Monthly Archives: July 2009

Reeehaaab, dääär saaakeeer gååår lååångsaaamt…

22.19 på RehabSiiitteeer pååå reeehaaab oooch uuundraaar huur jaaag skaaal fååå tiiideeen aaatt gååå. Miiinaaa tiiio paaatiiienteeer såååveeer oooch bliiir naaatteeen sooom iiigååår naaatt sååå kooommeeer iiingeeet aaatt hääändaaa…

 

Tääänkteee aaatt ooom jaaag skriiiveeer aaallaaa voookaaaleeer x3 sååå taaar iiinläääggeeet liiiteee lääängreee tiiid aaatt skriiivaaa…

Nuuu ääär deeet baaaraaaa 8 tiiimmaaar oooch 45 miiinuuuteeer kvaaar!

 

/Aaandreeeaaas

Norska arbetsgivare föredrar svenskar!!!

Alla jag har träffat som jobbat i Norge har vetat det länge. För en stund sedan hörde jag Ekot raportera det. Slog på datorn och har läst det i DN och SvD.

Norska arbetsgivare föredrar svenskar. Fram för allt innom servicenäringen, byggbranschen och hälsosektorn!

Vi är bra, vi gör ett bra jobb och i Norge får vi uppskatning för det!

Det är en av anledningarna till att jag vill rekomendera alla att testa jobba i Norge. Har haft veckor då jag varit på nästan tio olika avdelningar. Har alltid känt mig välkommen och det jag har gjort har alltid uppskattats!

Norska kroner

Som grädde på moset (eller om det är moset och det andra är grädden) betalar de oss bra för att göra det så uppskattade jobbet…

/Andreas

(Aftonbladet,

 

Södra Älvsborgs Sjukhus A.K.A. SÄS

SÄS tidigt på morgonenSommaren går i en rasande fart! Juli är snart slut. De 210 timmarna denna månaden på SÄS kommer att räcka till att betala restskatt i Norge, lite nya goda viner och kanske en resa till någon grekisk ö.

SÄS är ett ganska vanligt “centrallasarett” som tillhandahåller all vård utom vissa högspecialicerade områden. Bl.a. skickas all neurokirurgi till Sahlgrenska.

Jag har själv tidigare jobbat fast på MAVA, som är en akutmedicinsk avdelning. För några år sedan omvandlades den ena “MAVAn” till HLAVA (Hjärt Lung AVA) och tog med sig ischemiövervakningen. Trist! Telemetrin fick vara kvar.

På MAVA läggs bl.a. stroke-, intox-, njur-, hjärtsvikt-, flimmer- och KOL-patienter in. Dessutom så får man alla epilepsipatienter som behöver Pro-Epanutin. Det som är lite speciellt med denna avdelning är att man har slopat sjuksköterskeexpeditionen och bildat “moduler”. Varje modul utgörs av två tvåsalar, ett enkelrum och ett skrivbord som står precis utanför. Man kommer närmare patienterna då de alltid är bakom ryggen och läkarna kommer runt och rondar (man slipper det eviga letandet…).

På alla avdelningar jag har jobbat är man två sjuksköterskor och en usk:a på natten, förutom på neurologen där man är en ssk:a och två usk:or.

Skulle du komma hit på jobb eller av någon annan anledning så missa inte glasfåglarna som sitter i taket i entrén.Det är ingen mindre än Kjell Engman på Kosta Boda som har gjort dem för att pryda den nya entrén som invigdes 2004.  De är så lätta att missa!!!

Skriv gärna lite om dina erfarenheter av SÄS här nedan. Speciellt om du har erfarenhet från någon annan avdelning än MAVA!!

SÄS-fåglar av Kjell EngmanFantasifåglar som ser ner över besökarna i entrén!

Frågan är om någon ser upp!?

Jag bjöd in och Systembolaget fixade mat och dryck!

Efter två dagar med mycket (positiv) ensamhet och lugn och ro, kände jag det var hög tid att träffa lite folk!

