Monthly Archives: June 2009

Drömmen krossades av konjunkturen!!!

lågkonjunktur husMitt liv har hittills inte drabbats av konjunkturen. Nu blev drömmen om en lägenhet krossad av den!!!

Jag skrev häromdagen om att jag hade blivit erbjuden att komma och titta på en lägenhet i Majorna. Strax innan visningen ringde telefonen och en mansröst sa att att visningen var inställd.

Lägenheten skulle totalrenoveras och företaget som skulle göra det hade gått i konkurs!

Han avslutade samtalet med att uppmana mig att söka vidare på Boblats. Drömmen fortsätter…

Borås Borås

Då var man åter här. Borås, staden som var hemma i 1,5 år och där jag påbörjade min “sjuksköterskekariär” och inte nog med det. Jag är tillbaka på samma avdelning!

Min “karens” på SÄS (södra älvsborgs sjukhus) gick ut för sju månader sedan men jag har inte kommit hit för än nu. Kalle på Xtra Personals kontor i Göteborg frågade mig redan för några månader sedan om jag var intresserad av att jobba i Borås. Jag tackade såklart ja och skickade in en önskelista över dagar och pass jag ville jobba. 32 nattpass mellan 29/6 och 13/8 var på min önskelista och jag fick alla. Alla utom en handfull på MAVA.

pajbak på MAVAEfter 5 minuter kändes det som om man aldrig hade lämnat stället. Nattens höjdpunkt var när sjuksköterskorna Sabina och Nettan bjöd på rabarberpaj. Sabina lyckades också med att pränna sig på plåten, samtidigt som jag plåtade!

Känns bra att vara tillbaka!

Jag har dock tänkt lite på risken att det kan bli som att gå tillbaka till x:et. Allt käns bra i början, man förstår inte hur man kunde lämna henne. Efter två dagar känns det som livets största misstag!

Gör mig i ordning för natt 2, Chet Baker på Spotify och än så länge ingen ånger…

MATLÅDA: Fasoulakia, grekisk husmansgryta på Haricots Verts

Tillagas på 1 timme, kräver 15min jobbIMG_5819

1-2 gula lökar

(grytbitar från nöt, om man vill)

750g haricots verts (gröna bönor)

1 burk krossadetomater

2 stora eller 4 små potatisar

2-4 morötter

stor msk tomatpuré

olivolja (kallpressad o jungfru SÅKLART!)

salt och peppar

Hacka och fräs löken (och bryn köttet om du har något). Lägg i bönor, krossade tomater och en (tomat)burk vatten. Har du kött i, så lägg i 2 lagerblad (mmm gott).

Låt småkoka ca 30min.

Lägg i skalade och delad påtatis (stora delas i fjärdedelar och små halveras), skivade morötter, 1 väl tilltagen msk tomatpuré, lagom mycket salt och minst 5 varv på pepparkvarnen.

fasoulakia1

Låt koka 20-30 minuter till, under lock, eller till det att potatis och morötter NÄSTAN är överkokta.

Ringla över “lite olivolja” och smula på några fingernyp oregano. Rör runt och servera eller gör som jag, lägg i påsar och frys in. Den perfekta matlådan!!!

Pressa över lite citron innan du äter och ta med fördel en skiva grekiskt lantbröd och doppa i den goda såsen!

Hoppas det smakar!

En lördag på sjön

Hade en underbar dag på havet igår! Det stramar fortfarande i ansiktet av all sol.

Jag och Johanna plockade upp Ingmar (segelbåtsägare), Oskar (som har mormor på Styrsö) och Angelo (italienare). Redan i bilen, påväg till Näset där båten ligger, gav den blåa himmeln och den lätta västliga linden en föraning om hur dagen skulle bli.

på släp

Vi lade ut vid tolvtiden och styrde stäven mot Styrsö. Vi pändlade mellan läns och slör hela vägen dit. Resan bjöd på vackra västkustklippor med nakenbadare, bad efter båten och mycket sol.

ippe med båt

Efter grill och bad på Styrsö, då Ingmar passade på att inspektera skråvet, bar det hemåt. Då vi lämnat Angelo och Oskar på ön var vi bara tre som seglade hem. En tilltagande kvällsbris och lite kryss bidrog till att hemfärden var lite mer intensiv. Som sig bör när man använder vinden som drivmedel så var den inte så kalla, ölen KRAV-märkt. Vi lade till vid åtta tiden och avslutade denna underbara segeldag med en hembakad pizza och ett glas Perquita Reserva 2005 (kan rekomenderas!).

