Monthly Archives: June 2010

Läsarbilder: Nils Sundens äventyr i Telemark

Min studievän och Xtra-kollega utnytjar sina Norgevistelser till max!

Här på Gaustatoppen som med sina 1883 m.ö.h är Telemarks högsta topp. Med den bilden har han defnitivt gjort sig förtjänt av en “Medicinsk fickordbok“!

Vill du ha en så maila mig din Norgebild till andreas.blogg@hotmail.com!

/Andreas

Så här har jag det, hur har du det!?

Det är veckan efter midsommar, eller St Hans som det heter här i Norge. Med andra ord semestertider och som vi alla vet så är semestertider vikarietider!

Endel är som jag, heltidsvikarier, andra tar allt från en vecka till en månad för att kunna unna sig lite extra på semestern eller förvärkliga en dröm.

I hela detta vackra land finns vi!

Jag är nyfiken på att se hur du har det!!!

Maila eller publicera på walen en bild från där du är och vinn 1 av 4 “Medicinsk Fickordbok“.

Känner du någon sjuksköterska eller usk:a som är i Norge så bjud in dem till bloggen. Vill se bilder från Kirkenäs till Fredriksta…

/Andreas

Tröstäter TZATZIKI för att orka…

Andreas som ofta jobbar på två det han nu jobbar på tre veckor sliter illa.

Varit på samma sjukhem i två veckor har fått en relation till de boende och tar ansvar, kanske mer än vad jag borde.

Bemanningen är på gränsen och sommarvikarierna unga o oerfarna. Ofta är jag den mest erfarna sjuksköterskan på huset (nästan likaofta den enda).

De många nattvakterna som jag tycker så mycket om, har bytts mot allt för tidiga dagvakter!

Administrativa sjuksköterskeuppgifter som brukar blandas med “morgonställ” (norska för att ta upp, tvätta och klä på) har nu nästan endast bllivit tunga ställ.

Så här sliten har jag inte varit sedan jag var nyutbildad och jobbade dag på MAVA i Borås

Jag vet att jag gör ett bra jobb, men känner mig ändå så som Rooney såg ut för en liten stund sedan…

Tröstar mig med att ta lite bröd och torka upp tzatziki-resterna från midsommarafton!

Känner du dig också lite hängig eller vet du inte vad du skall ha till grillen!?

Tzatziki är svaret:

“Grek/Turk”-yoghurt (minst 10% fett 🙂 )

Riven gurka som du kramar musten ur

Lagom pressad vitlök

Olivolja

Salt

INGEN PEPPAR men gärna lite finhackad färsk dill!

Hemligheten är att smaka av ofta så du får rätt balans mellan vitlök, yoghurt, salt och olja. Lägg upp på ett fat skvätt lite gyllengrön olja över och lägg två Kalamataoliver i mitten.

Funkar bättre än SSRI!

/Post depp (men fortfarande trött) Andreas

PS Funkar inte detta och du behöver något starkare? Har du slut på Benso (eller vill du ha något att komplettera tzatzikin med på grillfesten)? Bougiourdi är svaret!

”Svensk” midsommar på Tysnes

Alla vikarier på Tysnes Sjukeheim var överens om att vi skulle hitta på något på Midsommar. Vi hade en “midsommarstång” på balkongen, men det var nog bara det som var svenskt…

Tzatziki, mbougiourdi, biffar, hemlagad potatissallad, gott vin och mycket bra sällskap! 3 av 10 var svenskar 🙂

Blev en bra kväll och jag är inte avundsjuk på dem som jobbade dag idag…

/Andreas

PS Den som tror att det är ensamt att vara bemanningssjuksköterska, har fel!

Varför finns vi till!?

Läste något i igår som gjorde mig riktigt upprörd!

Dagens Medicin läste jag om en patient som inte ville skaka hand med en överläkare. Enligt patienten blev hon då utskälld och läkaren tvingade till sig ett handslag! Läkaren förnekar och ärendet är nu hos DO.

Detta är illa, men kommentarerna till artikeln var ännu värre! Ett antal personer som titulerade sig dr eller leg. läk. skrev långa inlägg om “vem är det som har blivit kränkt”, “kommer man hit får man anpassa sig”, “i Sverige gör man som Svenskar gör” osv osv…

Om det inträffade är sant så borde han och de som har kommenterat på D.M söka nytt jobb! Varför?

Jo, för sjukvården finns inte till för läkarna, sjuksköterskorna och byrokraterna, den är till för PATIENTERNA!!!

I “Hälso- och sjukvårdslagen” står det bl.a att vården skall “ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet”, “bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen”.

Över allt i denna ramlag står det att patienten skall respekteras. Ingen stansstår det att läkaren eller sjuksköterskan skall respekteras av patienten och det är bra, för vi skall inte dömma, vi skall vårda.

I Sverige har mördare och helgon, barn och massmördare, sossar och nazister, kristna, jehovas, budhister och muslimersamma rätt till sjukvård och endast det medicinska behovet av vård skall rangordna dem och absolut inte den subjektiva uppfatningen av “svenskt” beteende!

Kan man som ssk:a eller leg.läk. inte prioritera HSL:s enkla riktlinjer framför sitt sitt ego eller sin “kultur” så kanske man skall se sig om efter ett annat jobb…

/Andreas

PS Ser ut som om D.M har tvingats stänga av kommentarerna. Kanske hade även dr Mengele börjat kommentera…

(D.M hämtar sina fakta från Sydsvenskan)

Bloggens 1-års dag!

