Monthly Archives: October 2009

I godtycklighetens våld!

hör inte ser inteVad jag tycker om svensk narkomanvård skrev jag om för några månader sedan. Läser i dagens GP om “fallet Tommy“. Soc har uppenbarligen klantat sig ordentligt trots att “signalerna” har varit mer än tydliga!

Att soc.damernasitter och påstår att de inte gjorde något för att läkaren var “osammanhängande och skrek” i tellefon är beklämmande. Jag hade också skrikit för att försöka penetrera deras “dövöra” som de uppenbarligen hade lagt mot luren!

När jag jobbade som lärare hade vi samma problem. Barn som uppvisade mer än tydliga signaler på att vara på väg åt helt fel håll lämnades åt sitt öde. Skolan “signalerade” till Soc men inget hände. När jag frågade ett av dessa barn vad han skulle bli när han blev stor svarade han “gangster”. Då var han 12. Idag lever han inte!

Tommy eller min elev går inte att rädda, det är för sent. Kanske hade det inte heller varit möjligt!? Det vi kan begära av samhället är att alla gör det de kan. Sjukvården gjorde sitt i Tommys fall och skolan gjorde sitt i “elevens”. I båda fallen var den svaga länken Soc.

Vi kommer aldrig få veta om de hade kunnat räddas. Sorgligt!

Det bör ställas krav på Socialtjänsten , precis som på sjukvården, att använda sig av “vetenskap och beprövad metod”. Avvik bör, precis som i sjukvården, utredas. Helt övertygad om att det skulle leda till en bättre Socialtjänst och en bättre arbetsmiljö och ökad trygghet för socialarbetarna.

Det får räcka med godtyckliga insatser nu!!!

/Andreas

Ledig en fredagskväll i Bergen

Efter fyra nätter sov jag så klart allt förlänge igår!!! Vad skulle jag hitta på för att fördriva tiden???

Studentrummet är inte allt för inspirerande så jag bestämde mig för att ta mig ner till centrum för att få se lite “vanligt” folk med “vanliga” kläder. I det gemensamma köket träffade jag två utbytesstudenter som hade samma plan som mig. Trevligt!

IMG_7426

Bergen har ett mycket stort utbud av små mysiga pubbar. Många ligger kring Torgalmänningen och upp mot Johanneskirken.

IMG_7418

Första stopp blev den bohemiska baren/cafét Legal

IMG_7420

Sedan vidare till jazziga Frille som ligger bakom Fisketorget. Frille har ett lite äldre klientel, men ur högtalarna strömmar den ljuvligaste jazz. Live spelningar och jam sessions är vanligt förekommande i den gamla och mysiga källaren. Men kom i tid för de börjar kring ca 19.30. Det duger inte att trilla in vid 11 tiden och tro att man skall för höra på live jazz som en annan gjorde igår…

Alla i sällskapet var ganska slitna efter en lång vecka så det blev bussen, som kostar 24kr, tillbaka till Haukelandsbacken.

Afton på Med5 Vest (infektionsavdelning) är dagens utmaning. Misstänker att det blir mycket Svininfluensa…

/Andreas

Streetart i Bergen

Hon stod där redan förra året och hon står där idag. Jag tänkte på henne på flyget hit och jag blir lika glad varje gång jag springer förbi henne på väg till jobbet!

IMG_7398

Liten, kaxig står hon där med näsan i vädret och den röda penseln gömd bakom ruggen

I slutet av evighetstrappan finns ännu en av “ARAMS” skapelser som får mig att villja åka hem till Johanna!

IMG_7401

Mmmmm…

Bara en vecka kvar!

/Andreas

Mörker

DSC00350Har inte sett dagsljus sedan i måndags.

Går hem från nattjobbet innan solen gått upp och när jag vaknar och tittar ut genom mitt fönster så ser jag bara en mörk gestalt som stirrar tillbaka!

Vad håller jag på att förvandlas till!?

/Andreas

Ett fall för HSAN

KVALHOCKEY-LEKSAND-MORAHar haft en otroligt lugn natt på ortopeden. Tänktejag skulle bestiga Ulriken efter jobbet, men det var blött och mörkt…

Ligger nu i sängen och läser lite nyheter innan jag skall låta sömnen ta över.

Vad är det jag läser!? Ishockeyspelare vaccinerade före riskgrupper. Lagets läkare bestälde och vaccinerade medans stadens svårt sjuka, barn och garvida får vänta!

 Läkaren har uppenbarligen brutit mot gällande riktlinjer och därigenom utsatt andra (de som inte fick vaccinet) för fara. Borde helt klart utredas och min åsikt är att han också borde varnas!

