Monthly Archives: September 2010

Sjuk, frisk eller mittemellan?

Min kropp kan inte bestämma sig för om den skall bli sjuk eller frisk. Har varit såhär i några dagar nu och börjar kännas jobbigt!

I väntan på att den skall bestämma sig jobbar jag på här hemma i Göteborg. Har lite svårt att mobilisera krafter till genomtänkta inlägg så jag lägger upp en lite kul bild av illustratörenJesper Waldersten

/Andreas

En kopp kaffe är inte alltid en kopp kaffe!

Känns som om någon har dragit en flaskrensare genom min näsa och hals. Jag är lite varm, min kropp är lite öm och huvudet är tungt. Men innan jag går och överlämnar min kropp till den helande Hypnos så måste jag dela med mig av en lite speciell jobbupplevelse!

Alla sjuksköterskor har någon gång gått med “en kopp kaffe” till en patient. Oftast en vit “standard” Rörstrandskopp med kaffe och om man skall lyxa till det lite med en torr kaka på fatet. Där jag jobbade idag ser det dock inte ut så!

Värm silverkannan med kokande vatten. Fyll med kaffe. Mjölk i gräddkannan. Kopp och fat märkta med C.S.H. Liten bricka. Och sist men inte minst en virkad muff till örat på kannan så inte patienten bränner sig.

Det kallar jag “en kopp kaffe” med stil!

/Andreas

Den inbillade sjuke

“Den inbillade sjuke”, Moliéres sista pjäs, går just nu på Göteborgs Stadsteater under namnet “Den inbillningssjuke“. Är det inte förunderligt hur något som hade urpremiär 1673 kan kännas som nyskrivet 2010!? Det sista kanske är en liten överdrift då friare knappast knackar på dörren och fäder inte gifter bort sina döttrar för vinnings skull (i Sverige i alla fall)…

Det som är uppenbart är i alla fall att Moliére förstod ett och annat om hur människan fungerar inombords och det har då inte förändrats så mycket på dessa 350 åren!

Den “sjuke” får alla sina behov av uppmärksamhet tillfredställda genom att spela upp ett register av sjukdomar. Medmänniskor förväntas visa empati och dansa efter den “sjukes” pipa. Läkare som gladeligen diagnostiserar och ordinerar, mot hög betalning, bekräftar även dem den “sjuke” (läs denna artikel i DM).

Jag skall inte vara så cynisk så jag skriver att mina patienter på sjukhuset är som Argan, men nog har man sett in och annan agera ut sin sjukdom på ett sätt som skulle kunna få in dem på de förnämsta scenskolorna i landet…

Moliére bjuder på många tankvärdheter kring sjukdom och helande. Han är frikostig med garven och vackra Stadsteatern bjuder, mot betalning, på underbara lokaler, god mat och en välgjord uppsättning. Fästmön (med Milles Poseidon i bakgrunden) gjorde inte heller något för att förstöra kvällen 😀

Lördagskvällen var sannerligen en bra kväll!

Det som man kan sakna, eller rättare sagt bli nyfiken på, i både Moliére och i verkligheten är varför och hur Argan (och endel patienter) blev som de blev. Varifrån kommer denna “sjukdom”!?

/Andreas

PS

Mmmm vilken arkitektur…..

(Målningens källa är http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/Zorgverzekeraars)

Exp, SvD, DN, GP

En vendetta jag ej kan vinna

I en veckas tid har jag endast haft katter som sällskap!

Det lät lite fel. Jag har både jobbat och träffat vänner, men efter och i mellan så har jag bara haft katter som sällskap.

Inte för att det är något fel med det, för de har gjort sitt jobb bra. Cosmo och Texas är som två frimärken när man är hemma. Man kan inte sätta sig i en stol, ta plats i en soffa eller gå och lägga sig innan man har två spinnande monster på sig.

Nej, katterna är det inget fel på, men kvinnan med stort K dvs Klasson har varit på tjänsteresa sedan i måndags.

Inte nog med att hon gör det som är min grej dvs att inte vara hemma, men hon åker dessutom till en stad som är “min”. Hon har varit i staden dit jag åkte som liten för att hälsa på min mormor. Det exotiska och myllrande Istanbul!

Nu är ordningen i alla fall återställd för några dagar. Höstregnet är vackert, på stereon klinkar en melankolisk Erik Satie och i soffan myser K med katterna. Som kompensation fick jag lite “grejer” från Amsterdams “Tax Free” butik och en låda Loukoum (Turkish Delight), men jag nöjer mig inte med det!

Imorgon kommer jag inte hem. Jag övernattar i Borås…

/Andreas

PS Som en klassisk vendetta har Johanna redan planerat sin vedergällning. Åker jag till Borås så åker hon till Tokyo nästa vecka!