IMG_5798

I min familj har vi aldrig seglat. Semmestern har alltid ineburit en resa till Greklands fastland, där jag har mina rötter, så min ytterst begränsade seglingserfarent kommer från vuksna år.  Redan som liten pojke gick jag dock  i den grekiska ö-världen och fascinerades av dessa vackra båtar som med vindens hjälp tog sig fram över haven.

Åhh gud, jag älskar att segla!!! När jag blir större så skall jag också  ha egen segelbåt och bemästra de stora haven…

Nu skall jag klappa solkatter och ordna med matlådor för fem dagar. För i natt så gör jag “nypremiär” i Borås. Jag skall jobba hela sommaren på min före detta arbetsplats fast som XtraPersonal-sjuksköterska…

IMG_5814

Byggnads bär inte alltid skulden…

Har haft en sådär natt på Carlanderska. Patienterna mådde bra men jag var TRÖTT!!! Vanligtvis när jag skall sova innan nattjobbet och det inte går så är det pga att någon snickare bankar, en målare skramlar eller betonggubbe gör det han gör…

I Kville, på Hissingen, är vi som ofta jobbar natt förskonade dessa aktiviteter då de flästa bor i hyresrätt och ROT-avdraget inte gäller oss. Polisjakter, bilstölder och fylleri som inte är ovanligt sker oftast på natten vilket vi är tacksamma för!

metall1Igår fanns det dock ett nytt störande element som varken var kriminellt eller byggnadsanslutet. Det var Metallarna! Metallarna har tagit Bananpren i besittning. Och för er som inte känner till Göteborg så väl är Bananpiren Götets motsvarighet till île de la Cité i Paris. Den ligger mitt i Götaälven mellan norra och södra sidan av staden men istället för Notre Dame så har göteborgarna byggt två lagerlokaler som förr tog emot alla bananer som kom till Sverige. Inte illa… Norra sidan av staden ligger på den beryktade ön Hisingen, också kallad “fel sida älven” (där jag som sagt bor).

På Bananpiren är Metallarna torsdag till söndag denna veckan. Det kallas METALTOWN och de ser till så att inga nattsköterskor kan sova på minst en mils radie! Som tur är så var detta min sista natt på några dagar. Imorgon flyr jag stan för att ta mig en liten segeltur. Allt är bättre än METALTOWN!

Det är bäst att jag lägger mig nu innan de sätter igång igen!!!

På väg hemsåg jag nämligen några morgonpigga komma hasande med varsin öl i handen…

Metaltown+2009+Metaltown2009

Har mina benhinnor har fått en frälsare?!

benhinnorJag tränar mycket i korta perioder men inget i långa…

Efter att ha uppnått ett nytt personligt rekord på vågen, efter tre veckors semester i Turkiet och Grekland, så bestämde jag mig för att det nu var dax att ta tag i träningen (ännu en gång).

Tio dagar i Tönsberg (Norge) var ett ypperligt tillfälle att sätta igång. Förutom jobb och sömn så fanns det inget annat som som kunde störa mitt nya liv! Sagt och gjort, på tio dagar var jag ute och sprang fyra gånger.

Och vad händer? Jo som vanligt får jag benhinneinflammation!

Detta har hänt varje gång jag börjar springa. Luften går ur en och jag lägger ner.

GBPIkväll så berättade jag detta för Roland Zügner som är sjukgymnast på Carlanderska och forskarstuderande på ortopeden. När han hade mobiliserat de fyra ny opererade GBP-patienterna, kände han bestämt på mina ben, tittade mig djupt i ögonen och sa:

Du har tidigare haft problem med benhinnor och du får det igen. Du tränar för hårt för dina ben. Max 3 km var tredje dag max. Utvärdera varje eller varannan vecka. Minsta symptom gå ner till 1,5km. Öka långsamt! Skorna skall inte häller vara äldre än 1,5 år!!!

Även om jag har anat att det är detta som har varit mitt problem så är det något speciellt när en auktoritet i ämnet titta en i ögonen och säger hur det skall vara!

Kära läsare, är det någon som kan tipsa om var man köper bra löparskor av kompetent personal (i Göteborg) och sist men inte minst önska mig lycka till! Nu finns det ingen återvändo…

Drömmen om en lägenhet…

landhusI Göteborg finns ingen bostadskö. I Göteborg får man lägenhet genom att köpa, hyra andrahand, ha kontakter eller BOPLATS!

För er som inte vet så är Boplats en sida där lägenheter som skall hyras ut läggs upp. Man skapar sig en profil och sen söker man.

