesregel Massive Attack och Jesus). Inget nytt, med andra ord, men alltid bra att ha en liten studie i ryggen.

Sedan blir jag uppriktigt förvånad. I artikeln står det att innan årsskiftet 09/10 stod det i de nationella riktlinjerna att PVK:er skulle bytas var 24:e timme!

Antingen så är det den minst efterlevda riktlinjen i världshistorien eller så har jag missat något!?

/på-väg-till-jobbet-Andreas

PS I de nya nationella riktlinjerna står det i alla fall att PVK:er skall bytas inom 48-72 timmar.

Hög tid att sätta GLÖGG!

Ojoj, om några veckor är det första advent och det bästa med advent och juletider är som vi alla vet, GLÖGG!

Skall ni ha det jag vill ha dvs god glögg så är det hög tid att sätta igång.

Börjar bli traditionatt sätta glögg i fam. Papagiannis Klasson. Tar ca 20 min att röra ihop och några veckor senare har man den ju(v)ligaste av drycker!

Sedan är det bara att ha “glöggkalas” hela långa december 🙂

/Andreas

PS Receptet finner ni här. Lite osäker, men jag tror att svagdricka är det samma som vörteröl (om det nu finns någon norrman där ute som vill göra glögg). Kan någon dementera eller bekräfta!?

Norge, E101, jag och Karl Mårtens

En fantastisk helg är till ända, en ny vecka har börjat och jag har tvingats omvärdera mina tankar kring Försäkringskassans blankett E101.

Har för första gången fått vettig information i ämnet. Arbetar man i två EU/EES länder så skall man ha ett giltigt E101:beslut. “Skall:et” trodde jag var ett “bör”, men jag hade fel!

Så nu sitter jag här och fyller i min E101. Att göra denna typen av måsten är för mig som att plöja en åker för hand och det är samma sak med deklarationer. Alltid sista dagen, men detta innebär att jag kommer vara försäkrad i Sverige och få Svensk pension istället för att vara dåligt försäkrad i Norge och få Norsk pension.

Xtra:s info mail var bra och glasklart på en punkt (men man fick läsa ganska långt ner för att komma till punkten):

“För att du som svensk medborgare skall få jobba för oss måste du uppvisa godkänd E101 eller avslagsbeslut från försäkringskassan”, en mening som borde få alla Svenskar, som jobbar i Norge, att ta detta på alvar.

Tänkte utöver detta att lite oberoende uppgifter inte kunde skada, men på Försäkringskassans hemsida fanns lite hjälp att få. Tog mig en evighet att tex finna blanketten…

Så här är den “ansökan om E101” och är du Xtra-anställd så fins det en speciallänk till en blankett som är delvis förifylld här 🙂

Bahh nu skall jag bara fylla i reseräkningarna från i somras. Önskar att någon från kontoret ringde och sa “Får vi inte in papprena om två dagar så blir du utan reseersättning”!

Det tar bara tio minuter Andreas, du kan fixa det…

/Andreas

PS Någon som kanske undrar varför det är en bild på en skata i detta inlägg!? Skatan är en bild på litografin jag köpte till Johanna i födelsedagspresent. Mitt altenativ var att ta en bild på blankett E101, men jag tror att alla blir gladare av att se denna skata av Karl Mårtens (inhandlad på Galleri Backlundi Göteborg). Zen-meditation och kinesisk kalligrafi är Karls grej och det syns!

Såg den första gången i Oslo och jag älskade den. Johanna skulle bara ha den!

Rucklarens Väg, lätja eller hårt arbete…

Idag har jag och Johanna varit på GöteborgsOperan.

Första uppsättningen på Operaåret 2010/2011  var Igor Stravinskijs Rucklarens Väg (originaltitel The Rake’s Progress) som hade världspremiär 1951 i Italien med ett Engelskt libretto!

Scenografin var som vanligt fantastisk på Göteborgsoperan men jag vet inte om det var jag som inte var 100% närvarande, det fattades lite nerv i uppsättningen eller om det kanske var musiken. Riktigt berörd blev jag inte trots den bedrövliga historien.

Ett klassiskt tema hämtat från en serie 1700-talsetsningar. Ung man som drömmer om den enkla vägen. Tackar nej till hårt arbete och väljer bort kärlek för löften om snabb och enkel rikedom. Självklart är det djävulen själv som lockar.

