Monthly Archives: December 2009

Utan skuld in i det nya året

Sista dagen på året och sista dagen på 00-talet.

Har man något som släpar efter så är det ett utmärkt tillfälle att dta tag i det idag så man kan gå skuldfri in i det nya året!

Har tänkt igenom mina relationer och jag inte är skyldig något, inga pengar och inga förlåt. Inga stora i alla fall…

Det jag inte tänker ta med mig in i nästa år är två P-böter! Blir sjukt irriterad så fort jag får syn på dem. Synd att förpesta det nya året med dem. Bara att betala och slänga.

IMG_8078

Ett gott råd: Parkera inte utanför Cederholm! Det är dyrt…

IMG_8079

Nu när jag har lämnat det bakom mig kan jag fokusera på nyårsmiddagen. Skall 8 rätter serveras samtidigt som jag och Johanna skall delta på middagen måste allt vara förberett in i minsta detalj!

Ha ett gott slut på året och var försiktiga med fyrverkerierna så skrivs vi på igen på 10-talet!

/Andreas

4 av 5 skulle jag vilja slippa!

DN listar 5 företeelser som inte försvan under 00-talet, men som bara blev större.

1. Melodifestivalen

Delfinaler hit och omröstningar dit har blivit en succé, men jag som tidigare kunde tycka att en afton om året var lagom har under 00-talet knappt tittat på det, inte ens finalen. För när finalen väl kommer då står allt prat om det mig upp i halsen!

2. Dokusåpor

Säkert en kassako för produktionsbolagen. Man tar ett gäng nötter som inte kan något och vars enda mål är att synas i TV och låser in dem i ett hus. Man behöver inga dyra skådisar, manusförfattare eller regissörer, man ger dem bara massor med sprit så fixar de resten själva.

3. Talangjakter

Lite som nummer 2 fast kanske ännu mer freakshowbetonat. Ta bara Paul Pot. Vist sjunger han bra, men nog finns det tenorer som sjunger lika bra på GöteborgsOperan!? Alla vet att han vann för att han hade gula sneda tänder och var allmänt ful! Samma sak var det med den engelska damen som kollapsade…

Ja, bra musiker har hittats, går inte att förneka, men hade vi brist på dem innan? Är det inte som med dockusåporna att det är spännande med snabb berömmelse? Varför skapa konst och lida ett helt liv för att bli upptäkt efter sin död när man kan vara med på Idol!?

På 1800-talet hade de den skäggiga damen och missbildade på marknader. På 2000-talet har vi nr2 och 3…

4. Rojalismen

Kungen

En symbol för vad!? Det demokratiska samhället eller alla människors lika värde… Har skrivit om kungahuset förr!

Hörde på radion att DN hade banlyst repportern som hade skrivit negativt om kungafamiljens Nobellklänningar. Kanske är inte DN helt opartiska i detta val…

Det 1, 2, 3 och 4 har gemensamt är att de försörjer svensk kvälls och veckopress! Kan det kanske vara så att pressens propagandaliknande rapportering påverkar folkets åsikter och vanor med enda syfte att sälja lösnummer!!??

Hörde en gång en man på radio som påstod att dagens media tjänar pengar på att sänka befolkningens IQ. Kanske ligger något i det?

Det enda på listan jag är glad över är Biopremiärerna. Varken HD-tv eller PirateBay kan förändra den gamla sanningen, “Film är bäst på BIO”!

/Andreas

Ribban ligger högt inför nyår

Igår kväll sattes nyårsmenyn.

Första punkten blev räkor och sista choklad och kaffe. Där i mellan 6 andra rätter. Ett samtal till “min vän på systemet” och tidigt idag en vinlista i min mail!

IMG_8076

Spenderade sedan hela dagen på stan. Fiskhandlaren, Systemet, matafären, Josefsons Glas och Porslin och inte minst Flickorna Kanold:s chokladbutik.

