Monthly Archives: August 2009

Veckan som gått och vad som komma skall

IMG_6682Så har den førsta arbetsveckan i Tromsø snart avklarats.Har hunnit med att jobba på hematologen, nevrologen och geriatrisk post. Alla pasienter har øverlevt mina arbetspass, jag har lært mig hitta hjælpligt på sjukhuset och jag tror jag har givit ett gott førsta intryck dæer jag varit på jobb (don har i alla fall ringt och bokat mig igen…).

Det har blivit 55 timmar vilket kanske ær lite i underkant men jag har andra sidan bara varit tillgænglig før jobb i fem dagar. Jag var ju tvungen att gå lite i fjællen en dag också!

Næsta vecka blir en nevrologvecka! Ær bokad 45 timmar dær. Jag jobbar natt søn-mån (nu) så jag ær “ledig” på måndag. Tænkte ta tag i Fløjeln. Det håller inte att næstan varit uppe…

Det skall också hinnas med några besøk i staden, Tromsø. Sjukhuset och “Havna Hotell” ligger ca 45 minuters promenad från centrum så jag har inte hunnit ta mig dit. Kan också sæga att jag har før avsikt att spana in nattlivet under veckan som kommer. Lovar att återkomma med rapport!

/Andreas

Trevligaste och tråkigaste räkning!

Så var det dax att betala räkningar!

Förstår inte var alla kommer ifrån. Otroligt att tänka sig att man klarade sig på ett studielånet  på 7000kr för tio år sedan!!!

Finns trots allt räkningar/avbetalningar som är trevligare än andra…

Månadens bottenräkning är till

IMG_6593

Skatteetaten Bergen

På alldeles för mycket

Trevligast måste vara den sista avbetalningen på två tavlor jag och Johanna köpte på Österlens Konstrunda i påskas!

Jag och Johanna invigde vår nya bil med att åka på denna vackra konstrunda. När vi besökte Esperöds Herrgård där konstnärsparet Rose-Marie Qvarfordt och Bo Hulténlever och verkar “sa det bara klick”. För båda! Problemet var att för Johanna sa det klick för ett tryck (upplaga 20) på en blek mystisk kvinna och för mig en olja på en apa utklädd i kvinnokläder…

Kanske säger något om vilka vi är!?

Efter lite överläggningar och diskussioner var det inte så mycket att tala om. Båda skulle med hem!

dam i hatt

Uppklädd!!!

apa

Utklädd…

Det komiska var att när vi väl började prata med Rose-Marie (konstnären) visade det sig att målningen var målad på ett lika dant tryck som Johanna ville köpa. Titta får ni se!

Vad har ni för tråkiga/trevliga räkningar?

/Andreas

ATC-kod eller bokstavsordning!? Det är frågan!!!

De flesta läkemedelsrum i Sverige är ordnade efter bokstavsordning. Vill man ha en Alvedon så tittar man i början av hyllan och vill man ha en Panodil (synonymprepparat) tittar man lite längre bort.

I Norge är läkemedelsrummen ordnade efter ATC-kod. För er som inte jobbar i branchen så är ATC-kod en kod som sorterar alla läkemedel efter användning och aktiv substans.

DSC00193

Antidepresiva N06A

Som exempel kan vi ta Alvedon med aktiv substans Paracetamol. Alla Paracetamolpreparat har koden N02BE01. N för nervsystemet, 02 för analgetika, osv. Så vill man i Norge ta en Alvedon i läkemedelsrummet så tittar man på N02 i hyllan. Är dom slut så kan man ta en Panodil som står bredvid. För Panodil har såklart samma ATC-kod!

Såg för ett tag sedan ett LM-rum i Sverige som hade infört ATC-systemet. Måste säga att jag är lite kluven…

Vad tycker du? Alfabetiskordning eller ATC!?

/Andreas

En BRA dag!!!

Johanna ringde innan jobbet. Jag har skrivit tidigare (1, 2) om att vi søker lægenhet men att det inte gått så bra… I tisdags var Johanna och tittade på en trea i Majorna som hon blev kær i. Vi fick den!!!

såggatan

Såggatan en gång i tiden…

Idag var det också løning før det som jobbades i Sverige i juli. Det jag fick efter skatt, børjar på 3…

Som vanligt blev jag væl bemøtt på den nya avdelningen (Nevrologisk sengepost). Vi har ikvæll varit två ssk:or och en usk på tolv pat. Alla utom 2 klarar sig sjælva… I “observasjons stuen” var det två sykepleier och fyra pasijenter. De hade det också bra!