Snabbt liv i storstaden nöjeskvarter och affärsförslag som är för bra för att vara sanna…

Som ni förstår så kan det inte sluta bra. Efter att ha gift sig med skäggiga damen, blivit ruinerad slutar han föreställningen på dårhuset där “den sanna kärleken” som han en gång övergav besöker honom och sjunger honom till sömns en sista gång.

Operans sensmoral “åt sysslolösa hjärtan och händer och sinnen hittar Djävulen jobb att göra”!

Bild av Mats Bäcker

Hur många gånger har man inte hört “jag jobbar för ett företag som har lovat mig enkla pengar om jag bara säljer deras produkter, vill du vara med”. Så fort någon lockar med snabba och enkla pengar drar jag öronen åt mig. Finns inget sådant som enkla pengar och snabb framgång!

Det som däremot finns är oändliga möjligheter, men alla dessa kräver beslutsamhet och hårt arbete för att bära frukt.

Under åren jag och Johanna drev klädmärket BråttensbyJohanna lärde jag mig massor. Marknadsföring, försäljning, strategi och vilka misstag man inte skulle göra. Vi gjorde lite för många nybörjarmissar och vi förtjänade inte den lilla turen vi hade behövt. Lärdommen var likväl att lyssna till till sina idéer och utveckla dem som har potential!

Att jobba som bemanningssköterska är för mig en möjlighet att leva ett liv som jag inte hade kunnat leva som landstingsanstäld, men det är inte på något sätt ett latliv. Ni som har följt blogget har läst om både hemlängtan, långa arbetsdagar och anpassningsförmåga som utklassar kameliontens!

Så när jag i fredags hade grabbarna över på trerätters gör jag det med stolthet och glädje. Detta är min LÖN!

Till förrätt en räkcocktail (minus laxen). Till det en Prosecco la Robíníasom med sin avslutande sötma och runda smak gör sig perfekt till chillin i cocktailen.

Huvudrollen i huvudrätten stod Bråttensbys jaktlag för. En ordentlig älgstek (tack svärfar)! Men vad är en stek utan sin sås!? Madierasåsenomfamnade den saftiga steken perfekt med sin sötma. Och istället för kokt potatis som utfyllnad, en ornamenderad dekor av gräddkokta jordärtskockor nerrörda i en potatis- och kantarellfräs. Recept av MatTina. Tack Tina!!!

Som pricken över i:et fick jag äntligen tillfälle att öppna mina två Château Larrivet-Haut-Brion 2006som inköptes för drygt ett år sedan till älgsteken, som aldrig kom förra året. Kuriosa: samma vin, fast med årgång -97, serverades på Nobellfesten 2000. Mumsigt värre!

Som alla middagar värda namnet avslutades även denna med lite sötma. I vanliga fall brukar den sötman komma från en dessert, något som jag är löjligt förtjust i, men denna gång tyckte vi det var sött nog med ett vitt portvin som användes till att skölja ner en ordentlig bit vällagrad gruyére och en gräddig mild grönmöggelost.

Ja, jag älskar mitt jobb och det är ganska bra betalt. Jag tycker dock inte pengar på banken är speciellt sexigt. Att däremot omsätta pengar, efter två intensiva jobbveckor, till trevliga stunder med det lilla extra i goda vänners lag är däremot helt fantastiskt!

/Andreas

PS Om det är något i ni måste testa så är det kantarell och jordärtskocks-grejen. Enkelt och helt makalöst gott (och använd för guds skull inte någon lightgrädde)!

DN, GP, SvD

Lugnet före stormen

Vaknade sent. Läste lite recept och åkte på en handlingstur i stan. Ostaffär, fiskhandlare, Systembolag och mataffär skulle besökas.

Om 2,5 timmar är pojkarna här och känner jag dem rätt är de hungriga! Innan det skall älgstek lagas, sås vispas, bord dukas, räkor till förrätt skalas, vin luftas och antagligen ganska många saker till. Bäst att ladda meden kaffe och en liten smördegsbakelse!

Älskar detta ögonblick. Kniven är slipad och nu kör vi!

/Andreas

Födelsedag och ny motivation

Så börjar Andreas 32:a födelsedag närma sig sitt slut.

Ni som följer bloggen vet att fest och det lilla extra aldrig är långt borta hemma hos fam. Klasson Papagiannis. Eftersom det är så tar jag tillfället i akt att göra något annat än att ha kallas!