Finns det något bättre sätt att umgås än kring mat? Några telefonsamtal och kvällens gäster var klara. Det blev inga mindre än bröderna Gustavsson. Två herrar vars gemensamma längd uppgår till nästan fyra meter och som jag har känt sedan den längden var ca en och en halv. Kort och gott två gamla vänner som som alltid ställer upp när Andreas är sällskapssjuk och bjuder på mat!

Sen kom den stora frågan, vad äta!? Johanna, som inte hade varit i landet ett dygn ännu, ropade kött i tellefonen och på vinhyllan stod ett desertvin.

Satte mig vid datorn och gick in på Systembolagets hemsida. Deras drycknyckel/matrecept tjänst är helt underbar!!! Skrev in Moscatel de Setúbal och fick i nedre högra hörnet upp “Passande mat”, kanelkaramelliserade äpplen. Dessert, klar!

För att hitta huvudrätt gick jag andra vägen. Valde “nöt” i receptmenyn och valde snabbt Boeuf Bourguignon i rullmenyn! Fick lite beslutsångest kring vilket vin jag skulle välja bland dem som föreslogs så jag lät Systemets kompetenta personal välja. Det blev en Bourgogne Rouge, Pinot Noir (nr 5475) producerad av Labouré-Roi för 89:-.

Jag var sen och bröderna var punktliga så jag fick med fast stämma dirigera dem mot vårt gemensamma mål. Knivar smattrade mot skärbrädor, vispar skrapade mot bunkbottnar, grytor puttrade, vinglas svingades och lite drygt en timme senare var det dax att slå sig ner. Vilken fest!!!

Labouré-Roi

likt en ut svulten varg flock…

Grytan, så underbart god och så enkel. Det går inte att misslyckas när kött får koka i vin! Aftonens Pinot Noir med sin friska och bäriga smak var kanske aningens för lätt för maten, men inte mindre gott för det…


Crescendot och kvällens höjdpunkt var deserten. Det är den som alla vid bordet kommer minnas gårdagskvällen för!

Fyra påsar safran i 2,5 dl yougurt (+lite socker) är GULT och smakar GOTT! Äplen, kanel och socker är BRUNT och smakar GOTT! Kokta lingon och socker är RÖTT och smakar GOTT!

Tillsammans smakar det FANTASTISKT!

Och när vi sedan satte glasen till munnen och fick i oss det kryddiga desertvinet var vi alla i SJUNDE HIMMELEN!!!

Kanelkaramelliserade äpplen

En oslagbar kombination!

Blev lite många utropstecken i detta inläggmen, men vad göra!? Det var kvällen värd!!!

Hur många blev det?

/Andreas

Regntunga skyar ger mig en dag utan press!

Regntunga skyarAtt vara ledig är ofta förknippat med massa måsten. Speciellt på sommaren då man skall njuta av det fina vädret och göra det mesta av dagen…

Idag så vill jag bara vara hemma i lugn och ro. Gå runt i min fina lägenhet, diska lite, kanske plocka fram dammsugaren och lägga lite extra tid på morgontidningen.

Molnen och regnet som faller över Göteborg idag ger mig möjlighet att ha en lugn mysdag för mig själv utan skuld. Tack nådiga vädergudar för denna gåva!!!

/Andreas

PS imorgon vill jag ha sol och 30 grader…

Grådask och hemmamys

GrådaskSkall unna mig en lugn hemmakväll. Titta på någon film och mysa i soffan!

Har plockat fram lite opaseuriserad Brie, st Agur, en fikon chutney, några kex och det klassiska portvinet Grådask. En oslagbar kombination!!!

Grådask (8089) för 149:- har en kryddig härlig smak som funkar framför tv:n en söndag men kan också vara en fantastisk avslutning på fin middagen!

OBS glöm inte fikonmarmeladen!

/Andreas

Många timmar och gratis parkering!

Gratis parkering...Från tisdag till idag har jag fått ihop över 60 timmar. Med tanke på att jag förra månaden jobbade 56 timmar i sverige och fick ut över 10 så känns 60 bra!

Har dessutom hittat en gata precis vid sjukhuset där man står gratis på natten och en annan där man står gratis dygnet runt!

Kort och gott en bra arbetsvecka som förtjärar att firas med en grill (om vädret tillåter).

Nu klappa katt och somna!!!

