Monthly Archives: September 2009

Botar min P.S.D.

Min “to-do-lista” tar aldrig slut! Och jag lider av P.S.D (Post Semester Depression)… Såååå mycket att göra!!!

Jag är dock “handlings-kraftig” och har beslutat mig att bota den!

Började igår med att köpa två Whiskeyglas från Orrefors, modell “Street”. Kristall, modell större, prisklass dyrare och väger bly! Kuren lyder två glas en gång per månad i tre månader… Sen är man frisk!

GardotKände mig ändå lite seg i morse så jag tittade på senaste Skavlan på SVT-play. Denna stora Norska begåvning måste vara en av väldigt få Normänn som arbetskraftsinvandrar till Sverige. Känner bara till en annan och det är Jens på Xtra och han jobbar hälften av tiden i Norge!

Skavlan lät som vanligt sina gäster sköta snacket och plockade fram det bästa hos alla. Henrik Schyfert, Fru Anka och Jay-Z kom i uppräkna ordning. Henrik ok, fru Anka vad skall man säga och mr Z hade lämnat cool-fasaden hemma och bjöd på väldigt personliga upplevelser.

Sen kom hon! Med samma verkan som Pencillin har mot pneumoni, Simvastatin mot hyperlipidemi och Seloken mot tackykardi klev Melody Gardot upp på cenen och sköljde bort de sista resterna av tungsinthet hos mig.

Denna underbara sångerska har sedan dess gått på repeat på Spotify. Rena rama SSRI!!!

Lyssna och bli lycklig

/Andreas

HD, db,

Sensationsrubriker är hälsofarliga!!!

ExpressenNu får det väl ändå vara nog med sensationsrubriker mot vaccin. Oansvarigt och hälsovådligt!!!

Tycker att Expressen med sin rubrik “Dog efter vaccin mot livmoderhalscancer” och en artickel som inte innehåller någon dödsorsak bara sår ett frö av osäkerhet hos målgruppen!

Fy Expressen!

/Andreas

PS. Herr och Fru Morton, jag beklagar sorgen! Detta inlägg önskar bara att ingen i onödan skall behöva mista sitt barn genom de sjukdommar man kan få, utan vaccinet er dotter fick.

PPS Glöm inte att gå med i bloggens Facebookgrupp för att lättare hålla koll på uppdateringar!

SvD1, SvD2

Flyttankar och en önskan att slippa bli akut sjuk

Då var man åter hemma. Känns lite overkligt att jag för ett dygn sedan satt i ett sensomrigt Grekland och nu hemma. Ni vet säkert vad jag pratar om! Kontrasterna blir lite för stora…

Hem föresten…

Jag och Johanna hade knapt varit ett par ett år när vi flyttade till vår nuvarande lägenhet i Kvillestaden. Här har vårt förhållande blivit det det är idag. Vi behöll lägenheten under vårt “Boråsår” för att flytta tillbaka. Under resor och äventyr så har alltid dessa väggar varit en fast punkt att återkomma till. Vårt “Ithaka”!

DSC00242Glädjen över att komma hem efter en vecka blev därför lite märklig när vi bara om några dagar kommer att lämna denna lägenhet, som symboliserar så mycket för oss, för gott…

Låter kanske banalt och löjligt, för alla vet vi att vi med största sannolikhet kommer trivas mycket bra i vår nya lya och att även den kommer få oss att utbrista “äntligen hemma!”, men just nu känns det lite vemodigt!

/Andreas

PS fick precis en spinnande Texas i famnen och inser att “where I lay my cat is home”…

PPS Läs i dagens GP och förfära over sjukvårdens förfall! När skall det sluta!? Vem skall ställas till svars???

Sista Frappen på länge

DSC00239Sitter i Skiathos hamn och dricker en sista frappe innan det är dax att ta sig till flygplatsen. Vädret är betydligt sämre idag än tidigare i veckan, men när solen tittar fram så är det varmt och skönt!

Infödingarna har gnällt lite på en ovanligt dålig September, men våra mål är uppfylda. Vi har badat varje dag, solat lite, kört runt på ön, ätit gott, druckit godare och fram för allt slappat mycket!!!

Sommarens jobb som hade resulterat i många ömma muskelknutor är glömt. Skall jag vara ärlig så är jag nästan så avslappnad så jag har svårt att sitta upprätt…

Snart blir det dock andra bullar. Innan Oktober är till enda kommer jag ha jobbat i Bergen, Tönsberg och Stockholm.

Skall bli oerhört kul att få jobba lite igen. Saknar min blåkläder!!!

/färdigsemstrad Andreas

Att ta del av en svunnen tid i nutiden

IMG_7292Rubriken syftar inte på något “live” i skogen, inte heller på Gotlands medeltidsvecka…

För alla som åker till Grekland är en resa i tiden möjlig. Genom att gå upp lite tidigare på Söndagen kan man slungas tillbaka till en tid då vikingar seglade i Östersjön, då det i Europa rådde en mörk medeltid och Grekerna kallade sin huvudstad för Konstantinopel (Miklagård för vikingarna).

När man på en Söndag besöker en Ortodox kyrka möts man av en vacker monoton sång på ett språk som bara lever i kyrkan, tända ljus och massor med små tanter. Ritualerna är mycket lika de som utövades i de första kyrkorna. Inte helt sällan är också kyrkorna så gamla så att man nästan kan kalla dem tidiga eller i alla fall medeltida.