Idag var det ett år sedan jag skrev det första inlägget på denna blogg. Hade aldrig skrivit någon blogg, knapt heller läst någon blogg…

Idag är bloggen en av mina bästa vänner. Den är alltid med mig och när jag inte har någon ork och är tråkig så sparkar den alltid igång mig! Men bloggen är inte bara jag, det är lika mycket du. Dina och era kommentarer gör den levande. Ger mig motivation att sätta mig ner och focusera på att komma på något intressant, något som du vill läsa!

För att fira denna dagen har jag för andra gången gått upp på Tysnässåto och denna gången med dator och fika. Sitter altså i detta nu och ser ut över Nordsjön, västlandets glasiärer och en underbar skärgård. Äter Freia Melkesjokolade och dricker Fanta lemon. Nydelig miljö att blogga i!

Tänkte be er om lite feedback. Detta är det 412:e inlägget och jag har skrivit om allt från omvårdnad och vin till politik och resor. Lista några bra inlägg och ett dåligt!

Nu gick solen i moln, brrrr… Bäst att gå ner!

/Andreas

PS Skrev idag på min “gästblogg” på Dagens Sjuksköterska. In och kommentera!

Latkväll…

Jobba dag suger musten ur mig!

Det är inte att jag inte kan gå upp tidigt. Problemet är att jag har svårt för att inte lägga mig sent!

Sjukeheimen (nynorsk) på Tysnes är inte heller det mest lättarbetade stället. Jag återkommer till detta…

Min ambition att gå på tur efter jobbet blev det inte något med. Soffan är för skön, vädret mulet och Grekland skall snart vinna över Argentina!

Det får bli en latkväll…

/Andreas

Är mycket pengar och dyrt samma sak!?

En Pcasso kostar några miljoner, är den dyr eller kostar den mycket pengar?

En flaska Bollinger kostar 389 kr, är det dyrt eller bara mycket pengar?

Misstänker att ledningen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala hade svarat dyrt på dessa frågor. Man värkar inte kunna se arbetet, upplevelsen och kvaliteten man får för pengarna!

Detta är såklart bara ett antagande, men vad skall man tro när man läser om deras “principbeslut” att inte ta in bemanningsföretag trots att det bara på deras akutmottagning står över 200 ssk-arbetspass obemannade!?

De har antagligen stirrat sig blinda på kostnadskalkylen för att ta in bemanningsföretag och kommit fram till “oj vad mycket pengar, det var DYRT”. Antagligen har de inte räknat på vad det kostar att beordra in sin personal eller hur personalen påverkas av att inbeordras på sin semester!

/Andreas

Vems kung vad det!? MIN???

Inte ens en hängiven republikan som jag kunde hålla mig bort a från TV:n igår.

Kom hem från min dagvakt på Tysnes Sjukeheim lagom för att se “hedersgästerna” tåga in i kyrkan med alla sina maktsymboler på bröst och huvud, symboler som en gång i tiden har skapats för att påvisa att dessa människor är/var förmer än alla oss andra.

Då fick jag syn på en man jag hade sett förut! Hmm, vem är det tänkte jag??? Får kolla upp det lite senare, det är så skönt i soffan precis nu!

Som vanligt när det blir lite känsloladdat fällde jag en tår. Ja, jag gjorde det, men de såg ju så kära ut! Vad skulle jag göra?

(Här kan också tilläggas att jag gråter på dop, bröllop, begravningar och i alla fall en gång under varje Rapport. Johanna kan intyga detta…)

Hoppas innerligt att de blir lyckliga och att de låter sina eventuella barn bli vad de vill och inte tvingas till något som de ej önskar!

Så var det då mannen som gick in i kyrkan med de andra “högheterna”. Behövde inte undra så länge för DN hade en länk till Hovets officiella Hedersgäster och i vilken ordning de tågade in i kyrkan.

Den listan var mycket intressant. Där stod det uppradat X antal titelförkortningar, följt an Kung/Furste/drottning osv, nanm och till sist land. Länderna i fråga var monarkier som Spanien, Danmark, Norge osv osv, men också länderna “fd. Jugoslavien”, Rumänien, Bulgarien och GREKLAND som alla är REPUBLIKER!!!

DD.MM Kung Konstantin och Drottning Anne-Marie (Grekland)” avsattes av folket i en folkomröstning 1974. Den då unge kungen hade gjort sig mycket impoppulär 1965 då han lade sig i politiken och använde sin makt för att avsätta Georgios Papandreou (dagens stadsministers farfar) och förlänga efterkrigstidens mörker med 10 år!

Konstantin får enligt Grekisk lag inte kallas för “Kung av Grekland” och enligt en lag som stiftades 1994 har han fråntagits sitt grekiska medborgarskap (vilket han såklart återfår så fort han slutar kalla sig “Kung av Grekland”).

Vad han kallar sig är en sak, men när Sveriges Stadsöverhuvud och hans Hov officiellt går ut och kallar en av sina ingifta släktingar “Greklands Kung”, då är det något som är galet och ett bevis för att monarkin inte bara är ett “trevligt statsskick”.

Skulle villja fråga Carl Bildt om Statsöverhuvets hållning även är Regeringens!

Vad väger tyngst!? Grekiska folkets röst eller en gubbes ego???

Slutligen vill jag bara skriva att jag precis har fått en idé för att lösa problemet med monarkin. Istället för att degradera Dem så kan vi uppgradera Oss! Kan vi inte alla vara Kungar och Drotningar och träffas på piknik på Slottet!?

Jag är i alla fall redo för den inkludernade monarkin där alla får vara kungar!

/Min.K.H Andreas av Legoland, Hertig av Amoritanien, medborgare av republiken den Hellenska Demokratin, underbara Sverige

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, A1, A2, A3, GP1, GP2