Monthly Archives: February 2010

Institutionaliserad

Efter att i 12 dagar endast gått mellan

UNN där jag jobbat 125 timmar och

Havna Hotell där jag sovit och tittat på OS känner jag mig lite sliten, folkskygg och rentav lätt apatisk, kort och gott institutionaliserad!

JAG MÅSTE KOMMA UT OCH SE LITE FOLK!!!

Men det tar emot för ute blåser och snöar det och det käns lite obehagligt att vistas bland folk som inte har blå eller vita kläder på sig.

För att övervinna min instinkt att lägga mig under täcket och slå på tv:n delar jag med mig av mina planer så har jag inget val!¨

Tromsö nästa!

/Andreas

Halvlek, homo-soldader och mystiska ting…

Har precis passerat mittpunkten för min vistelse i Tromsö. Känns bra att påbörja nedräkningen, 10 dagar kvar!

I USA motsätter sig chefen för marinkåren, general James Conway, Obamas förslag att öppet homosexuella skall få tjänstgöra i armén. Han menar att “om man vill ändra den måste man ställa frågan om det verkligen främjar marinkårens militära kapacitet att tillåta öppet homosexuella soldater”.

Jag läste “Capten Corellis Mandolin” för några år sedan. I den finns det en otroligt romantisk skildring av en (inte öppet) homosexuell soldat och hanns kärlek till sin officer. Han menar, i boken, att man borde bygga arméer av älskare. Ingen kämpar hårdare än den som strider för att försvara sin älskade!

Tycker den homofoba generalen borde läsa och ta till sig av budskapet!

På avdelningen”Stora Barn” hittade jag inatt detta tingest. Kunde inte förstå vad det var, för litet för att vara ett halsband och för stort för att vara ett armband…

Kan någon gissa vad det är!?

/Andreas

PS Gå med i bloggens Facebookgrupp och är du redan med och tycker bloggen är läsvärd så bjud in dina vänner!

Abortturismen Uteblev

Vårdfacket skriver

“Under 2009 gjorde 132 utländska kvinnor abort i Sverige, visar en rapport från Socialstyrelsen i dag.

 – Precis som vi trodde har farhågorna att Sverige skulle översvämmas av abortsökande kvinnor kommit på skam. Det var bra att socialministern baxade igenom lagändringen trots protester, säger Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk. “

Kanske är det så att de som ropar NEEEJ, sliter sitt hår och målar upp skräcksenarier har en annan agenda? Kanske är det företeelsen som sådan de är emot men ser chansen till att ta en delseger och stärka sina positioner.

Problem är att rapporter som visar att skräcksenaret inte blev av får för lite uppmärkamhet i media. Be kritikerna komentera så kanske de tänker sig för innan de kommer skrikandes nästa gång!

/Andreas

Fint att vara Svensk i Norge ibland!

Tittade lite på TV innan jobbet. Norges största surfis Petter Northugg uttalade sig om Sveriges chanser i herrstafetten. Han sa något i stil med “Sverige kan inte prestera i mästerskap…”.

Kändes oerhört skönt att komma till jobbet precis i tid till att se Marcus Hellners segersträcka!

Nästan lite synd att det svenska skidåkarna är så trevligt. Hade varit så enkelt att (verbalt) plocka “Sur Petter”…

Som tur är så är inte alla Norrbaggar som Petter. Patienter, anhöriga och medarbetare skrattade åt gratulerade!

/Andreas

SvD, DN, VG

Telefon i Norge och bitande vind

Sitter på ænnu en nattvakt på UNN:s “Stora Barn”-avdelning dvs barn mellan två månader och 15 år. Har snart varit hær i en och en halv vecka. Kan inte minnas nær jag var på samma avdelning så længe sist…

Før några dagar sedan var det strålande væder, kallt men vindstilla. Då jobbade jag så mycket så jag inte hade tid att gå ut. Nu ær det inte lika kallt men nordanvinden ær fruktansværd. I morse så fick jag huvudværk av att gå de 300 meterna ner till Havna Hotell. Brrrr, man vill bara ligga kvar i sængen!

Fick ett mail från en tjej som undrade øver Norskt mobilnummer. Var man køper kontantkort osv. Jag anvænder mitt svenska nummer (blir någon hundralapp extra/månad men jag orkar inte hålla på med flera mobiler) så jag var inte till så mycket hjælp.

Skulle någon annan kunna dela med sig av sina Norska mobilkunskaper!?

