Monthly Archives: August 2010

Vad gör man sista kvällen???

Vad gör man kvällen innan man åker till Norge?

Man skulle kunna packa, laga mat och titta på film i soffan med tjejen tillsammans med en några hekto lösgodis…

Eller så bjuder man in lite polare, köper lite ost, paté, italiensk salami och lite andra delikatesser och så korkar man upp ett par flaskor vin!

Vi började med en flaska Petit. En bra representant för det “nya” Spanien med sin enorma fruktighet. Ett helt galet vin!

Gick vidare till ett klassiskt Rioja, Merqués de Riscal. Kontrasten kan inte bli större utan att det ena blir bättre än det andra.

En härlig avslutning på denna sommaren!

/Andreas

PS Imorgon blir det tidig uppgång för att göra allt som jag prioriterade bort ikväll (packa och laga mat) och sedan aftonvakt på Rikshospitalet

Som man bäddar får man ligga…

Så var det söndag eftermidag. Haft en lugn fammiljehelg med föräldrar på besök.

Skall avsluta denna lugna vecka med ett nattpass på Borås sjukhus och deras Hjärt-Lung AkutVårdsAvdelning. Spännande då det är en ny avdelning för mig!

Nästa vecka är det dax. I´m going back to Oslo!

Har inte varit i Oslo sedan i maj och det skall bli så kul att komma tillbaka. Jobba lite på Riksen, åka trikk, få några p-böter och inte minst att bo på Cederholm…

Än så länge är jag bara bokad några få pass på två barnavdelningar, men jag är inte det minsta orolig. Jobb får man alltid!

Innan jag avslutar måste jag bara tipsa om en artikel i Dagens Medicin. Läkarna i Växjö skall börja bädda sina egna joursängar och det har föranlett massiva protester. I skrivande stund har 102 kommentrarer skrivits till D.M:s artikel. Många brinner för detta… Kul läsning!

Svensk Sjukvård skär ner som aldrig förr och då, då väljer läkarna sina strider med omsorg.

Jag säger bara, som man bäddar får man ligga!

/Andreas

SD ”kommer ut ur garderoben” och fredagsmys…

Tänker inte skriva några långa utläggningar om sjuksköterskeri och omvårdnad idag.

Efter att ha jobbat dag på rehab i Borås tänker jag ha en underbar och mysig hemmakväll med min fästmö. Vi skall fira kärleken och att det har kommit in massor av pengar på kontot idag 🙂

Men jag kan inte låta bli. Jag kan inte låta bli att kommentera dagens politiska utspel som fått det att vända sig i magen på mig!

Härom dagen skrev jag om hur Sverigedemokraternas försök att dölja sina främlingsfientliga åsikter med låtsasforskning. Idag klev de ut ur garderoben ordentligt och fanan de bar på var ingen regnbågsflagga….

Ingen kan längre tvivla på vad Sverigedemokraterna står för!!!

Det jag skriver om hörde jag på väg hem från jobbet. Jag lyssnade jag på P1.  De pratade om att TV4 inte tänker visa SD:s “reklamfilm” där en liten svensk pensionär jagas av burkaklädda, barnvagnsrullande, guldringsbärande kvinnor. Självklart till tonerna av klassisk skräckfilmsmusik!

Behöver man skriva mer?

TV4:s  vd Jan Scherman försvarade sitt beslut, utan att ta ställning för eller emot SD:s politik. Han menade bara att han som ansvarig utgivare inte kunde visa en film som, enligt honom bryter mot lagen om “hets mot folkgrupp”. Fredrik Malm från Folkpartiet sparar dock inte på krutet och sa det andra som mött Jimmie i tidigare i debatter inte sagt. Lyssna själva!

/Andreas

PS Ta en supp Primperan innan du tittar på filmen!

DN, SvT, SvT2GP

Dagar när det vänder

Ibland har jag dagar, ibland flera på raken, då inget känns riktigt bra…

Maten smakar gott, men… Vinet är både fruktigt och fylligt, men… Johanna är lika snäll och vacker, men…

Grublar, vrider och vänder. Grottar ner mig och jag kan inte förstå vad det beror på.