Kort och gott, en bra dag!

/Andreas

Nästan till Flöjelns topp…

Efter en lång uppesittarnatt var det lite segt att komma upp…

Väl uppe så beslutade jag och Lisa att förverkliga gårdagens planer. Flöjeln skulle bestigas!

Här fikade vi

På vägen köpte vi fika som inmundigades många höjdmeter senare (där det står HÄR i bilden ca 650m)

IMG_6643

När vi var som tröttast och mjölksyran plågade våra ovana ben, så hände det En livs levande REN mitt framför oss! Sen gick de “sista” meterna mycket lättare.

IMG_6655

Vi satte oss en stund och åt lite nötter och njöt av utsikten. Vart man än vände blicken såg man hav och snäklädda fjälltoppar. Nordanvinden blåste kall, men vem brydde sig om det…

IMG_6677

Efter att ha gått ner till övre liftcentralen och tryckt i oss en våffla med grädde tog vi den kortaste/brantaste vägen ner

IMG_6681

4,5 timmar efter att vi lämnat Havna Hotell var vi åter tillbaka!

Eftersom vi tar seden dit vi kommer avslutades “hajken” med en hutt Tran (torskleverolja) med lite citron i.

Gör underverk med en sliten kropp!

Får se hur jag mår imorgon…

Att få möjligheten att uppleva sådant jag upplevt idag är värt mer än alla pengar i oljefonden! Norge är ett fantastiskt land och som sjuksköterska gör man ett stort misstag om man inte tar chansen att komma hit och uppleva detta naturens underverk. Det sjukaste är att man får betalt för att komma hit. BRA betalt!!!

/Andreas

PS Målet är att bestiga denna topp som är 1300 meter! Tror ni jag fixar det!?IMG_6665

PPS Måste säga att Lisa är helt ok, för att vara NP-syrra…

“Dagens Outfit” Hematologen Tromsö 26/8-09

Fick en lugn start på UNN, som det heter (inte UN).

På hematologen brev jag raskt påmind om fördelar och nackdelar med att jobba i Norge. Otroligt trevliga, tillmötesgående, hjälpsamma och med en utsikt från fönstrena som inte var av denna värld tillhör definitivt fördelarna!

IMG_6625

Ser inte ut att vara mycket på bild men…

Till höger precis över vattnet 600-700m

I mitten längst in i Tromsödalen (i molnen) ca 1300m

och till höger Flöjeln på 800m.

 

Att de sen har rutiner som inte ens personalen kan försvara tillhör nackdelarna. Har inte jobbat på Hematologavdelning så mycket hemma men att klä sig i sterila handskar, “frack” och munskydd för att koppla på ett dropp på PVK (venflon/PeriferVenKateter) kändes lite för mycket. Även om det var en infektionskänslig patient som var mycket ung.

Här vill jag gärna att någon berättar hur det går till i Sverige!!!

Dagens tema var i alla fall “gult är fult”

DSC00190

Måste medge att jag ser mer steril ut än jag verkligen är…

Bl.a så var fracken använd x fler!

Avslutade denna kväll med att sitta i köket till kockan 3 och prata med Ia och Lisa om allt mellan himmel och bemanningssjuksköterska! Underbart att resa och träffa nytt folk. Kommer återkomma till dessa människor snart.

Klockan är nu MYCKET! Jag och Lisa skall bestiga Flöjeln 800 meter imorgon…

/Andreas

 

“Universitetssykehuset Nord-Norge” utanför mitt fönster

Universitetssykehuset Nord-NorgeVaknade av att tellefonen ringde. Espen, från Oslokontoret, hade jobb till mig!

Utanför mitt fönster tornar sjukhuset upp sig. Tror dom förkortar det “UN”. 

Jag har ätit frukost med en usk:a som också skall jobba afton. Aldrig fel att få sälskap till jobbet första dagen!

Börjar med en aftonvakt på Hematologen.

/Andreas