Monthly Archives: November 2009

Langerud sykehjem och en julfestfundering

IMG_7842Snö och slask i Oslo idag. Brrr kalt!

Jobbar på Langeruds sykehjem idag. Första gången jag jobbar på denna typ av inrättning. Jag har övergripande ansvar för drygt 70 patienter. Massor av vårdbiträden som sköter mediciner och omvårdnad. Jag ger injektioner och rycker in om det händer något onormalt, vilket det inte gjort (ta i trä). Lugnt och fint med andra ord!

Ser att det är sista dagen att anmäla sig till XtraCare:s julfest i Oslo idag! Jag fick tummen ur och anmälde mig för några dagar sedan. Givetvis har jag också ändrat min tillgänglighetsstatus, för man vill ju inte bli bokad på jobb när det vankas fest!!!

Är det någon annan som skall dit?

/Andreas

Ekonomisk rehab i Oslo, vecka no1

IMG_783165,5 timmar jobbade

3 avdelningar varav två var nya för mig.

Gjort min debut innom barnsjukvård. Känns mycket bra! Kanske detta man skall jobba med!?

11 blogginlägg varav 1 har retat upp fotbollssuportrar och 1 sveriges islamofober. 1 har handlat om bibeln och 1 om grisar. Ganska bra spridning måse jag säga!!!

Stort sett en bra arbetsvecka för en bloggande bemanningssjuksköterska!

Nästa vecka väntar jobb måndag och onsdag på två olika äldreboenden. Får hoppas att det blir jobb på tisdag och torsdag också. Får jag det så är januaris ekonomi fixad!

/Nöjd Andreas

Om Hitler hade folkomröstat förintelsen…

moskeSchweiz folkomröstar om minareter!

Vad har de emot minareter? 

Kommer ihåg när jag bodde i Sthlm och de skulle bygga moskén vid Medborgarplatsen. Då var det demonstrationer mot den lilla diskreta minareten. Deras starkaste argument var att den skulle förstöra stadsbilden. Till skillnad från Söder Torn som byggdes några år tidigare…

I mina ögon är detta ett tydligt uttryck för rasism som man försöker berättiga genom “demokrati”. Det är inte minareterna man är emot, utan muslimerna.Varför folkomröstar man stockholm_sodertorninte om religionsfrihet istället då!? Hade i alla fall varit ärligare!

Hade det varit mer OK att gasa judar om tyskland hade folkomröstat om det? Tror det är få människor som tycker det.

Moral och mänskliga rättigheter står över länders lagar. Det var med det argumentet man inrättade domstolen i Nürenberg och senare i Haag.

Enfald, folkmord och rasism kommer adrig kunna berättigas genom folkomröstningar och lagar!

/Andreas

PS Helt säker på att någon kommer skriva att “men är det respekt att stena kvinnor”. Nej det är det inte! Dett använda det som argument är som att förflytta sig till sandlådestadiet. Vi borde ha kommit längse än så!

Nu slipper ni som hade tänkt skriva det jag skrev, skriva det ni hade tänkt skriva…

DN, DN2, DN3SvD1, SvD2, GP, ETC

Grisbøndernas “Moment 22”

Tycker den senaste tidens rapporter om vanvård av grisar ær beklæmmande. Att behandla djur så illa som vi har fått se prov på væcker, med rætta, starka kænslor hos de flesta och så æven hos mig!

grisNu højs røster om hårdare regler och tætare kontroller. Det man inte tar i beaktning ær att dessa åtgærder också leder till høgre køttpriser. Resultatet blir att utlændskt køtt, som redan nu har slappare regler och av den anledningen lægre priser, får ytterligare konkurensførdelar!

Leder till ænnu tuffare førhållanden før svenska køttbønder som då før att øverleva kanske tvingas tænja på grænserna eller lægga ner och svenskarna blir utan svenskt køtt.

Hur man æn gør blir det fel!

Vill inte att detta inlægg skall misstolkas. Jag ær før strængare regler før mer “human” (eller heter det animal?) hjurhålning, men så længe Svensson kan vælja mellan flæskfille som har halva priset mot den svenska så ær det inte enkelt!

Produktion på lika vilkor i Europa eller tullar skulle antagligen løsa problemet, men som vi vet så omøjliggørs tullar av EU och att førændra EU:s regelverk kan ta “lite” tid…

Jag har ingen løsning på problemet. Har du?

/Andreas

DN, SvD1, SvD2 , GP1, GP2, Aftonbladet1

Jag kräver folkomröstning!!!

huliganer“Sju av tio tillfrågade personer tycker att fotbollen själv ska står för samhällets kostnader som polisövervakning i samband med matcher, enligt en Sifoundersökning Göteborgs-Posten låtit göra.”