/Andreas

Nattliga funderingar

Suttit på ett patientrum hela natten. Inget har skett. Har haft tid att tænka på både ditt, datt och Afghanistan.

Højdpunkten var nær Johanna ringde. Hade precis kommit till hotellet i London efter att ha ætit Vietnamesiskt med medarbetarna. Hon berættade upphetsat om “one in a lifetime” handvæskan som hon hittat och køpt “Den ær sååå fin”!

Tycker det låter så varje gång…

Men men… Hon står ut med mina vas-, glas-, porslin-, tavel- och finvins-køp så jag får væl bara le och vara glad åt tillskottet i den oændliga handvæsksamlingen…

OL (Omympiska Lekarna) har gått på TV:n i natt. Tittade en stund på curling. Ganska trist, men jag kunde inte låta bli att undra varfør inte mæn och kvinnor tævlar tillsammans?

Kvinnor sopar væl lika bra som mæn???

/Andreas

Tromsøliv och mamma pappa barn i Afghanistan

Efter en vecka i Tromsø har jag fortfarande inte hunnit gå in till stan. Jobb, vila och jobb præglar mig vistelse hær.

Som vanligt så ær det svensken som åker på fastvakten (sitta vak). Gør mig inget då jag både har dator och OS på TV:n…

BBC har det ikvæll diskuterats Afghanistan. Tre minibussar med civila, dvs mammor, pappor och barn, har bombats av NATO/ISAF flyg. Totalt 27 døda. 27 oskyldiga mænniskor som skrattade, bråkade och ælskade. Bortsett från deras klæder och lite andra små detaljer så var det antagligen inte så stor skilnad på dem och oss.

Førra året dødades 800 civila afghaner av USA och dess allierade. Æven om inga av dessa har dødats av Svenskar så ær vi fortfarande allierade och sammarbetar med dem som ær ansvariga før detta.

Efter de två tragiska svenska dødsfallen uppmanades vi av bl.a SvD att stødja våra svenska soldater och ja sjælvklart har de mitt stød, men børjar det inte bli dax att ta en seriøs diskussion om hur vida vi vill vara med i detta projekt!? Kanske kan vi stødja dem på någon plats i værlden dær de kan gøra mer nytta och inte sammanblandas med “felbombningar”.

Efterlyser en saklig diskussion som inte sjunker till “David-Letterman-Suport-our-troops”-nivå! Vad har vi utrættat, vad kan vi utrætta och till vilket pris!?

/Andreas

DN, SvD

Sjuksköterska eller Sjukskötare!?

En læsare mailade och frågade vad jag tyckte. Ær en man sjukskøterska eller sjukskøtare!? Før mig ær svaret enkelt!

På min legitimation från Socialstyrelsen står det sjukskøterska. En en genusneutral, skyddad yrkestitel som jag ær stolt øver!

Att manliga kollegor kallar sig sjukskøtare ær lika fel som att sæga lækerska till kvinliga lækare. Inte en fråga om tycke och smak utan om rætt och fel!

Och kænner man att det ær krænkande før manligheten att ha en titel med feminin klang så får man væl kompensera det med att ta en jægarexamen…

Vad tycker du?

/Legitimerad Sjukskøterska Andreas Papagiannis

Bloggångesten och autoterapin

Var det bra nog? Vem vill læsa detta? Vem ær intresserad av att læsa vad jag tænker?

Frågor jag ofta stæller mig och som ibland plågar mig!

Hemma kallar jag och Johanna det før “bloggångest”…

Læste igenom gårdagens inlægg. Det var dåligt skrivet och med dåliga svar på læsarkomentarerna. Høgst tacksam att en læsare gjorde mig uppmærksam på detta faktum. Har før førsta gången radderat ett helt inlægg. Vet inte om det ær bra eller dåligt!?

Lærdomar: Skriv inte viktiga inlægg nær du ær så trøtt så att dina øgon går i kors och Svara inte på komentarer nær du ær nyvaken och har bråttom till jobbet…

Tycker dock fortfarande att Carls førslag ær dåligt! USA skickar hangarfartyg och Marinkåren før att rædda medborgare i nød och vi skall inte ens skicka ett sketet Herkules før att plocka upp några stackare som fastnat i en omøjlig situation som inte gick att førutse!

Nu sova…

/autoterapeut Andreas

PS Sjælvklart skall man ha reseførsækring som tæcker sjukvård och andra “vanliga” olyckor…