Som besökare behöver man inte vara orolig för att göra fel. Det är enkelt! Står alla så stå, sitter alla så sitt. Är du osäker, stå hela tiden! Ta inte på dig dina minsta kläder och använd sunt förnuft.

Jag, som inte anser mig vara troende, försöker att gå i kyrkan minst en gång per greklandsresa. Mysticismen är fängslande! Kyrkan, som vi var i idag, var bygd på klippan, men var numera ett med denna. De älsta pelarna ser ut att vara återanvända från något gammalt antikt tempel. De gamla helgonen tittar ner över besökarna från sina ikoner. Man undrar hur många erövrare, pirater, bröllop, begravningar och dop de beskådat. Saker händer hela tiden. Rökelse tänds och som på komando korsar sig de små svartklädda tanterna. Någon stans under detta sker det. Miraklet! Vin blir till blod och bröd till kropp.

Precis innan mässan är avslutad är kyrkan som fullast. Endast de gamla tanterna har suttit med hela tiden. För hur heligt och traditionsfylt det än, är så lever grekerna på 2000-talet och man har ett väldigt avslapnat förhålningssätt gentemot sin kyrka.

Efter avslutad mässa delar prästen ut välsignat natvardsbröd och anhöriga till nyligen avlidna delar ut godsaker vid utgången.

IMG_7298

Öluffare eller charterresenär, frälst eller ateist, ta tillfället i akt och bevitna detta mysterium på din nästa greklandsresa!

/Andreas, mätt och välsignad

Bloggen är full…

Har haft lite problem att ladda upp bilder på bloggen. Visade sig att jag hade fyllt min tilldelade plats på servern… Skall få mer på måndag.

Har så mycket fina bilder men så lite minne!

Johanna och katt

I väntan på mer minne får ni nöja er med en bild på Johanna som, som vanligt, har hittat sig en kattvän!

/Andreas

Inte det minsta förvånad, tyvärr…

hör inte ser inteUtan att veta mer än det som står i DN och SvD så ser jag Peter Magnusson som en vardagshjälte! Chefernas och medarbetarnas reaktion förvånar mig inte det minsta…

Detta är ett oerhört känsligt ämne, inte minst för sjukvårdspersonal som gärna ser sig som moralens, humanismens och allt det godas väktare! Vi är så goda så trots att vi har yrken som konstant sätter oss i etiska dilemman och tvingar oss möta människor under sina “sämsta dagar” så finns det ytterst sällan tid och rum för reflektion och stöttning.

Istället så låter man personalen möta problemen själva. Detta leder inte sällan till jargong och fördomar. Dom gör si och dom gör så. “Svenska” besvärliga patienter är bara besvärliga medans  utlänska måste bära ett helt folks anseende på sina axlar. Ingen liten uppgift att bära den värsta dagen i “ditt” liv…

Sen har vi den andra sidan. Ja, dessa människor beter sig inte alltid som vi förväntar oss. De ställer nya krav och ger uttryck för sina känslor på annorlunda sätt. Istället för att möta dessa människor och försöka lösa de oväntade “problem” som ibland uppstår är det inte helt ovanligt att man pekar på en skylt eller hänvisar till en gammal “avdelningsregel”, tex besökstid 16-18…

Varför 16-18!? Jo, för det har alltid varit så!!!

Reglerna är allt som oftast inte till för patienterna utan för personalen. Dessa “besvärliga” vartdenukommerifrån bryter mot dessa “regler” och blir besvärliga. Man gör, enligt mig, allt för få försök att möta och lösa problemen. Istället låter man det fortgå och flyttar diskusionen till “kafferummet”. Där gror och frodas uttalanden och åsikter som Peter vitnar om.

Handledd reflektion och forum där problem vädras och diskuteras med en utomstående, som inte är präglad av avdelningshierrarki och kafferumsfilosofi, skulle enligt mig kunna vara till hjälp för att förebygga fördommar och uppkomsten av neggativ jargong. Så enkelt men ändå så främmande…

Skriver jag detta för att kritisera Svensk sjukvårdspersonal? NEJ, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare vrider och vänder sig själva ut och in för att kunna hantera alla de problem som de ställs inför i denna vård som de senaste årtiondena präglas av besparingar. Men dessa människor är ju bara människor!

Problemet och lösningen finns hos arbetsgivaren som ser personalens kamp som ett tecken på att man kan spara lite till. Tid för reflektion kostar och allt som kostar är svartlistat!

Görs inget så kommer så småningom fler modiga kliva fram och vittna om samma saker som Peter. Frågan är bara vem som kommer att mista jobbet då, verksamhetschefen, den som “sa det” eller som denna gången den som påtalade problemet!!??

Det är ju trots allt så att påtalar man inte problemet så finns det ju inte…

/Andreas

PS Glöm inte att gå med i bloggens Facebookgrupp för att lättare hålla koll på uppdateringar!

Vem ta hand om det som blir över?

Apoteket skall säljas ut. Apoteket som jag äger 1/9×10^6:del av går med vinst. Vinst som går till skola och sjukvård som jag också får ta del av. Nu vill regeringen ha snabba stålars. OK för mig…

Frågan är bara om alla apotek skall säljas eller bara de som går med vinst!?  Skall förlust apoteken som inte går att sälja läggas ner? Jag vill inte vara delägare i ett bolag som bara äger butiker som går back, men vem skall då ta ansvar så alla får mediciner?

Kan någon förklra!?

/Andreas

PS Glöm inte att gå med i bloggens Facebookgrupp för att lättare hålla koll på uppdateringar!

DN1,  DN2, DN3SvD1, SvD2GP1,