Lägg mig till en av de sju!

Det måste vara helt sjukt stora summor polisen lägger på att valla förvuxna bebisar som inte kan låta bli att slåss. Att Gais sedan tycker det är orimligt för att de inte har råd, struntar jag i!

Om en krog har mycket slagsmål och fylla så mister de sitt utskänkningstillstånd. Det gör säkert krogarna mer benägna att hålla efter sina besökare.

Det samma borde gälla landets fotbollsarenor. Antingen betala bevakning eller se till så det inte behövs någon! Att k0mma dragandes med “att vi tar hand om era barn” är patetiskt. Då får väl barnen bli medlemmar i en simklubb, som jag var. Varit på många simtävlingar och aldrig sett en enda polis!!!

Låt oss folkomrösta i frågan så vi en gång för alla kan slippa elendet!!!

/fotbollstrött Andreas

PS Hade varit en sak om Sverige hade kunnat ro hem en medalj lite då och då. Jag menar bara att i tex Grekland och Brasilien kan man stå ut med lite kostnader då man får något för det…

GP, DN,

Norsk forskare har kommit på det svenska vikarier alltid vetat!

Har jobbat på Ortopeden på Rikshospitalet och har haft en lugn och fin natt. Patienterna har varit “optimerade” och sovit gott i sina sängar!

I fikarummet kom jag över en norsk Dagens Medisin. På förstasidan fick jag syn på rubriken “Sjokkert over dårlige prosedyrer“. Trodde knapt mina ögon när jag läste artickeln. Har norrmännen äntligen kommit på det alla svenska sjuksjöterskor i Norge alltid har vetat!?

PVKI artickeln står det att en norsk forskare har gått igenom fagprosedyrer (det vi kallar “lokala rutiner/lokala anvisningar”) på 30 sjukhus i Norge och har funnit stora brister. Så stora att hon till och med blev “sjokkert”!

I artickeln står det bl.a att hon funnit 15 år gamla “fagprosedyrer” utan refferenser…

För oss som reser runt och jobbar på olika vårdinrätningar kommer detta inte som en överaskning. Rutiner på de mest basala tilltag kan vara olika inte bara mellan olika sjukhus, men också mellan grannavdelningar på samma sjukhus!

Jag har skrivit om detta problemet förut och jag har numera slutat ifrågasätta hur olika enheter jobbar. Har bara lett till problem för egen del…

Enligt mig så är roten till problemet att man inte är kritisk nog. I Sverige må vi vara gnälliga och mindre possitiva än i Norge, men vi ifrågsätter alltid allting, på gott och på ont! Sedan första dagen på sjuksöterskeutbildningen har “VARFÖR?” matats in.

Min far som är mattematiklärare sa alltd till mig “Du skall inte bara göra mattematik, du skall förstå. Den som bara lär sig utan att förstå gör fel så fort problemet förändras det minsta”.

Denna sanning gäller minst lika mycket innom omvårdnad som innom mattematik!

På den tiden jag ifrågasatte “varför” jag te skulle ge Furix eller Bensy PC som infussion istället för injektion, varför jag skulle bruka Heparin i PVK efter användning, skulle använda “steril posedyre med frack og munbin” när jag skulle byta kranar på CVK fick jag alltid svaret “son är det bara” eller “son har vi alltid gjort det här”.

Inte speciellt mycket förståelse där…

Kan tyckas vara banala saker, men jag fick just reda på att rutinerna kring misstänkta MRSA-ptienter skiljer sig mellan Rikshospitalet och Ullevål. Två sjukhus som båda tillhör samma organisation och med ca 1km i mellan sig…

Skriver inte detta för att sätta mig över någon, inte för att allt är perfekt i Sverige men för att jag hoppas att Norge får buk på detta alvarliga problem. Patintsäkrheten och kvallitetssäkringen kan inte vara speciellt hög när alla gör olika! 

Att problemet uppdagas är första steget i rätt riktning.

Gemensamma riktlinjer som förankras hos de som skall arbeta med dem genom FÖRSTÅELSE, andra!

Första steget är avklarat nu får vi bara hoppas att andra kommer också… Lycka till!!!

/Andreas

PS Dela gärna med dig av din erfarenheter i frågan och glöm inte bli “fan” till bloggen på Facebook

Barndebut på Riksen

Igår gjorde jag min debut inom barnsjukvården!

Wow, vilken grej! Så små, söta och tappra…

IMG_7830

…trots allt de får utstå!!!

Kom in på en sal och skulle hälsa på min första patient. Den lille pojken på 1,5 år fick syn på mig, slog ut sina små armar, sprang mot mig och rakt upp i min famn. Mitt hjärta smälte!

