Category Archives: Headline

Sista inlägget, bloggen flyttar!

För drygt 3 månader sedan fattade jag beslutet att det var dags att gå vidare i livet och med livet flyttar även bloggandet. Kommer så snart som möjligt börja skriva på http://sjukskoterskanorge.se/ och vill du vara riktigt säker på att inte missa något så kan du även följa mig på Facebook!

Sedan juni 2009 har det blivit 930 blogginlägg, många om vardagens trivialiteter, en del om hur det är att vara sjuksköterska i Sverige/Norge och några andra om mina reflektioner kring nyheter och och sådant jag sett. De har skrivits från Tromsö i norr till Grekland i söder. Jag har bloggat från fjordar, fjäll, städer och små öar vid Nordsjöns rand.

Under dessa 3 åren har jag hunnit förlova mig, gifta mig och få en underbar liten dotter. Mina matlagningsfärdigheter har förbättrats och jag har inmundigat en hel del goda drycker. Jag har varit med på debattprogram i TV, skrivit debattartiklar i tidningar och varit med på radio x fler. Jag har jobbat på närmare 100 avdelningar/institutioner, på ett 20-tal olika orter.

Och när jag ser bilder från bloggens första sommar kan jag snabbt konstatera att jag har fått betydligt gråare hår och bloggen är säkert en bidragande orsak till det…

Jag har varit ledsen, arg, men mestadels glad. Och det jag är gladast över är att 2442 kommentarer har skrivits. Det är interaktionen mellan mig och Er som har hållit bloggen levande, det har varit min morot för att skriva vidare och jag hoppas att många av er vill följa mig vidare.

Ses på andra sidan!

/Andreas

PS Läser du detta på http://norgesjukskoterska.se/ så är det en kopia på den gamla bloggen. Välkommen till den nya!

Vaccinera sitt Barn mot Vattkoppor

Härom dagen uppstod det en situation där min dotter på 13 månader skulle kunna utsättas för Varicella Zoster-virus och få vattkoppor. Min första tanke var att låta dottern få viruset och få det hela “överstökat”, men sedan började jag fundera lite och jag skulle gärna vilja höra din åsikt!

Det finns nu mera vaccin mot vattkoppor. Vattkoppor har vi alla (nästan) haft och inte lidit speciellt mycket av det, jag kan själv knappt minnas att jag hade det. Vaccint skyddar dock inte bara mot den sjukdomen, men också bältros (som är när virus som legat latent i kroppen sedan den första infektionen blommar upp igen) och det är fram för allt det jag skulle vilja skydda min dotter mot.

Har träffat många patienter som har slitit med smärtsamma bältrosutbrott och hade det inte varit skönt att veta att lilla Iris kommer slippa, eller? Har du någon åsikt i frågan?

/Andreas

Njuter Höstens (Grekiska)Frukter!

Som jag skrivit tidigare så är hösten definitivt här…

…och stränderna ligger sedan länge tomma.

Kanske är märkligt i svenska ögon, då det på dagarna är upp emot 25 grader, men tänker man på att det i två månader varit närmare 40 och ytterligare 2 över 30 så kan man förstå att folk är både mätta på hav och lite kräsna vad gäller badtemperaturen.

Nu är tid att njuta av den lena solen och sluta gömma sig ifrån den.

Vädret har förändrats och med den naturen. Om sommaren var melonernas, persikornas, spannmålens och tobakens skördetid så har nu tiden kommit för andra grödor.

I morse tog vi bilen genom morgondimman till “folk”-marknaden som är i grannbyn var onsdag.

Många av fälten var fulla av bomulstussar, redo att skördas. De överfulla lastbilarna, på väg till anläggningen som tar emot skörden, ser ut som molnfångare som hela tiden läcker sitt byte. I vägkanterna ligger tussarna likt den första snön.

På vår väg också tusentals olivträd som i dessa dagar bågnar av sin börda. För de träden vars frukt skall ätas hel är väntans dagar snart över, de som skall bli till gyllengrön olivolja får en månad till så att de hinner bli svarta, mogna och stinna med olja.

Marknaden, som är mycket mer trogen årstiderna och landet än de svenska stormarknaderna, har såklart också förändrat sitt utbud. Spenat, sallad och andra liknande växter som slet i den obarmhärtiga solen säljs nu i mängder. Broccoli, kål i alla dess former, rotfrukter och såklart de första efterlängtade citrusfrukterna. Clementinerna vi köpte idag var himmelska!