DSC00391

Att servera Flickornas choklad sist på en middag är som en livlina. Blir maten misslyckad så kan i alla fall våra vänner minnas att chokladen var god. Får de sedan en fin rom eller liqueur, vilket de kommer att få, är vi helt safe!

Om igår var det stora installationsdagen, då all nyinköpt elektronik skulle installeras och IKEA hyllor byggas, var idag stora inköpsdagen så återstår “bara” stora STÄDDAGEN innan DAGEN!

/Andreas

Landstingen prioriterar byråkrater

Trodde jag hade bloggat klart…

Gick in på Aftonbladet och läser att tankesmedjan Timbro har sett att när landstingen satsar så anställer de fler byråkrater!

byråkratiSedan 2001-2007 har sysselsättningen inom skola, vård och omsorg ökat med 9 procent. Men under samma tidsperiod har antalet byråkrater ökat med totalt 29 procent inom kommun- och landstingssektorn.”

Jag hörde dessa sifrorna för några år sedan så det är ingen nyhet för mig. Inte heller borde det vara det för de som driver landstingen.

Varför anställer men hälre en omorganisatör, projektledare eller pappersvändare framför en usk:a, ssk:a, läkare eller lärare!?

Kan det vara så att kontorsfolket och de tiotals lagren med små- och storchefer innom kommun och landsting har glömt vad de jobbar för och har tappat kontakten med värkligheten?

Antagligen är vi lika värkliga för dem som de för oss. Vi är en kostnad i en bokföring och de är, i bästa fall, ett leende ansikte på en hemsida…

Hur skall problemet lösas?

/Andreas

Stulet knark och Patientetik

Tar entn paus i IKEA-skruvandet och tittar igenom dagens nyheter.

Sjukvårdsrellaterade nyheter, 2.

1) “Knark” har försvunnit från Infektionskliniken i Örebro. Känns som ett insiderjobb! Antagligen en ssk:a då det är vi som har nycklarna… Kanske har Örebro län också sagt upp sina natt och flexavtal? Kanske en ssk:a som här med ser sig “nödd och tvungen” att knäcka extra?

Mitt råd till tjuven: Smidigare att extraknäcka på Xtra!

2) Vad säger ni om att en läkare, på ett sjukhus i Göteborg, sövde ner en kvinna och sedan lät en flock läkarkandidater komma in på salen och gynundersöka henne (Svd) ! Kan det vara möjligt?

Kursansvarig överläkare “tänker ställa den ansvariga läkaren till svars”.

Det kommer nog inte bli så mycket med det…

Läkaren i fråga gjorde antagligen bara som de alltid har gjort. Läkare är trots allt “bara” läkare och kan ffa läkeri och på ett sjukhus som Sahlgrenska så jobbar man med att förnya behandlingar, men kulturen sitter i väggarna!

Helt klart ett problem som måste lösas av ledningen. Borde inte ett universitetssjukhus ha undervisning för sina anställda som jobbar med studenter? Kanske seminarier där etiska problem diskuteras.

Detta kommer antagligen inte ske då det är dyrt och läkarna själva säkert tycker det är onödigt…

Nej, nog med nyheter. TV-bänken kommer inte skruva ihop sig själv och lägenheten kommer inte bli nyårsfin om jag sitter här. Har mycket att stå i idag!!!

/Andreas

Mozarts Requiem och ännu en spådom!

Mozarts Requiem på GöteborgsOperan i afton uppsatt i ett samarbete mellan balett, kör och operans solister ger mig en smak av framtid!

requiem gosse

En gosse kommer ut i barockkläder. Sjunger med ljus stämma en sång om döden samtidigt som han vaggar en docka, som läggs på sin dödsbädd precis innan ridån går upp.
Döden

Döden dansar framför oss med sitt röda hår, alla som ser på henne är dödsdömda. Samtidigt ber kören, med stark röst, gång på gång “Kyrie Ileison”, herre var oss nådig.