Inte ofta Agda 89 hälsar på en på det sättet när man kommer in på salen…

Kände så klart ett visst obehag inför att dosera läkemedel till dessa små liv. Den fasta personalen var dock jätte trevlig och svarade gärna på mina frågor, trots att de ibland hade självklara svar…

En annan trygghet var barnens föräldrar. De hade koll på mat, blöjor och sömn. Hade kanske blivit lite mycket att ha koll på det också!

IMG_7835

Var på Önh-, plastik- och ortopedibarnenheten på Rikshospitalet. Jag var i ÖNH och plastik-gruppen där de flesta barnen har någon form av missbildning tex läpp och gomspalt, hypospadi mm. Upptagningsområdet till denna post är stort sett hela Norge!

Skall jobba på Riksens ortopedpost i natt. Sedan hela helgen hos de små barnen!

/Andreas

“Travel” natt på Diakonhjemet Sykehus och idag blir det barn

Smärta, smärta, antibiotika, smärta och lite antibiotika! Tomma smärtpumpar, bladder scan, lite fall och lite demens…

IMG_7827

Hel färdig! I natt har jag fått jobba för pengarna.

Riksen

Om några få timmar skall jag upp och ta mig till det fina Rikshospitalet. Har för första gången blivit bokad på en barnavdelning. Spännande och lite nervöst!

Önska mig lycka till

/Andreas

PS Trots en hektisk natt mår jag på otroligt bra. När jag är ute och jobbar så är det få saker som får mig på så bra hummör som att vara bokad många timmar!!!

Jobben rullar in!

Gick “hem” till Cederholm i morse.

IMG_7823

Vädret hade gått från kvällens milda och regniga till kallt och molnfritt. Fantastiskt skönt och ibland ganska komiskt att långsamt gå igenom en stad med människor som stressar, med sina skvimpande caffe latte, till jobbet samtidigt som morgonen gryr!

Innan jag somnade var jag lite bekymrad över jobbet. Var endast bokad tre pass denna veckan, vilket är aldeles för lite…

Jag vaknade vid fyra av två SMS från bemanningsledaren Marita. 1)Vaken? 2)You got mail :).

Kunde inte motstå frestelsen att slå på datorn. Hade fått mail från tre bemanningsledare! Mina 28 timmar denna veckan har blivit 65 och en hel del utöver det hade tillkommit i december.

/Andreas

“Den gode samariten” och ett märkligt förslag

Jobbar i natt, för första gången, på Diakonhjemmets Sykehus i Oslo. På väg till “Post 7 Reuma” gick jag förbi en stor och gammal tavla. Kunde inte låta bli att gå lite närmare och läsa på plaketten, “den gode samariten”…

IMG_7815

Hört talas om “honom”, men vem är han? Vet att han finns med i bibeln, men vad gjorde han?

Har nu haft en ledig stund och försökt läsa på. Tydligen så ingick “samariten” i en liknelse som Jesus drog för att knäcka en “besserwisser”. Liknelsen går ut på att visa vem som “älskar sin nästa”. Den fysiska grannen eller den som känner medlidande med alla oavsett ursprung.

För att ta det kort.

Samariter och Judar var inte goda vänner. En judisk man blev rånad, misshandlad och blev liggande i diket. Först gick en tempelman förbi och valde att byta sida på vägen för att slippa hjälpa till och sedan en till som gjorde samma sak (båda judar). Till slut kom en samarit, som enligt traditionen var ovän med judar. Han fylldes med empati för den skadade, lade om hans sår, tog honom in till stan på sin åsna och betalade för hans uppehälle och vård.

Besserwissern fick sedan frågan vem som “älskade sin nästa”.

(Rätta mig gärna om jag har misstolkat något)

Inte så dum den där Jesus!

Jag är inte troende själv, men kan definitivt uppskatta en bra liknelse. Det är trots allt så att medmänsklighet inte endast är förbihållen de troende!!!

Appropå troende så kan man idag läsa på DN om att en kristen grupp, i USA, vill likställa bön med läkarbesök i den nya sjukvårdsreformen. Gruppen “Christian Science” menar att deras bön botar sjukdommar genom att föra den sjuke närmare bibeln och gud. John Kerry, den förra presidentkandidaten, är en av dem som stödjer förslaget! Förslaget har strukits en gång med frågan skall tydligen debatteras igen. Man undrar om det är på riktigt!?

Man kan också ställa sig frågan om det bara är Christian Science bön som skall få skattemedel eller om sammaskall gälla muslimsk eller buddistisk bön???

Ja, mycket skall man få läsainnan ögonen pluppar ut!

/nyvis Andreas som aldrig upphör att förvånas