Xtra Cares nye chef siktar högt och utmanar Adecco, Dedicare och Nursepartner i Norge!

Xtra Care och jag har fått en ny chef. Per Christian Johansen presenterar sig och sina ambitioner i Norska E24 idag och jag måste säga att jag som anställd gillar hans mål.

Till E24 säger han bl.a:

“Behovet i Helse-Norge er stadig økende. Med den kompetansen Xtra personell har er det ingen grunn til å tro vi ikke kan bli ledende i Norge i 2012, sier han og regner Adecco, Dedicare og Nursepartner som største konkurrenter innen helsebemanning”

Har aldrig träffat mannen, men jag måste säga att jag gillar hans inställning. Bådar gott för framtiden!

/Andreas

PS Hade ingen bild på Per Christian så jag tog en bild från middagen vi hade i hans ära i fredags… Nej, det var inte riktigt sant, men välkommen skall du vara Per Christian!

Hemsjukvård för första gången

Gjorde min debut inom svensk hemsjukvård natten mellan tisdag och onsdag. Jag och en erfaren undersköterska var en av två nattpatruller som vakade över en hel kommuns hjälpbehövande.

Ut i skogen och smyga in hos en gammal tant. Vända tanten, hjälpa på toaletten, eller bara titta till och sedan smyga ut.

Tellefon som ringer. Undersköterska från boende som undrar om hon kan ge en OxyNorm till en “boende” som har ont i ryggen. Tja, om patienten har det v.b. (vid behov) så varför inte…

In till stan. Tant som skall kissa. Gubbe som skall ha Parkinssonmedicin. Cancerpatient som behöver extra smärtstillande. Och så fortsatte hela natten.

Lite knepigt att vara hemma hos folk…

Lite annorlunda från sjukhuslunket, men väldigt kul!

Nu skall jag bara våga ta steget att jobba i hemsjukvården på dagen. Då är man ensam i sin lilla bil…

/Andreas

Jimmie Åkesson 1996 och en vettig valanalys 2010

I söndags var det val och jag misstänker att ingen har missat den stora nyheten. SD och Jimmie Åkesson har kommit in i riksdagen!

Inte hade jag i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig detta 1996 när jag i en auladebatt på Furulundskolan i Sölvesborg argumenterade mot Jimmie och hans partis retorik. Ja, jag gick i samma skola som Jimmie och det var under hans första, mitt andra, år på gymnasiet han gick med och grundade SDU i Sölvesborg.

“Ett land, ett folk, en religion” stod det i deras flygblad vilket direkt för tankarna till 30-talets tyskland. Deras partisymbol var inte heller en fånig “blåsippa”, men en fackla som är en kopia av det brittiska fascistpartiet National Fronts symbol. I deras demonstrationståg var bomberjacka och kängor mer regel än undantag. SD:s retorik var sannerligen inte lika “polerad” på den tiden och deras väljarsiffror var också betydligt lägre.

Vi var många som reagerade och det var lätt att argumentera mot Jimmies argument. Några veckor efter debatten blev jag nerslagen av en SD-sympatisör…

Idag ser det som sagt annorlunda ut. Fassaden är hyfsat polerad och väljarsifrorna är väldigt annorlunda!

Jag har slitit mitt hår för att förstå och äntligen har jag funnit en analys som kan förklara. Läs Daniel Poohls artickel i DN du också!

Är det så att vi har varit så självsäkra i vårt “öppenhetens och toleransens” Sverige så vi har glömt vår historia? Har dessa väljare alltid varit här, men utan att ha ett parti att rösta på?

Detta blir sannerligen en hård nöt att kväppa för våra kära politiker och inte minst för de 94% Svenskar, varav många toleranta humanister och kosmopolitiska filantroper, som inte röstade SD…

Någonstans i en låda finns en tidningsartickel ur BLT (Blekinge Läns Tidning) från 1996, med en bild på en ung Andreas, som bekräftar mycket som står här ovan i inlägget och vad gäller min blödande näsa så bad personen som slog mig om ursäkt förra året. Han sa att han hade vuxit upp och förändrats och sedan bjöd han på en öl. Jag blev förvånad och rörd!

Kanske hinner 5,7% av Sveriges befolkning växa upp till nästa val!?

/Andreas

PS Daniel Poohl är chefsredaktör på tidningen EXPO, ett jobb som Stieg Larsson en gång hade.

PPS Bilden på den lilla pojken är från 30-talets Sjöbo. Är det en tillfällighet???