Det var ungefär där jag slutade andas, i alla fall så kändes det så! Intensiteten var enorm.

requiem

När musiken upphörde, mellan styckena, var tystnaden intensiv samtidigt som dansarna fortsatte trollbinda oss med sina mystiska rörelser. Aldrig släpptes taget. När ridån gick ner efter 75  minuter var mina ögon grumliga och mina läppar blå av hypoxi. Kanske de mest intensiva 5 kvartarna jag upplevt framför en scen.

På samma sätt som “Döden” kysste Mozart och avslutade aftonens föreställning vill jag härmed avsluta diskussionen om HD-tv V/S analog teknik. Nästa stora post-iPhone-HD-bredbands-Mb-trend som kommer komma starkt i slutet av 2010 och som blir 10-talets stora “fluga” är REALUPPLEVELSEN!!!

Är ni i Göteborg eller har vägarna förbi så förstår ni säkert att jag rekommenderar er att se detta mästerverk

och skulle du inte kunna gå, så “tänk på döden”!

tank-pa-doden

Eller som Astrid Lindgren sa “lev ditt liv så du blir vän med döden”…

/Pre-Mortem Andreas

Alla bilder från operan är av Mats Bäcker och jag önskar iblant att jag vore troende…

SvD, Exp,

Spår framtiden, tolkar samtiden och nöjer mig med en ny TV

Jul i Bråttensby igår, jul i Sölvesborg idag…

Svensk jul igår, Grekisk idag. Mätt, belåten och med glöggrosiga kinder!

I Vatikanen fick påven en knuff. Tydligen misslyckades samma kvinna  förra året. Skam den som ger sig!

Blev lite besviken när jag såg att hon hade samma jacka på sig som förra året! Pinsamt, skall hon göra det nästa år får hon ta och förnya sig. Trodde Italien var ett modeland…

fortune

Kina tar i lugn och ro över världsdominansen och dömmer regimkritiker till fängelse. EU muttrar lite, USA säger inget. Är kanske inte så konstigt när en stor del av USA:s 12 000 000 000 000$stora stadsskuld är just till Kina och allt de (och vi) konsumeras tillverkas där. Ni som har lite almänbildning  i historia vet att det var på detta sätt som Storbritanien tvingades abdikera från världsherraväldets tron på 50-talet. Långivaren tog över spiran och har nu regerat i över 50 år. It´s time for a CHANGE… (varken vi vill det eller inte)

Spelar detta någon roll för oss?

Då vi inte lever i principernas århundrade så kan man väl bara önska att fler företag som har verksamhet i Sverige köps av Kina. USA är pasé! Innan nästa årtionde är slut kommer det stå klart för alla. Snart kommer det enda som produceras i USA vara fiktiva pengar på NASDAC och DOW JONES och kanske en och annan pumpa och kalkon!

Jaja, imorgon skall jag konsumera mig en platt-TV! Vad skall jag göra med min gamla tjock-TV som fungerar felfritt???

Hmmm… Hur var det nu med miljökrisen? Har den något att göra med våra konsumtionsvanor??? När jag sitter på sykehjem om 50 år och ser världen svämma över så kan jag i alla fall skylla på Obama och Kina!

Sjukhem föresten! Om Sverige fortsätter nedmontera sjukvården i denna takten så kommer vi kunna säga till våra barn “det var en gång en tid så man fick hjälp när man blev sjuk och gammal”. Pensionsdagen kommer sammanfalla med ätterstupedagen, om du inte skaffat dig en dyyyr sjukförsäkring á la USA

För att summera:

Jag har än så länge gått upp 3 kg denna helg…

Påven har blivit omkull knuffad av en kvinna med som har samma vinterjacka två år på raden…

USA kommer ersättas av Kina på världstoppen innan 10-talet är över…

Vi kommer inte opponera oss, så mycket, mot varken det eller miljöhotet så länge vi får köpa nästa generations iPhone “kostnadsfritt” med 24 månaders abonnemang och en ännu plattare TV på räntefri avbetalning…

Nästa år kommer svenska sjuksköterskor gå på knänautan att Svenska folket opponerar sig, för de är ju trots allt inte sjuka nästa år (inte de flesta i alla fall) och när de väl blir sjuka så är det för sent…

För egen del klagar jag inte. Jag kör AUDI, skall köpa ny TV imorgon och Johanna har ny iPhone…

Rysk kaviar på mitt fat, det går bra nu. Kompis det går bra nu!!!