Trött av att ha varit vaken hela natten och trött av all dummhet som finns. Kommer nog sova gott idag!

/Andreas

DN, Aft, GP

Dubbelsignering, økad sækerhet eller bara ett spel før gallerierna!?

IMG_7393Att rutiner skiljer sig åt beroende på var man jobbar i Norge har jag skrivit om førut. Ett område dær detta ær vældigt tydligt och som påverkar sjukskøterskors arbetssituation ær lækemedelshantering och signering.

Det ær inte ovanligt att lækemedel skall dubbelsigneras. Natten delar patienternas dosetter, signerar och dagen signerar vid administration. Dubbelsignering i narkotikaboken, dubbelsignering nær man blandar antibiotika osv osv…

Vad har ni før erfarenheter av dubbelsignering och vad tycker ni om det?

/nattortopedssk:an Andreas

Att gå till jobbet

night-view-from-mountPå væg till jobbet slogs jag ænnu en gång av hur otroligt vackert det ær hær i Bergen.

Det ær bara några hundra meter ner till sjukhuset. Precis till vænster om mig tornar Ulriken upp sig med sin upplysta mast på toppen. Kring masten ligger som en lætt dimma som får den att gløda i natten. Man får næstan nackspærr av att titta på den.

Mitt emot på Fløjelns brant klamrar sig hus fast. Fløjeln har en vacker och tydlig siluett mot stjærnhimmeln. Precis øver toppen svævar Karlavagnen.

Klart , vindstilla och KALLT!

Centrum långt dær nere och till sydvæst ser man kustbebyggelsens ljus førsvinna som en båge ut i havet.

Snabbt ner før de hundratrappstegen. Ortopeden 2 vest. Hmm… Tror jag jobbade dær en natt førra sommaren. Blir nog bra…

/Andreas

PS Bilden ær lånad och ær tagen från Ulrikens topp. Ger en hint om hur det ser ut. Måste upplevas!!!

Praktiska ting på Haukeland, H1N1 och Clostridium

Børjade dagen med att ordna lite praktiska ting. Gick ner till “KomSe” som ær sjukhusets vikariebyrå som organiserar och delar ut extravakterna. Fick mitt datorinlogg och tog mig sedan till “Driftsenter”. Dær væntade fotografering.

IMG_7389

Som vanligt ser jag ut som en førrymd fånge på min namnbricka!

IMG_7382

Haukelands tak skymtar i førgrunden, Fløjeln till høger och centrala Bergen till vænster

Resten av førmiddagen gick till att gå i det fina høstvædret och leta jobbskor. Hoppas fortfarande att mina Birken skall dyka upp i flyttkaoset, så jag køpte ett par Crocs-kopior før 150 kr.

Under dagen har det trillat in jobb. En bredvidgång under eftermiddagen blev snabbt en nattvakt då det ringdes in en akut sjuklucka.

Så nu sitter jag hær på Med 5 Vest (infektion). Hælften av patienterna har eller misstænks ha H1N1. Några av dem ær gravida, men det ser ut att gå bra. De senaste två veckorna har det skett en tydlig økning av influensapatienter. En sedan tidigare frisk man (50+) har också avlidit.

Trots all H1N1 så har natten gått i Clostridiumets tecken…

/væl inspritad Andreas

Så var man i Bergen

Klockan har passerat midnatt och jag har precis flyttat in i studentkorridoren på Haukelandsbacken.

DSC00339

Valde att gå av flygbussen vid Danmarksplass och gå upp till sjukhuset. Tog ca 20 min vilket är ungefär lika lång tid som det hade tagit att åka in till centrum och ta bussen till sjukhuset. Det tog vakten en god stund att hitta mina nycklar.

Som tur var så viste jag vad som väntade. Jag hade förberett mig mentalt hela resan. Haukelandsbacken skulle bestigas!

Jag har fått många kommentarer de senaste dagarna och jag har dåligt samvete för att jag inte har hunnit svara. Lovar att göra det senast imorgon!

/Andreas

Min Rosa på väg till Bergen

Han slänga ner det jag tror mig behöva under denna tvåveckorsresa till Bergen. Blir lite sur för jag hittar inte mina nya Birkenstock! Skulle kunna vara så att jag har glömt dem i Tönsberg… Skit!

DSC00334

Nu är jag på väg i alla fall och hemlängtan har jag redan. Tror den är förstärkt av min dagen efter trötthet.

Var kan man köpa jobbskor i Bergen?

/Andreas