DN2, DN3, DN4, DN5, DN6SvD1, SvD2, SvD3, SvD4GP1, GP2, Aft1, Aft2

Lagstadgad rättighet, men moralisk plikt!

Så var den stora dagen åter här!

Jag har gjort mig plikt. Tog på mig min nya skjorta och min favoritkavaj. Tog min fästmö i handen och gick med stolta steg, genom ett höstigt Majorna, ner till vallokalen. Slickade ihop mina kuvert och röstade.

Detta ger mig rätt att tycka, vara nöjd, missnöjd, glad, ledsen och stolt över det som händer i Sverige de närmaste fyra åren!

Väljer man att inte rösta så väljer man att vara tyst. I mina ögon förbrukar man sin rätt att yttra sig i politiska frågor. Får ibland höra “jag röstar inte så det är inte mitt fel”. Jag säger tvärt om “du röstar inte så ALLT är ditt fel, du kunde ha röstat på motsatsen”!!!

Nu skall jag åka och jobba för att sedan skynda mig hem till en pirrig valvaka med SVT…

/Andreas

DN, SvD, GP

Vad man inte skall säga när man är sjuksköterska….

Sjuksköterska, patient och anhörig. Sjuksköterska skall ta blodprov. Som vanligt pratar sjuksköterskan för att lätta upp stämningen.

-Är det första som är på gång eller har du fler?

-Vad menar du, säger patienten och ser frågande ut.

-Barnbarn, säger sköterskan och nickar mot den anhöriga kvinnan med en bula på magen.

Den anhörige svarar.

– Jag är inte gravid, bara lite tjock…

Ville bara försvinna, hoppa ut genom fönstret, ta fram telefonen och ropa “Beam me up Scotty”

Kommer aldrig mer fråga en kvinna om hon är gravid. 9:e månaden och mammaklänning och jag kommer låtsas som om det regnar. -Vill fröken ha ett glas vin? Gravid?? Du!? Couldn´t tell!

/Andreas

PS Glöm inte ställa klockorna. Imorgon är det Valdag och då skall vi alla hedra demokratin genom att rösta! Din röst räknas!!!

BD svarar om Nexiva

Skrev för ett tag sedan om ett problem som jag och flera andra ssk:or har stött på vid användningen av PVK:n BD Nexiva.

Antydde i min sista kommentar i det inlägget att jag skulle maila dem. Först lite tid för mig att göra det, BD svarade direkt och sedan höll jag på att glömma bort deras svar, men här kommer det!

//

Hej Andreas!

Jag fick ditt mail vidarebefodrat, jag arbetar som distriktsansvarig på BD och en av de produkter som jag arbetar aktivt med är just BD Nexiva.
Jag läste din blogg med stort intresse, spännade med detta forum. Nexiva är fortfarande en förhållandevis ny produkt och den har inte så många användare så det kan vara svårt att utbyta erfarenheter inom ett sjukhus t.ex.
Problemet med lös trevägskran är att man inte fäster den ordentligt, då kan problemet som du beskriver uppstå. Anledningen att den inte är klistrad är förståss att man ska kunna byta den innan man byter själva katetern, man behöver ju byta kran var 24:e timma om man ger blod/fett i den medan katetern kan ligga kvar upp till 72 timmar enl Vårdhandboken.
Det finns dock en annan version av Nexiva där det istället för kran finns en Y-koppling, denna är fast förankrad och ramlar inte bort.

Om du återkommer till mig och berättar vilket sjukhus du arbetar på så kan rätt person ta kontakt med dig för vidare information.
Själv är jag ansvarig för Östergötland, Gävleborg och 5-klövern (Uppland, Västmanland, Dalarna, Sörmland och Örebro län).

På återhörande,
Vänliga hälsningar
Helena

//

På detta svarade jag

//

Tack för snabbt svar!
Jag jobbar som bemanningssköterska och är runt på många sjukhus. Problemet, som jag ser det, är att trevägskranen sitter fast när man öppnar förpackningen, det ger ett intryck av att den sitter fast. Står ingen stans att den måste spännas!
 
Gillar som sagt att använda Nexiva då den är “skön” att sätta och praktisk att använda, men för mig är det viktigt att man kan lita på produkten. Hoppas ni vidarebefordrar kritiken till de som producerar!
 
MVH
Andreas

//

Och där var kommunikationen slut. Vet inte om detta kommer leda till en bättre produkt, men nu vet i alla fall BD det vi vet!

Tror ni man kan göra skillnad genom att kontakta producenter angående deras produkter eller är man bara gnällig?

/Andreas

PS Sista jag gjorde innan jag avslutade mitt nattpass var att sätta en blå BD Nexiva på en “omöjlig” patient. Otroligt vad lätt de glider in i kärlen!