ALLT känns som en jätte börda tex att gå på festival, att träffa folk, att diska och inte minst att skriva på bloggen…

Och jag har som sagt ingen aning, men som tur finns det andra som har. Johanna hon har aningar både till höger och vänster och när det kommer till mig så läser hon mig som en öppen bok!

Igår var jag redo att ta in anledningarna till att jag var där jag var. Skall inte dela med mig av dem, men de var samma som det brukar vara… Det var som att ruska av sig ett tungt täcke samtidigt som en klumpen i bröstet löstes upp och bara försvann.

Satte mig och skrev ett uppfriskande och lite bittskt inlägg om Sverigedemokraterna, somnade gott och idag har solen strålat. Jag har varit barnvakt år Filicia och Wiliam och jag fick vara snälla farbrorn som köper stor glass. Bjöd på en tavla på Göteborgs Auktionsverk (som jag inte vann). Åt middag på indisk restautrang med Johanna och Nina.

Vi kom överens om att när man är “där” så känns det som om det aldrig kommer bli bra igen och att “nu kommer det vara såhär resten av detta jävla livet”…

Dagar som denna är underbara, dagar som denna när det vänder!

/Andreas

PS Som tur är så är inte dessa dagar allt för många i sträck och de kommer inte så ofta. Men kanske måste man ha det lite tungt innombords ibland för att riktigt kunna ta in det underbara???

PPS Vad är det med 2-åringar och pinnar? Var annan meter så måste dom plocka upp en pinne och peta lite. Helt omöjligt att komma dit man skall…

Påminner om 30-talets forskning…

Det är så dumt så man vet inte om man skall skratta eller gråta. Sverigedemokraterna har själva gått igenom ett antal våldtäktsdomar och kommit fram till slutsatsen att det går en våldtäktsvåg över Sverige och att den ffa beror på invandrare…

Brå avfärdar undersökningen som oseriös, kriminologer på TV och radio kallar den för falsk och missvisande och jag sträcker mig så långt så jag liknar deras undersökningar med de rasbiologiska institutens ”forskning” som bevisade massor av ”sanningar” på 30-talet…

Läs gärna själva: EXPO1, EXPO2SRSvTSvD, SvD2DN1 , Exp osv…

Av de kommentarerna till Sverigedemokraternas ”forskning” (som de säger inte är forskning trots att de framställer det som om det vore…), som jag läst, så är Martin Ezpeletas krönika i Aftonbladet i särklass bäst. Han för SD:s retorik, men byter ut några små detaljer. Blir minst lika sant, men SÅÅÅÅ mycket roligare.

MÅSTE LÄSAS!!!

/Andreas

PS För att se några kommentarer på detta inlägg se här

A

SD startar raskrimenologiskt institut…

Det är så dumt så man vet inte om man skall skratta eller gråta. Sverigedemokraterna har själva gått igenom ett antal våldtäktsdomar och kommit fram till slutsatsen att det går en våldtäktsvåg över Sverige och att den ffa beror på invandrare…

Brå avfärdar undersökningen som oseriös, kriminologer på TV och radio kallar den för falsk och missvisande och jag sträcker mig så långt så jag liknar deras undersökningar med de rasbiologiska institutens “forskning” som bevisade massor av “sanningar” på 30-talet…

Läs gärna själva: EXPO1, EXPO2SRSvTSvD, SvD2DN1 , Exp osv…

Av de kommentarerna till Sverigedemokraternas “forskning” (som de säger inte är forskning trots att de framställer det som om det vore…), som jag läst, så är Martin Ezpeletas krönika i Aftonbladet i särklass bäst. Han för SD:s retorik, men byter ut några små detaljer. Blir minst lika sant, men SÅÅÅÅ mycket roligare.

MÅSTE LÄSAS!!!