/syniska SaidaAndreas

DN1

God Jul och ett Gott Nytt Littman Stetoskop

Så var det jul!

Hos Johannas föräldra är det full fart i köket. Jag har satt mig i soffan och njuter av min julklapp till mig själv.

I tre års tid, sedan jag blev sjuksköterska, har jag irriterat mig på landstingens stetoskop. För det första så duger de endast till att ta blodtrycket på friska och för det andra så måste man dela vax med hela avdelningen…

IMG_8038

Ett Littman Stetoskop skall man ha och det har jag nu!

Har fått tillåtelse av Xtra att köpa in tre till! Ett kan bli ditt, skall bara komma på hur… Börja med att gå med i bloggens Facebookgrupp!

Innan jag ägnar mig åt släkten vill jag önska er alla en riktigt god jul! En speciell tanke ägnar jag åt alla Svenska sjuksköterskor som spenderar denna helg på sjukhus över hela Norge.

/Andreas

Norsk arkitektur och matkultur

På min morgonpromenad till jobbet på Lovisenbergs Sykehus gick jag förbi en kontorsbyggnad som fångade min uppmärksamhet!

IMG_8024

haukelandGjorde lite efterforskningar och det visade sig att arkitekten som ritat byggnaden var barnbarn till han som ritat Hitlers bunker.

Hans far ritade Norges första parkeringshus och Haukelands sjukhus i Bergen!

 

Vilka jobbar då i denna bunker- och parkeringshus-liknande byggnad?

IMG_8027

Jo, Folkhälsoinstituttet så klart !

I fredstid fullt upp med att studera och försvara sina landsmäns hälsa.

IMG_8030

I krigstid kan tjänstemännen sadla om, motera lämpligt automatvapen i sina skottgluggar och försvara sitt folk till sista blodsdroppe…

Betongimitationen är fantastisk!

Skulle du hamna på Lovisenberg så ägna byggnaden några minuter, det är den värd!

Något annat man inte får missa när man är i Norge är bröd. Köpte en limpa idag som skall få följa med hem till Sverige.

IMG_8031

Är det något de kan så är det att baka! Kanske inte så konstig när de lever på bröd aka “skive”. Att de gör detta beor främst på att alternativet till bröd är pinneköt, raspeballareller fiskekake!!!

Hmm, böjar låta lite sarkastisk, nästan bitter… Tror det är hög tid för Andreas att åka hem och njuta av sitt arbetes frukt!

Imorgon… Imorgon… Hem imorgon!!!!

/Andreas

PS Vill bara tillägga att allt man läser på nätet inte är sant

“Travelt” i Oslo, men julledigheten hägrar. Värre är det för andra…

DSC00388Vaknade med en fruktansvärd hemlängtan!!!

Fredag: Afton på Ryen Hjemet

Lördag: Dag på Ryen

Lördag: Natt på Storgatan

Söndag: Afton på Ryen

Måndag: Heldag Barn-ÖNH/Ort/Plast på Riksen

Det går i ett i Oslo!!!

Som tur är så är det lugnt på Riksen idag. Så många barn som möjligt lämnar sjukhuset över jul. Jag är ansvarig för ett barn, som också hon reser imorgon.

Två dagpass kvar innan julledighet. Mentalt så är jag redan där…

Vad gäller världen i övrigt måste jag säga att jag tycker de får bestämma sig om SAAB! Vad är problemet? Vill GM sälja eller inte!?

Personligen så kan jag inte förstå hur man kan vilja köpa ett företag som inte gått med vinst på 15 år!

Oavsett, så känner jag med de som drabbas och som nu slits mellan hopp och förtvivlan…

/Andreas