Många, inklusive vi, drömmer om en lägenhet i Liné eller, som på bilden, i Majorna. I de områdena är det 2-3000 sökande/lägenhet. 10 blir erbjudna att komma och titta och en får kontraktet!

Ingen vet vad som avgör vem som får komma eller vem som får. Men jag börjar ana…

Under alla mina år som sökande har ingen hört av sig. Förra veckan uppdaterade jag mina uppgifter. Jag hade glömt ändra min inkomst och att jag inte längre jobbade för landstinget.

Vi har idag tittat på en lägenhet i Haga och imorgon är det visning på en 3:a i Majorna.

Jag vill inte verka otacksam men kan det vara så illa att chanserna till att få ett förstahandskontrakt i centrala Göteborg, i det kommunala bostadsbolagets lägenheter, ökar proportionellt med årsinkomsten??? Eller är det landstingsanställda de inte gillar??? Eller hade vi bara tur (2ggr på en vecka)!?

Silverkant på tillvaron på Carlanderska

Jag har tidigare jobbar några pass på Carlanderskas uppvak för Gastric ByPass-patienter (GBP) vilket brukar vara mycket trevligt. Så när Kalle på göteborgskontoret ringde på min “lediga” vecka och sa att han behövde hjälp med att bemanna två nätter (17.30-07.30) hade jag svårt att tacka nej!

Carlanderska ligger som ett litet slott i en stor park i centrala Göteborg. Sjukhuset drivs av en stiftelse som grundades för att driva sjukhem för “göteborgs bättre bemedlade”. Idag är det vad jag har förstått mycket idrottsoperationer och obesitasoperationer.

DSC00053Trots att många patienter är ditskickade av landstinget och är helt “vanliga” så finns det en viss aristokratisk touch kvar på stället, äkta konst på väggarna och fina gamla möbler.

Det som ändå imponerar mest är besticken, såssnipor, kannor och brickor, allt i gamalt nysilver. Skall patienterna ha vatten så “får man gärna” ta en bricka, en kanna med vatten+is och ett glas och servera patienten vid sängen. Kan tyckas lite krystat men jag tycker om det. Patienterna skiner upp och tycker det är lite extra trevligt. En liten detalj som förgyller stunden och skingrar oroliga tankar.

Nu inser jag ju så klart att det kanske inte är rimligt att alla landsting köpte in silverbrickor och fiskbestick men just att göra något litet extra är ju alltid uppskattat.

Nu är det hög tid för mig att äta en ostmacka och gå o lägga mig bredvid min sjuka sambo och de två trötta katterna.

Om det är någon annan där ute som har något knep för att piffa till det lite för patienterna så får ni gärna dela med er!!!

Genesis

Genesis, födelsen! Idag föds en ny blogg. Andreas Blogg!

Som vid all födelse så börjar allt med mycket smärta och vånda. Mitt största vånda idag har varit den nya datorn och alla nya tekniska ting jag måste lära mig för att få detta att funka. Det är lika smärtsamt varje gång jag försöker och misslyckas.

För att denna dag inte endast skall minnas som jobbig så har jag kompenserat med att jämnt under dagen bjudit in vänner. Först en på kaffe, sedan en liten familj på kaffe igen och sist ett par på grill på innergården!

Jag har varit mycket i Norge sista tiden och har mycket socialt liv att ta igen.

Grillen var mycket lyckad och fick ett oväntat högt betyg när en av gästerna utbrast “detta blir nog sommarens bästa grill”.

le-reviseurGrillen avslutades med en liten cognac i lägenheten. Jag kan varmt rekomendera Le Reviseur XO Christmas Edition.

När man sätter kupan till munen så är det som om änglar virvlar i näsan och en sammetslen, välbehaglig känsla sprider sig i munnen och ner i strupen!

En ekologisk/fairtrade chokladbit försämrade inte upplevelsen.

Denna ädla “Christmas Edition” har endast tappats i 8127 flaskor så man får passa på…

Värken släppte och nu tar jag mina första stapplande steg in i denna nya värld…

om andreas

Namn: Andreas Papagiannis, 33år

Bor: Göteborg med fru, en dotter och två katter

Utbildning: Sjuksköterska utex. jan. 2007 på Göteborgs Universitet

Jobb: Sjuksköterska för XtraCare i Sverige och Norge

Älskar att resa, äta o dricka gott och möta nya utmaningar. Vill dela livets goda med min älskade, min familj och vänner, nya som gamla!

Kontakta mig gärna om du har frågor eller synpunkter andreas.blogg@hotmail.com