Jag låter denna födelsedag markera en nystart.

Har länge funderat, försökt motivera mig och häromdagen hamnade jag i en diskussion på en annan blogg. Kanske var det den sista knuffen jag behövde.

Jag argumenterade för att ett samhälle där människor är välutbildade och känner att de har kontroll över sitt liv och dess utgång (locus of control) också är ett samhälle där människor tror att de kan påverka sin hälsa (motivation). Bevisas enligt mig av att statistiken tydligt pekar på ett starkt samband mellan låg socioekonomisk status och tex fetma. Min slutsats var att ett tryggt samhälle också är ett hälsosamt (se tex Norge)!

Jag har sedan dess funderat på vad min ursäkt är. En akademiker som lever med en akademiker och som har en god ekonomi borde vara där (enligt statistiken)!

Det är såklart gymmet jag pratar om och dagen till ära, efter flera års frånvaro, släpade jag mig åter dit. Att få rutin på att träna regelbundet är en förutsättning för att kunna fortsätta unna sig andra goda ting jag inte vill vara utan och samtidigt må bra.

Så jag packade min Xtra-säck, gick ut i regnrusket och ner till gymmet, skrev under för ett år och rev av ett Bodypump-pass.

Kommer bli smärtsamt, men det finns inga genvägar. Tack Johanna och bloggaren!

/Andreas

PS Det fantastiska med att argumentera mot andras åsikter är att man också blir medveten om sina egna och på så sätt kommer närmare sig själv!

PPS Ni behöver inte vara oroliga. Den gamle Andreas är kvar. Han har bara lagt till en bit till. Efter gymmet blev det middag med fästmön med både god mat, gott vin och ost. Och imorgon är det fredag, då blir det minst trerätters och 8 vänner på besök. Allt är sig likt, men bara lite mer 🙂

Skatteetaten förstör Min dag, men jag skall nog…

Vet inte riktigt hur jag skall börja. Mycket känslor idag! Känslor som kanske förstärks av att jag är lite trött och sliten, jag vet inte!?

Hade tänkt blogga lite om hur det var att vara i Oslo och jobba på sin fästmös födelsedag, men jag har ingen lust…

Hade tänkt blogga om tavlan jag köpte till henne och hur jag hittade den. Ganska kul historia, men det får bli en annan gång…

Kanske kunde nämna tårtan som stod i kylen när jag kom hem från jobbet, teet från Oslos finfina tebutik på Grynelycka och kanske beskriva hur glad jag blir när jag använder min bedårande japanska gjutjärnskanna, men nej jag har ingen lust…

Tungt och mörkt är mitt sinne och det beror inte på att jag vilken minut som helst vänder till blad nr 32 i livet. Nej, det beror på att jag idag fick mitt skatteoppgjør från norska Skatteetaten!!!

Skatteetaten hade förfyllt Minstefradraget. Jag var så dum så jag minskade detta belopp och motiverade det med att fylla i datumen som jag varit i Norge. Detta för att få rätt till standardfradrag och för att vara ärlig, jag citerar, “beløpene avkortes forholdsmessig etter det antall hele eller påbegynte måneder i inntektsåret du har hatt opphold/vært bosatt i Norge“. Tror jag fick det till att jag hade jobbat 9 av 12 månader i Norge. Minskade därför avdraget med 1/4 då jag endast vistats i landet 3/4 av månaderna.

Skall strypa den som säger att ärlighet varar längst!

Skatteetaten (eller den som räknade ihop min deklaration) uppfattade inte minstefradraget som jag. Han/hon lade ihop alla mina dagar och fick ihop att det sammanlagt blev 4 hela månader. 3/4:ar av 70350:- blev i ett naffs 1/3 av samma belopp i “minstefradrag” med effekten att de vill att jag skall betala en nätt restskatt på “en ganska stor hög” Nok…

Alla som känner mig vet att jag kommer att överklaga detta beslut, men det är nog det sista jag hade önskat göra när jag vaknar. Det är ju trots allt min födelsedag och jag har absolut ingen lust, eller råd, att argumentera med någon skattetant som till slut ändå kommer att säga att “son är det bara”…

To be continued…

/Andreas

PS Tårtan Johanna hade bakat inför morgondagen fick användas för att lindra smärtan. Som tur är den stor nog för att lindra lite imorgon också 🙂