Min favoritfrukt, denna årstiden, trots clementinernas förträfflighet är dock en annan. Det är dessutom en frukt som jag kan plocka hos min kusin (och om något år i min trädgård)

Granatäpplen är inte bara goda och nyttiga, de är också vackra…

FÖRFÖRISKT VACKRA!!!

Jag, som inte är en vintermänniska, trivs som fisken i vattnet och tror du att naturen nu är klar för att gå i ide så har du fel. Mina onklar har fullt upp med att plantera kål, purjolök, spenat och liknande grödor som klarar lite frost. Här skördar man sina egna grönsaker långt in i januari.

Det är dock inget jag kommer att få uppleva i år. Imorgon är sista dagen i landet, så nu skall jag och frugan packa så att vi kan ägna oss åt annat imorgon.

Som att sitta och lukta på vår nästan 2 meter höga rosmarin. Doften den sprider kring sig gör inte bara humlorna galna av glädje…

/Andreas

Att Dö är kanske Inget!?

Det är sällan man träffar människor som har varit “där” och kommit tillbaka.

För ett tag sedan träffade jag dock någon som hade överlevt ett hjärtstopp och som kunde berätta vad hen upplevt i samband med detta. Patienten hade de rätta förutsättningarna för att komma igenom stilleståndet utan att få några bestående fysiska skador. Relativt ung, frisk och sinnesnärvaro att ringa 112 när bröstsmärtorna satte in. Det “enda” som felades patienten var en liten blodpropp i ett av kranskärlen. Som en blixt från klar himmel…

Träffade patienten bara en gång och vi hade ett långt och känslosamt samtal. Patienten var i ett tillstånd där känslorna flödade och istället för att fly från eller stänga in dem gav hen de utrymme.

Känslan jämfördes med känsloläget efter att ha blivit förälder. Att det är helt nya känslor som stundtals kan vara helt överväldigande. Det som var skillnaden enligt patienten var att det inte fanns något att koppla känslorna till. Som förälder så fanns det ett barn, i hens tillstånd fanns inget!

Helikoptern kom, hämtade, smärtlindring gavs och sedan tittade patienten upp på en anestesiläkare som hjälpte patienten att andas med med en “bag”. Hen fick då information om att elkonvertering hade skett två gånger under färden, men det fanns ingen känsla av den tiden.

Patientens ord: “När man har sovit riktigt djupt och drömfritt så finns det en känsla av att man har sovit gott, den tiden jag var borta är bara ingen ting, en tomhet och när jag fick höra att jag elkonverterats två gånger i denna tomhet så hände något i mig”.

Det var “inget” som var mest plågsamt!

Det blev, som ni förstår, ganska känslosamt och jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna. Samtalet pågick tills jag som så ofta i detta yrket slets ur detta sammanhanget och på några sekunder var jag tvungen att kasta mig in i nästa uppgift som krävde min fulla närvaro.

Är ganska säker på att samtalet avslutades på ett ganska bra sätt och säkert är att jag sent skall glömma detta samtal om “inget”!

/Andreas

PS Experimenterar lite med “hen” som ett sätt att anonymisera patienten. Vad tyckte ni?

PPS Och om någon undrar så slet jag med att inte göra en koppling till Polyfemos som fick sitt öga utstucket av “Ingen” aka Odysseus, men jag tänkte att jag för en gångs skull kunde förskona er från kopplingar till Grekisk historia och mytologi…

SD startar raskrimenologiskt institut…

Det är så dumt så man vet inte om man skall skratta eller gråta. Sverigedemokraterna har själva gått igenom ett antal våldtäktsdomar och kommit fram till slutsatsen att det går en våldtäktsvåg över Sverige och att den ffa beror på invandrare…

Brå avfärdar undersökningen som oseriös, kriminologer på TV och radio kallar den för falsk och missvisande och jag sträcker mig så långt så jag liknar deras undersökningar med de rasbiologiska institutens “forskning” som bevisade massor av “sanningar” på 30-talet…

Läs gärna själva: EXPO1, EXPO2SRSvTSvD, SvD2DN1 , Exp osv…

Av de kommentarerna till Sverigedemokraternas “forskning” (som de säger inte är forskning trots att de framställer det som om det vore…), som jag läst, så är Martin Ezpeletas krönika i Aftonbladet i särklass bäst. Han för SD:s retorik, men byter ut några små detaljer. Blir minst lika sant, men SÅÅÅÅ mycket roligare.

MÅSTE LÄSAS!!!

/Andreas

A