/Andreas

Vad är etiskt och vad är oetiskt!?

Jesu omskärelseEnligt en artickel i DN vägrar flera landsting och läkare att utföra omsärelse på pojkar. Detta trots att SKL rekomenderar dem att göra det från och med 1:a Oktober i år. Om jag har förstått det rätt så har SKL beslutat detta  för att bli av med “köksbordskirurgin” som både kan vara smärtsam och medföra risk för komplikationer.

Högt uppsatta pediatriker likställer avlägsnandet av denna hudflik men kvinnlig omskärelse (könsstympning). Vilket i mina ögon är något helt annat då könsstympning skadar och och avlägsnar viktiga delar av det kvinliga könsorganet för gott. Några läkare och landsting talar om att det är oetiskt, och utför det därför inte. Andra landsting gör det men till “självkostnadspris” och tar 10 000 kr för det (vilket låter som “gå till slaktaren och få det fixat för 100, för vi bryr oss inte”).

Jag personligen är inte omskuren, tatuerad eller piercad. Klär jag av mig naken så är jag är som om jag vore nyfödd (bortsett mindre slitage från ålderns och livets tand).

Judarna har praktiserat omskärelse i många tusen år och muslimer i 1400 till detta kommer många andra smågrupper av folk och religioner. Det är med andra ord ganska många som utövar omskärelse på pojkar. Har aldrig hört någon klaga!!!

Tvärtom, det är en oerhört viktig ritual i dessa kulturer och den korta smärta dessa barn tillfogas är en piss i Nilen jämfört med vilken stolthet och glädje de bär upp sina organ resten av sitt liv (källhänvisning fattas men är du omskuren får du gärna bekräfta/förneka nedan).

Har människor i detta land så svårt att tänka lite utanför sin egna lilla värld? Omskärelse har praktiserats i Sverige i flera hundra år av judar och idag av många fler. Fenomenet är här för att stanna!!!

Hur skulle en svensk känna om man flyttade till ett land där det var tillåtet att tvinga sina barn att skölja flour, men bara om man använde hemlagat flour, betalade 10 000kr eller tvingades resa hem och tvingas smuggla tillbaka flour? Eller om barn som sa att de inte ville till tandläkaren enligt lag skulle slippa? Inte så trevlig tanke, eller hur!?

Problemet är inte omskärelsen. Problemet är att det utförs av människor som inte har rätt kompetens!

Ta dem inte till smeden för att dra ut en tand!

Häll inte syra i munnen på dem för att bli att slippa karies!

Hjälp dessa barn genom att utrota “köksbordskirurgin”!!!

Gör läkare eller annan kompetent personal ingreppet får barnet ett smärt- och förhuds-fritt “välkomnande in i församlingen”!!!

Är inte det “etiskt riktigt“???

/Andreas

Expressen DN DN SDS HD DN3

Skönt att sova ut!

Kom hem i morse och var helt färdig efter kväll+natt på MAVA.

Johanna är i england och katterna fick lite extra mat, så de inte skulle bli hungriga och störa min sömn. Gick och lade mig vid 8. Precis innan jag gled in i drömmens värld kände jag hur två katter kurade ihop sig bredvid mig. Vaknade tio timmar senare med en liten flik av täcket och på sängkanten. Katterna hade sakta men säkert lagt beslag på hela sängen…

Dusch och “frukost”.

Plockade upp två hallonpajer på vägen. Måste bjuda KAVA på paj då jag är i skuld till dem!

Två nätter kvar på MAVA denna veckan. Sedan tre lediga!

paj

P1 vs P3

sr.seSusade fram i min bil. På väg till Borås (som vanligt) för att jobba  kväll+natt på MAVA. Lyssnade på P3 med massa sexprat. Hål hit och pilla dit… Christers Kitty och Jonna var i sitt esse. Rätt så underhållande!

Slog över till P1 där just programmet med titeln “Allt du velat veta om Tjeckien men varit för blyg för att fråga“… Ja, det kan ju vara lite genant att fråga “vad som är skillnaden på Tjeckiska och slovakiska”…

Bytte tillbaka till P3 lagom till att få höra Kitty ta upp ännu ett hett ämne!