/Andreas

A

Det bortglömda landskapet…

För fem år sedan satt jag och Johanna och pratade om barnprogram som gick när vi var små. Vi kom snart in på Stig Claessons pastellteckningar, hans breda söderdialekt och hur vi båda hade fängslats av hanns sagor. Jag satte mig framför datorn och letade mig fram till Stig “Slas” Claessons hemsida.

Några månader senare stegade jag in i hans ateljé på Södermalm i Stockholm. Över allt låg travar med teckningar och hundratals oljemålningar stod lutade mot varandra längs väggarna. Kvinnan som visade mig runt berättade lite om Slas liv och att han i dagsläget var mycket sjuk. Jag hade lite pengar som jag hade tänkt spendera på konst, men uppgiften att välja kändes nästan omöjlig!

Efter någon timme hade jag till slut lyckats välja ut fyra pasteller (från barnprogrammet) och en tusch med ett stockholmsmotiv.

Sedan dess har jag sökt och härom dagen så hände det!

När jag var ute och flanerade i Majorna så gick jag förbi Mariaplans Antikvariat. Hade inget bättre för mig så jag tänkte att jag kunde titta in. Såg en bok av Slas så jag tänkte att jag kunde fråga…

och för första gången fick jag svaret Ja! De hade två av sagoböckerna!!!

Mina tavlor har nu också fått sina sagor!

Nu fattas det bara barn att läsa dom för…

/Andreas

PS När folk kommer på besök kommenteras ofta dessa tavlor. Vad har du för minnen av dessa barnprogram?

Forever young…

Har varit i Kalmar i helgen. Träffade goda vänner, gick på konserter och fick bekräftat något jag misstänkt länge.

Det finns ingen evig ungdom!

För om inte Alphaville klarar det så klarar nog ingen det.

Att sjunga om evig ungdom tillhör ungdomen, sedan blir det ganska patetiskt. Bättre att åldras med värdighet!

/Andreas

Hög tid att lösa problemet!

I SvD kan man idag läsa att del är “lite” ont om platser på Karolinska. Det har varit så illa så patienter som inte är akut sjuka har skickats hem.

Det är enkelt. Fler vårdplatser behövs i Stockholm och fler vårdplatser behövs i hela Sverige. Man kan inte ha en sjukvård som fungerar 7-16 måndag till fredag (borträknat semesterperioderna såklart). Man kan inte ha en sjukvård som fungerar bra dagar då ingen i personalen är sjuk och då patienterna är “lagom” vårdkrävande.

Alla kommer en dag behöva sjukvård, för oss själva eller någon nära, hur mycket vi än försöker att förtränga den dagen. Det är i vårt gemensamma intresse att denna frågan blir löst snarast!

Hur? Jag vet inte. Har haft en del tankar som jag delat med mig av här på bloggen, men under tiden våra ansvariga politiker diskuterar hur många timmar man skall vänta på akuten och hur många smörgåsar man skall tvingas äta så jobbar jag i Norge…

Dela gärna med dig av dina tankar på hur svensk sjukvård skall bli en fungerande sjukvård!

Nu skall jag på Forever Young. Evig ungdom hade kunnat vara en lösning på problemet…

/Andreas

SvD2

En ”Remake” och Reklam som upprör…

Skrev igår ett litet inlägg på min “Dagens Sjuksköterska”-blogg (vilket ni som är med i Facebookgruppen redan vet). Blev en remake på ett gammalt inlägg om att konstant vara ny på jobbet. Kändes bra när jag skrev det, men när jag nu läser det i efterhand så förstår jag inte riktigt vad jag tänkte på.

Blev inte riktigt så tydligt som jag hade hoppats och ganska rörigt. Kanske är det så att man inte skall skriva om saker som redan är bra…

(Dessutom så har D.M ändrat om lite i texten. Blev inte bättre av det.)

Nu är det som det är, men från det ena till det andra, har ni sett reklamfilmen som “Dansk Sygeplejeråd” (facket) har gjort för att få fler att bli sjuksköterskor? Den slutade visas efter att den fått kritik för att vara sexistisk.

Se filmen och skriv vad ni tycker!

/Andreas

PS Här kan ni läsa vad DM skriver om filmen.